Θεατρική Παράσταση Εμμανουήλ Παππάς

Το παράρτημα της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) στις Σέρρες, σας κάνει γνωστό ότι έχει θέσει υπό την αιγίδα του την θεατρική παράσταση

 

«ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» (Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ) της Αντωνίας Θεοχαρίδου.

Η πρεμιέρα της παράστασης, έχει οριστεί για το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00 στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Η είσοδος στον χώρο θα γίνεται με κουπόνι εισόδου των 7 και 5 €, υπέρ του συλλόγου παιδιών με αυτισμό «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ».

Η δεύτερη παράσταση θα δοθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 ώρα 19.30 υπό την αιγίδα και στήριξη της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.

Καλούμε όλους τους Σερραίους, να δηλώσουν παρόντες στην εκδήλωση, συμβάλλοντας μ αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια να αναγνωριστεί και πέρα από τα όρια του Νομού Σερρών η ιστορική προσωπικότητα, ο αγώνας και η θυσία του μεγάλου ήρωα Εμμ. Παπά.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σερραίος μεγαλέμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Υπήρξε ο αρχηγός των Ελλήνων στη Μακεδονία κατά την επανάσταση του 1821.

Γεννήθηκε στο χωριό Δοβίστα Σερρών (Εμμανουήλ Παππά) το 1772. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία. Χρησιμοποίησε το κύρος του για να επιτυγχάνει ευνοϊκές αποφάσεις από την Οθωμανική Διοίκηση υπέρ των χριστιανών της περιοχής των Σερρών.

 Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία στις 21 Δεκεμβρίου 1819. Όταν πληροφορήθηκε για το κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ναύλωσε πλοίο και αφού το φόρτωσε με οπλισμό και άλλα εφόδια αναχώρησε στις 23 Μαρτίου του 1821 για το Άγιο Όρος, με στόχο να ξεσηκώσει τους Μακεδόνες κατά του Οθωμανού κατακτητή. Με κέντρο τη Μονή Εσφιγμένου, ξεκίνησε την προετοιμασία για τη μεγάλη εξέγερση. Οι συγκρούσεις που έγιναν στον Πολύγυρο στις 17 Μαΐου, τον ανάγκασαν να επισπεύσει την κήρυξη της επανάστασης από τις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου οι μοναχοί τον ανακήρυξαν «Αρχηγό και Προστάτη της Μακεδονίας». Την 1η Ιουνίου κατέλαβε την Ιερισσό και προχώρησε προς τα ενδότερα της Χαλκιδικής. Σύντομα όμως, τα Οθωμανικά στρατεύματα κατέστειλαν την εξέγερση στην μάχη της Κασσάνδρας (30 Οκτωβρίου)

Ο Εμμ.Παπάς, απογοητευμένος από την έλλειψη συμπαράστασης από τους Μακεδόνες οπλαρχηγούς αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος, όπου αντιμετώπισε τον κίνδυνο να συλληφθεί, καθώς οι μονές έχοντας συνθηκολογήσει με τον Αβδούλ Αβούδ, δέχθηκαν να του παραδώσουν τον Παπά για να τύχουν αμνηστίας.

Ο μοναχός, ονόματι Κύριλλος, που ήταν επιφορτισμένος να τον συλλάβει, τον ειδοποίησε και έφυγαν μαζί για την Ύδρα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κοντά στον Καφηρέα, ο Παπάς έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε σε ηλικία 49 ετών. Η κηδεία του έγινε με τιμές αρχιστρατήγου στην Ύδρα στις 5 Δεκεμβρίου του 1821. Στις 20 Νοεμβρίου του 1971 τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του, που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.

Ο Εμμανουήλ Παπάς υπήρξε μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα. Ανιδιοτελής, δαπάνησε την περιουσία του (300.000 δίστηλα τάλληρα) για τους σκοπούς της Επανάστασης και κατόρθωσε να διατηρήσει ζωντανή για ένα εξάμηνο την επανάσταση στην Χαλκιδική.

Από τα οκτώ αγόρια του (είχε και τρία κορίτσια από τον γάμο του με τη Φαίδρα) τα τρία έπεσαν στον Αγώνα

Στη παράσταση, αποτυπώνεται όλο το συγκινησιακό φορτίο της εποχής, χρησιμοποιώντας τη δομή ενός κειμένου που κινείται κυρίως στα όρια της μεταφυσικής, που καταγράφει και τονίζει τη στιγμή του ταξιδιού του ήρωα μας προς την Ύδρα, και παράλληλα παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο, το διαδραστικό κομμάτι της παράστασης που διασυνδέει όλο το ιστορικό πλαίσιο του ήρωα μας, με το κριτικό πνεύμα της σημερινής οπτικής γωνίας και των προβληματισμών μας.

Συντελεστές και πρόσωπα της παράστασης

Συγγραφέας Αντωνία Θεοχαρίδου

Σκηνοθεσία Νίκος Βεργιδης

Βοηθός Σκηνοθέτη Κικη Μαλαμα

Σκηνογραφία – επικοινωνια – μακετες Χαραλαμπος Σεπεντζης

Κοστούμια Σύλλογος Εμμ. Παπα & συλλογη Πασχάλη Χαιφραλα

Μουσική επένδυση «ΑΚΟΥΕΟΡΑ» (με παραδοσιακά Μακεδονίας)

Διεύθυνση Παραγωγής Νίκος Βεργίδης

Φωνή Εμμ. Παπα…………………………Νικος Βεργιδης

Αφηγήτρια…………………………………Φανή Αποστόλου

Μάρτυρας Θες/νικης Πολυγυρου……….Ελευθερία Κίτσιου

Φαιδρα…………………………………….Βαρβάρα Μπακογιάννη

Ιωάννης Χατζηπετρου……………………Μάκης Ευτυχίδης

Γιουσουφ Μπεης……………….…………Απόστολος Δεμερτζής

Μάνα………………………………………Δώρα Ισπικούδη

Μητροπολίτης Χρύσανθος………………Κώστας Χαλκίδης

Ηγούμενος Ευθύμιος…………………….Γιώργος Ραπατσάκος

Νικηφορος Ιβηριτης………………………Γιώργος Σκαλτσάς

Κυρκος Παπαγεωργακης………….…….Μερκούριος Καλογερίδης

Χασεκη Χαλιμ Μπεης……………..……Γιώργος Τσακανιάς

Αθανασιος………………………….……Στάθης Χαραλαμπίδης

Μεχμετ Αβδουλ Αμπουδ……………….Μάκης Καλλιτσάρης

Αχμετ……………………………………..Γιώργος Πιπερτζής

Αιγιδες : Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Δήμος Αθηναίων – Δήμος Σερρών – Δήμος Εμμ. Παππά

. ευχαριστούμε το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ για τη στήριξη του.

. ευχαριστούμε τον συνθέτη και τραγουδιστή Πασχάλη Τόνιο

για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του ύμνου του Εμμ. Παππά

Χρυσοί χορηγοί : Ε.Α.Α.Σ.

Δικηγορική εταιρία Γιώργου Παλάζη.

stelma tsa Λευτέρης Μαμαντζής.

serexpo.

ΠΑΕ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ.

χορηγοί επικοινωνίας : Τηλεόραση ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση, Εράδιο 9,84 fm

Εφημερίδες : ΠΡΟΟΔΟΣ και ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση Οικονομικής Επιτροπής -Τρίτη 31.05.2022
Επόμενο άρθροΗμερίδα «Διά Βίου Μάθηση και Αγορά Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ρόλος των Πανεπιστημίων: Νέα δεδομένα-Νέες προοπτικές»