The Veganuary challenge: Η vegan πρόκληση του Ιανουαρίου

Γράφει η  Αγγελική Βούντα ,

Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr

Το Veganuary είναι μια ετήσια εκδήλωση που ενθαρρύνει τους μη vegan να υιοθετήσουν μια vegan διατροφή κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου. Το κίνημα ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 ως ένα challenge (πρόκληση) για τον Ιανουάριο που επιδιώκει όμως να προωθήσει το βιγκανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σήμερα, το Veganuary αποτελεί ένα κίνημα με πάνω από 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που καλούνται να ακολουθήσουν μία vegan διατροφή για 31 ημέρες όσο διαρκεί ο μήνας Ιανουάριος. Ο στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να επωφεληθούν οι συμμετέχοντες από την υγιεινή διατροφή που θα ακολουθήσουν ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων του πλανήτη μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Veganuary ενθαρρύνει και στηρίζει ανθρώπους και επιχειρήσεις να ακολουθήσουν μια plant-based διατροφή με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη του πόνου των ζώων και τη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πριν όμως μιλήσουμε για το πως μπορείς να πάρεις μέρος στο challenge και τα οφέλη που αυτό μπορεί να σου προσφέρει είναι βασικό να αναφερθούμε στη vegan διατροφή. Και όπως πολύ σωστά κατάλαβες ο όρος Veganuary προκύπτει από τα σύνθεση των λέξεων vegan (βίγκαν) και January (Ιανουάριος)!

Τι είναι η vegan διατροφή;

Όταν μιλάμε για vegan διατροφή συχνά αναφερόμαστε στο τι δεν τρώνε οι vegan: κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μερικά από τα ζωικά συστατικά που είναι κρυμμένα σε προϊόντα, όπως ο ορός γάλακτος (whey protein) και η ζελατίνη (gelatin).

Όμως, θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε όλα τα υπέροχα πράγματα που τρώνε όσοι ακολουθούν μία vegan διατροφή. Και στην πραγματικότητα, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Σχεδόν για κάθε συστατικό και προϊόν που προέρχεται από ζώα, υπάρχει πλέον μια εναλλακτική vegan επιλογή και αυτό σημαίνει ότι το γεύμα ενός vegan μπορεί να μοιάζει και να έχει γεύση ακριβώς όπως το γεύμα ενός μη vegan.

Η vegan διατροφή λοιπόν είναι αυτή που στερείται ζωικών προϊόντων. Οι vegan δεν αποφεύγουν να τρώνε μόνο κρέας και ψάρι, αλλά όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα και το μέλι. Η vegan διατροφή διαφέρει από τη χορτοφαγία καθώς οι χορτοφάγοι εξακολουθούν να καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι περιλαμβάνει το challenge και πως να ξεκινήσω;

Ακολουθούν μερικά tips για να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις!

  1. Σχεδίασε τα γεύματα σου

Αυτή είναι μία συμβουλή όχι μόνο για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν μία vegan διατροφή αλλά για όλους μας ώστε να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή καθημερινά.

Και όταν λέμε να σχεδιάσεις τα γεύματά σου δεν εννοούμε να προγραμματίσεις όλα σου τα γεύματα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τα γραμμάρια και τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσεις ακριβώς κάθε μέρα.  Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείς τα τρόφιμα που σου αρέσουν και θα ήθελες να καταναλώσεις και φυσικά περιλαμβάνονται σε μία vegan διατροφή.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να διαμορφώνουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων που επιθυμούν να καταναλώσουν, ώστε να γνωρίζουν πάντα τι πρέπει να ψωνίσουν και τι θα φάνε. Με αυτό πετυχαίνουν να καταναλώνουν γεύματα που απολαμβάνουν και να αποφεύγουν τη σπατάλη του φαγητού αφού αγοράζουν ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται και σίγουρα θα καταναλώσουν.

  1. Κοίτα στο ψυγείο σου

Υπάρχουν τόσα πολλά καθημερινά τρόφιμα που τυχαίνει να είναι vegan, οπότε άνοιξε τα ντουλάπια στην κουζίνα σου, την τροφοθήκη σου, το ψυγείο σου και ρίξε μέσα μια ματιά.

Σίγουρα θα βρεις τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ντομάτες σε κονσέρβα, ρεβίθια, φακές, φασόλια, μαρμελάδα, φυτικά ροφήματα όπως γάλα καρύδας, ξηρούς καρπούς, βότανα και μπαχαρικά, τσάι, καφές, χυμοί φρούτων και φυσικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

  1. Veganise τα αγαπημένα σου πιάτα

Το “Veganise it” είναι μία έκφραση που σημαίνει να μετατρέψεις ένα κλασικό πιάτο στη vegan εκδοχή του. Και για να σε προλάβω: “Ναι, μπορείς να το κάνεις με όλα σου τα πιάτα!” Δεν υπάρχει ανάγκη να υιοθετήσεις ένα εντελώς νέο διατροφικό πρότυπο, αλλά μπορείς να κάνεις απλώς μερικές αλλαγές στο διατροφολόγιό σου και στα προϊόντα που χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις τα αγαπημένα σου πιάτα.

Εάν το πιάτο της επιλογής σου και το οποίο δεν μπορείς με τίποτα να αποχωριστείς είναι τα λαζάνια, φτιάξε μια vegan εκδοχή με κιμά σόγιας και φυτικό γάλα για τη μπεσαμέλ. Αν σου αρέσει μπορείς στο πρωινό σου να προσθέσεις μέχρι και vegan μπέικον και λουκάνικα.

Οτιδήποτε και να μαγειρεύεις, “γλυκό” ή “αλμυρό”, μπορείς απλά να το κάνεις vegan!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.

Προηγούμενο άρθροΣε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό
Επόμενο άρθροΕύξεινος Λέσχη Βέροιας: Πρόσκληση σε Τακτική Απολογιστική  Γενική Συνέλευση