Θ. Ζαγοράκης: Η ψηφιακή πειρατεία στην αναμετάδοση αθλητικών αγώνων πλήττει πρωτίστως τον ίδιο τον αθλητισμό

Την ανάγκη θέσπισης ενός αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης αθλητικών εκδηλώσεων, τονίζει σε δήλωση που έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ζαγοράκης, μετά την υπερψήφιση σχετικού ψηφίσματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο του ψηφίσματος -που φέρει τον τίτλο «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων στο ψηφιακό περιβάλλον»- γίνεται εκτενής ανάλυση των αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και των ευκαιριών που προσφέρει το νέο ψηφιακό περιβάλλον, εστιάζοντας κυρίως στο πρόβλημα της διαδικτυακής πειρατείας των ζωντανών μεταδόσεων των αγώνων, το οποίο συνεχώς γιγαντώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει ο κ. Ζαγοράκης.

Σύμφωνα, επίσης, με τη σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές συντάσσονται με την άποψη ότι «η αφαίρεση σε πραγματικό χρόνο θα πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος στόχος για παρανομούσες ζωντανές αθλητικές αναμεταδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ούτε σχετικά με την κυριότητα του εν λόγω δικαιώματος».

Για αυτό το λόγο, οι ευρωβουλευτές ζητούν να είναι «άμεση ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν ταχύτερη η αφαίρεση ή το κλείδωμα της πρόσβασης σε παρανομούσες ζωντανές αθλητικές αναμεταδόσεις από διαδικτυακούς ενδιάμεσους και, σε κάθε περίπτωση, να επέρχεται εντός 30 λεπτών από την παραλαβή της κοινοποίησης από τους κατόχους των δικαιωμάτων ή από πιστοποιημένη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου».

Ο κ. Ζαγοράκης στη δήλωσή του σημειώνει τα εξής: «Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τον αθλητισμό στην Ευρώπη. Την περίοδο της πανδημίας, ίσως, και τη μόνη πηγή εισοδήματος για πολλές ομάδες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η όποια αναδιανομή πόρων γίνεται στον μαζικό αθλητισμό εξαρτάται άμεσα από τα έσοδα από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του αθλητισμού.

Το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπιση των παραβάσεων. Χρειαζόμαστε τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων σε πραγματικό χρόνο. Θεωρώ ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία το όριο των 30 λεπτών, που προτείνουμε σήμερα, το οποίο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο χαμηλό. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προωθήσουμε καλύτερα τις νόμιμες προσφορές αθλητικού περιεχομένου, έτσι ώστε οι φίλαθλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με εύκολο, νόμιμο και οικονομικά προσιτό τρόπο, τον αγώνα της αρέσκειάς τους.

Είναι βέβαιο ότι, αυξάνοντας τις διαθέσιμες νόμιμες επιλογές για τους καταναλωτές, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Η ψηφιακή επανάσταση που όλοι βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μπορεί να ενισχύσει με ασύλληπτο τρόπο την αθλητική εμπειρία. Αρκεί να βάλουμε τα όρια και τους κανόνες που απαιτούνται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΚ. Σκανδαλίδης: “Όχι στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου αλλά όχι και στη διακωμώδησή του”
Επόμενο άρθροΑλβανία: Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ ο Σαλί Μπερίσα