Στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 – 105,8» της ΕΡΤ και την εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά…» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.
Στον απόηχο του εορτασμού των 49 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γλαβίνας υπογράμμισε ότι «ήδη από την προεκλογική περίοδο στο ΠΑΣΟΚ μιλήσαμε για το συγκεκριμένο και το εξειδικευμένο. Ο κόσμος πια χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις», συμπληρώνοντας ότι η εκδήλωση στο Ζάππειο «δεν περιείχε μόνο την ομιλία του προέδρου, αλλά και μία ανοικτή συζήτηση που προηγήθηκε με ειδικούς για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μέσα από έναν διάλογο που προηγήθηκε, δημιουργήσαμε την κοινωνική ατζέντα πάνω στα ζητήματα αυτά και βρήκαμε τις προτάσεις που πιστεύουμε ότι είναι οι σωστές για να τα λύσουμε ώστε να μην έχουμε φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών και να γίνουν πράξη την επόμενη ημέρα. Έτσι πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα. Αντί να το κάνει η Κυβέρνηση, λοιπόν, το κάναμε εμείς».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στάθηκε, παράλληλα, στην ανάγκη να υπάρξει «ένα επιπλέον πεδίο δράσης ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται» και χαρακτήρισε τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ως μία ευκαιρία να γίνει αυτό «μέσα και από την πληθώρα υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Και εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλά στελέχη τα οποία δραστηριοποιούνται μέσα από τις γραμμές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε οι δήμοι και οι Περιφέρειες, που είναι ένας σημαντικός πυλώνας στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και της κλιματικής κρίσης, να γίνουν ο αγωγός αυτών των θέσεων και των προτάσεων».
Έκανε λόγο για ένα προβληματικό και δυσκίνητο μοντέλο αντιμετώπισης των κλιματικών κρίσεων και προειδοποίησε ότι «η ζωή αποδεικνύει ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας θα είναι το πιθανότερο το πρωτεύον ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη χώρα. Πρέπει, όχι μόνο να επενδύσουμε χρήματα, αλλά να επενδύσουμε και στην εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και εργαζομένων στους τομείς αυτούς, οι οποίοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις επικίνδυνες καταστάσεις».
Ο Θανάσης Γλαβίνας ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ότι «θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να είναι η ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση στη χώρα» και εκτίμησε ότι «εάν κάποιος έβλεπε τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή, δεν του ήταν ξεκάθαρο ποιο κόμμα είναι στη δεύτερη θέση. Εμείς θέλουμε να είμαστε η κύρια δύναμη αντιπολίτευσης, που θα βάζει τα δύσκολα στην Κυβέρνηση, προτείνοντας συνεχώς, θέτοντας τα ζητήματα έντονης κριτικής, αλλά με έναν αξιόπιστο και ουσιαστικό λόγο.
Το προηγούμενο μοντέλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως το αντιπροσώπευε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη εποχή του αποδοκιμάστηκε. Και επιδοκιμάστηκε ένα άλλο πρότυπο αντιπολίτευσης το οποίο εκπροσωπούμε εμείς και το πιστεύουμε. Θέλουμε πολύ σύντομα, και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και σε επίπεδο κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει πραγματικά να συσπειρώσει τις δυνάμεις οι οποίες δεν είναι ευχαριστημένες με την Κυβέρνηση και να δημιουργήσει μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ηγεμονία της ΝΔ».
Επεσήμανε, δε, ότι η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη ήδη από το 2015 και τη σημαντική προσπάθεια με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, και πως αυτό «κατοχυρώθηκε και σε αυτές τις εκλογές, όπου προεκλογικά όλοι έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομο πολιτικό λόγο, αυτόνομη πολιτική δομή, αυτόνομη πολιτική πλατφόρμα, διαφορετική από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Και ως εκ τούτου προχωράει στο μέλλον με βάση αυτό το συγκεκριμένο κεκτημένο».
Ερωτηθείς, παράλληλα, για το εάν η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με άρνηση συζητήσεων και συναινέσεων σε βάθος χρόνου, ο κ. Γλαβίνας υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για συναινέσεις, το έκανε και προεκλογικά και λοιδορήθηκε για αυτό. Σε αυτήν τη χώρα πρέπει να μάθουμε και να συζητάμε και να μην είναι όλα άσπρο-μαύρο. Να μην υπάρχει ένας μόνιμος μανιχαϊσμός, όπου, αν συζητάς με τον πολιτικό σου αντίπαλο, σημαίνει είτε ότι τα βρίσκεις μαζί του είτε ότι υπάρχει από πίσω μία ύποπτη συναλλαγή.
Για αυτό εμείς βάζουμε ως κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας, και, αν χρειαστεί, μπορούμε να συζητήσουμε για το καλό της πατρίδας. Εφόσον λοιπόν αυτή είναι και η εντολή του ελληνικού λαό.
Εμείς, περιφρουρώντας την πολιτική μας αυτονομία, προχωράμε και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Από εκεί και πέρα, στην πορεία των χρόνων, ανάλογα και το πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις στα υπόλοιπα κόμματα, όλα αυτά θα τεθούν υπό συζήτηση με βάση αυτά που θα θέλει ο ελληνικός λαός. Αλλά θα είναι πάντα αδιαπραγμάτευτη για εμάς η δική μας πολιτική αυτονομία».