Τέλεσης Πάνδημου Ετήσιου Μνημόσυνου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

All-focus

Την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, τελέστηκε η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας.

 

Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο ετήσιο πάνδημο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αυτοκρατόρων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων και μοναχών του Γένους και ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης.

Ιδιαίτερα όμως αποτελεί ένα κτητορικό μνημόσυνο με αναφορά στους κτήτορες και πρωτεργάτες της ανιστορήσεως της Ιεράς Μονής, καθώς και στους μοναχούς αυτής. Έτσι μετά το τέλος της θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους του Χαράλαμπου Κιαγχίδη και της συζύγου του Αικατερίνης.

Την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στην ανιστορημένη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας τέλεσε ο πανοσιολογιώτατος π. Κυριάκος Ηλιόπουλος, συγγενής του μοναχού της Μονής Περιστερεώτα Ιγνάτιου Ηλιόπουλου.

Για τη σημασία της εορτής της Πεντηκοστής μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου κος Θεοδόσιος Κυριακίδης, με την ιδιότητα του θεολόγου.

Σημαντικό μέρος των προσκυνητών ήρθε από τα Γιαννιτσά, όπως άλλωστε και ο π. Κυριάκος, οι οποίοι συνεχίζουν μια παράδοση που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος π. Χαρίτων Χαραλαμπίδης, όπου την συγκεκριμένη ημέρα κάθε έτους έπαιρνε τους ενορίτες του και ανηφόριζαν στο Ροδοχώρι στη Μονή του Περιστερεώτα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος ευλαβών προσκυνητών και εκδρομείς από την Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Σωματείο πρόσφερε σε όλους τους προσκυνητές καφέ και διάφορα κεράσματα καθώς και «λειμωνέματα» που έφεραν οι προσκυνητές, όπως συνηθιζόταν και στον Πόντο.

IMG 20230605 113257

Προηγούμενο άρθροΛ. Τσαβδαρίδης: Προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ η Υγεία και η περιφερειακή ανάπτυξη
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής