Θ. Θεοχαρόπουλος: «Στο θέμα της FYROM δεν επιτρέπονται μικροκομματικά παιχνίδια και εθνικισμοί με νέους “μακεδονομάχους”»

«H θέση μας είναι η σταθερή θέση της χώρας, μια εθνική θέση για εξεύρεση λύσης, με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων (erga omnes)», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6. Επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη τακτική που ακολουθεί επεσήμανε ότι «υπάρχει μια σαφής διγλωσσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με αποτέλεσμα να μην ξεκαθαρίζεται η θέση της και αυτό δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

«Έχουμε δύο κόμματα στην κυβέρνηση και χρειάζεται να υπάρξει αποσαφήνιση. Μικροπολιτικά παιχνίδια και τακτικισμοί δεν επιτρέπονται ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως δεν επιτρέπονται και εθνικισμοί, που τους ακούω από ένα κόμμα της κυβέρνησης, τους ΑΝΕΛ, και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, του κ. Λεβέντη. Νέους “μακεδονομάχους” βλέπω να προσπαθούν να γίνουν οι κ. Καμμένος και Λεβέντης για να αξιοποιήσουν κομματικά οφέλη» τόνισε και υποστήριξε ότι έχει εξελιχθεί σε ένα χρόνιο πρόβλημα το Μακεδονικό και πως πρέπει να λυθεί άμεσα με υπευθυνότητα, με εθνική στρατηγική, και να καθίσουν όλα τα κόμματα στο τραπέζι και να συμφωνήσουν.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι η τελική θέση του νέου προοδευτικού φορέα θα γίνει «επί της πρότασης, αν υπάρχει, επί του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, και της επίσημης ενημέρωσης της κυβέρνησης, αν και όταν την κάνει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε τελικές προτάσεις». Μέχρι τότε σημείωσε «δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Αυτά πρέπει να σταματήσουν στη δημόσια συζήτηση, όταν δεν υπάρχει υπεύθυνη πρόταση, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τη FYROM».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ μίλησε για καθυστερήσεις τόσο στο Μακεδονικό και στο Κυπριακό που λειτουργούν σε βάρος της χώρας και, αναφερόμενος στις ακραίες φωνές, ανέφερε: «Υπάρχουν πάντοτε, αλλά ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας κάθε φορά; Είναι και παιδευτικός και να αλλάζει τα δεδομένα. Η χώρα δεν θα έμπαινε εύκολα στην ΕΕ, αν είχε ακολουθηθεί μόνο η κοινή γνώμη το 1980-81. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να μπορεί να διαβλέπει τι θα γίνει στο μέλλον και να καθοδηγεί. Αυτός είναι ο ρόλος και σήμερα της πολιτικής ηγεσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης».

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα του νέου προοδευτικού φορέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ -και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής- είπε ότι είναι ανάγκη «να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση του ενιαίου φορέα, με υπέρβαση των κομμάτων. Έχει επιλεχθεί όμως πλέον η διαδικασία να προχωρήσουμε μεταβατικά με ενιαίο πολυκομματικό φορέα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και πράγματι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν το φορέα».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ δημοκρατία ως δύναμη οικονομικής ανάκαμψης – ΄Αρθρο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr
Επόμενο άρθροΆρθρο του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη σε αφιέρωμα του Euro2day.gr και των New York Times για τον λαϊκισμό και τη Δημοκρατία