Θεοδώρα Τζάκρη: «Μέγα ψέμα τα περί ένταξης της κατασκευής του φράγματος Αλμωπαίου στο Ταμείο Ανάκαμψης»

Έπεσαν οι μάσκες στην Βουλή κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την ένταξη της κατασκευής του Φράγματος του Αλμωπαίου στο Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι αφορμή  για την κατάθεση αυτής της ερώτησης υπήρξε το  δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης την 11η Ιουνίου του 2021 με τίτλο «Οριστική Ένταξη του Φράγματος Αλμωπαίιου στο Ταμείο Ανάκαμψης- Δικαίωση του Βουλευτή», το οποίο δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, στο οποίο έκανε λόγό «για οριστική ένταξη της κατασκευής του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης», πληροφορία η οποία όμως δεν επιβεβαιώνονταν από πουθενά, καθώς, τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στις οποίες απευθύνθηκε η βουλευτής αναζητώντας την απόφαση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωναν παντελή άγνοια για το θέμα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι την επίκαιρη ερώτηση της την απηύθυνε αρχικά  προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη,  που έχει και την αρμοδιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος όμως αρνήθηκε να έρθει στην Βουλή να απαντήσει δηλώνοντας….. «αναρμόδιος».

Η βουλευτής στην πρωτολογία της είπε:

«Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου να επαναφέρω ερώτησή μου για το θέμα αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο σας.  Γνωρίζω δια στόματος του πρώην Υφυπουργού του κυρίου Σκρέκα ότι για το έργο είχε δοθεί μια ακόμη παράταση μέχρι τις αρχές φθινοπώρου του 2021 για να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και τα τεύχη δημοπράτησης.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο με δελτία τύπου στον τοπικό τύπο [της Πέλλας] πληροφορηθήκαμε ότι «η δρομολόγηση της κατασκευής του Φράγματος Αλμωπαίου είναι οριστική και αμετάκλητη και μάλιστα ή εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του  βουλευτή της ΝΔ κ. Καρασμάνη καθώς το Φράγμα Αλμωπαίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Προς τούτο απηύθυνα Ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σκυλακάκη, ο οποίος μάλιστα  ήταν μαζί με τον κύριο Καρασμάνη σε φωτογραφία δελτίου τύπου τον περασμένο Ιούνιο με το οποίο πληροφορηθήκαμε την ένταξη του φράγματος Αλμωπαίου στο Ταμείο Ανάκαμψης .

Ωστόσο παρά τις φωτογραφίες και τα πανηγυρικά δελτία τύπου και μάλιστα με ψευδείς πηχυαίους τίτλους όπως «Δικαίωση!-Μπαίνει το Φράγμα Αλμωπαίου στο Ταμείο Ανάκαμψης» και το μυθικό –φαντασιόπληκτο περιεχόμενο που είναι αποκύημα της φαντασίας του κυρίου Καρασμάνη και μόνο περί  προκήρυξης των μελετών επί Νέας Δημοκρατίας (για την αποκατάσταση της αλήθειας η προκήρυξη της μελέτης έγινε το 2011 όταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης και εγώ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ)  από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του κυρίου Σκυλακάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός προς τον οποίο είχα απευθύνει της Επίκαιρη Ερώτηση μου απάντησε ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει.

Δηλαδή  υπάρχει αρμοδιότητα για την φωτογραφία, αλλά ο αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης Υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα να έρθει στην Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεν περιμένω από εσάς να δικαιολογήσετε τη στάση του κυρίου Σκυλακάκη αλλά το ζήτημα παραμένει.

Αλλά ξέρετε το πρόβλημα δεν είμαι εγώ. Είναι μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που περιμένει να μάθει τι γίνεται με το έργο.

Γι’ αυτό και απηύθυνα πάλι Ερώτηση για το θέμα μια ακόμη φορά στο Υπουργείο σας για να μάθουμε σε τι φάση βρίσκεται το έργο».

Επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία του έργου ζήτησε από τον Υφυπουργό ΑΑ&Τ να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο του έργου  και αν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα περί ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα ζήτησε να ενημερωθεί για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μελετών, τη δημοπράτηση του έργου, τις απαραίτητες ενέργειες για τον τεχνικό σύμβουλο.

Αντί αυτού, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιος, κάνοντας αόριστες αναφορές στο ιστορικό του έργου, κράτησε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ, λέγοντας επί λέξη «δεν θέλω να σχολιάσω τι λένε οι τοπικοί βουλευτές για το έργο»,  δεν επιβεβαίωσε την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι για ένα τέτοιο μεγάλο έργο απαιτείται πολύς χρόνος (χωρίς να τον προσδιορίζει) για την ολοκλήρωση των μελετών. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

Το  πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας της κυρίας Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Έχω φέρει το συγκεκριμένο θέμα της κατασκευής του φράγματος του Αλμωπαίου αρκετές φορές στη Βουλή. Η τελευταία φορά ήταν τον Ιανουάριο όπου τότε, ο κ. Λιβανός αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία του έργου για την περιοχή της Πέλλας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πολιτική βούληση να «προχωρήσει» το έργο μόλις ολοκληρωθεί μια επουσιώδης μελέτη που αφορά σε ένα μικρό δασικό δρόμο 100 μέτρων [που προέκυψε την τελευταία στιγμή]. Μάλιστα διατύπωσε την πρόθεσή του να το εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη Γεωργία.

Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου να επαναφέρω Ερώτησή μου για το θέμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο σας.  Γνωρίζω δια του στόματος του πρώην Υφυπουργού του κυρίου Σκρέκα ότι για το έργο είχε δοθεί μια ακόμη παράταση μέχρι τις αρχές φθινοπώρου του 2021 για να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και τα τεύχη δημοπράτησης.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο με δελτία τύπου στον τοπικό τύπο [της Πέλλας] πληροφορηθήκαμε ότι «η δρομολόγηση της κατασκευής του Φράγματος Αλμωπαίου είναι οριστική και αμετάκλητη και μάλιστα ή εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του συνάδελφου κ. Καρασμάνη καθώς το Φράγμα Αλμωπαίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Προς τούτο απηύθυνα Ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σκυλακάκη, ο οποίος μάλιστα  ήταν μαζί με τον κύριο Καρασμάνη σε φωτογραφία δελτίου τύπου τον περασμένο Ιούνιο, με το οποίο πληροφορηθήκαμε την ένταξη του φράγματος Αλμωπαίου στο Ταμείο Ανάκαμψης .

Ωστόσο παρά τις φωτογραφίες και τα πανηγυρικά δελτία τύπου και μάλιστα με ψευδείς πηχυαίους τίτλους όπως «Δικαίωση!-Μπαίνει το Φράγμα Αλμωπαίου στο Ταμείο Ανάκαμψης» και το μυθικό –φαντασιόπληκτο περιεχόμενο που είναι αποκύημα της φαντασίας του κυρίου Καρασμάνη κκαι μόνο περί  προκήρυξης των μελετών επί Νέας Δημοκρατίας (για την αποκατάσταση της αλήθειας η προκήρυξη της μελέτης έγινε το 2011 όταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης και εγώ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ)  από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του κυρίου Σκυλακάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός προς τον οποίο είχα απευθύνει της Επίκαιρη Ερώτηση μου απάντησε ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει.

Δηλαδή έχει αρμοδιότητα για την φωτογραφία,   αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να έρθει στην Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν περιμένω από εσάς να δικαιολογήσετε τη στάση του κυρίου Σκυλακάκη αλλά το ζήτημα παραμένει.

Αλλά ξέρετε το πρόβλημα δεν είμαι εγώ είναι μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που περιμένει να μάθει τι γίνεται με το θέμα

Γι’ αυτό και απηύθυνα πάλι Ερώτηση για το θέμα μια ακόμη φορά στο Υπουργείο σας για να μάθουμε σε τι φάση βρίσκεται το έργο.

Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για την περιοχή της Πέλλας όσο και για την ευρύτερη περιοχή και επειδή είναι ένα έργο που «ταλαιπωρείται πολύ» θα παρακαλούσα να ενημερωθούμε από τα πλέον επίσημα χείλη:  

  1. Σε τι φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και να δημοπρατηθεί το έργο. 
  2. Ποιές είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σας να συμπεριλάβει την κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου, στα αρδευτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης για τη γεωργία και
  3. Αν έχετε κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις και συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών [που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης] ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί τελικά για την κατασκευή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σας ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ,

Φαίνεται ότι στην Κυβέρνηση αγνοεί η «δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σα». Αγνοείτε ακόμη και το δημοσίευμα οικονομικού περιοδικού που αναφέρει μια λίστα έργων προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης με το συγκεκριμένο μάλιστα να περιλαμβάνεται στην εν λόγω λίστα, τελευταίο (18ο κατά σειρά) στην οποία περιλαμβάνονται αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δις, εκ των οποίων τα 200.000 θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από ιδιώτες, καθώς θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ.

Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία δεν γίνεται με δελτία τύπου, αλλά αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες και υπάρξουν αποφάσεις.  Ένταξη σημαίνει Αποφάσεις πολυσέλιδες που αναφέρουν όλες τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του έργου.

Υπάρχει τέτοια Απόφαση;

Άλλο «το έργο εντάχθηκε οριστικά στο Ταμείο Ανάκαμψης» και άλλο «θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε»

Εδώ παραμένουν ακόμη ερωτήματα αναπάντητα:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες μελέτες;
  • Έχει δημοπρατηθεί το έργο;
  • Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει το έργο;

Πρέπει να σας επισημάνω ακόμη μια φορά ότι η κατασκευή του φράγματος και η δημιουργία του ταμιευτήρα  είναι πολύ σημαντική από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη. Θα εξυπηρετήσει την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής στηρίζοντας όλη τη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής της περιοχής και αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική της θωράκιση.

Ωστόσο, εσείς σήμερα εδώ επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο το έργο δεν έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κι ότι δεν έχει γίνει τίποτα για αυτό.

Κύριε Υπουργέ,

Από την πλευρά μου και παίρνοντας την ευκαιρία της κοινής μας παρουσίας σήμερα εδώ στη Βουλή θα ήθελα να σας πω ότι πρέπει να βοηθήσετε και να στηρίξετε την ολοκλήρωση του έργου αυτού. Και σας το ζητώ αυτό, γιατί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είστε Κυβέρνηση και είστε εσείς που παίρνετε τις Αποφάσεις. Και επειδή οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ολοκληρωθεί το έργο αυτό, το οποίο θα λύσει πολλά προβλήματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Οπωσδήποτε πρέπει να περιληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρακολουθώ την εξέλιξη του έργου από την αρχή. Μάλιστα έχω παρέμβει καθοριστικά  για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι το δυσκολότερο και σημαντικότερο στάδιο για την ωρίμανση του έργου αλλά και για την διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των υπολειπομένων μελετών του έργου και την ένταξη αυτών στις συνεχιζόμενες πράξεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Θα παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις μέχρι να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι πράγματι έχει βρεθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του.

Ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΣυνοδευτικές – Συμβουλευτικές δράσεις ΤΕΒΑ το διήμερο Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας