Τεχνολογία: Φαίνεται φούσκα αλλά δεν είναι… – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Μόλις πριν από ένα χρόνο, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν δύσπιστοι για την τεχνητή νοημοσύνη. Φαινόταν ότι η γενική συναίνεση ήταν ότι αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία ήταν απλώς η τελευταία υπερβολική μόδα. Πολλοί σκέφτηκαν ότι η δημοτικότητά του θα περνούσε με τον καιρό και θα αποδεικνυόταν ότι θα είχε μικρή πραγματική, διαρκή αξία.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Όμως τα πράγματα δείχνουν να είναι αλλιώς.

Ολοι έμειναν άναυδοι πριν μια εβδομάδα, από την κερδοφορία της Nvidia της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, η οποία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 260% από έτος σε έτος, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της.

Στην πραγματικότητα, τα έσοδα της Nvidia αυξήθηκαν περισσότερο από 200% και το προηγούμενο τρίμηνο. Και η διοίκησή της δήλωσε ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 200% και το επόμενο τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει ότι η Nvidia – μια εταιρεία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση της αναφοράς για τρία συνεχόμενα τρίμηνα όπου τα έσοδα υπερτριπλασιάστηκαν.

Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές και ακραίο. Αυτό το επίπεδο ανάπτυξης σε αυτή την κλίμακα είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην ιστορία του αμερικανικού καπιταλισμού.

Παρά τον σκεπτικισμό, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό που βλέπουμε τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη και το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ δεν είναι φούσκα. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί.

Οι φούσκες εμφανίζονται όταν η υπερβολική ευφορία της αγοράς δεν υποστηρίζεται από τους αριθμούς. Αλλά τα νούμερα εδώ – πάνω από 200% αύξηση εσόδων από την Nvidia για τρία συνεχόμενα τρίμηνα – υποστηρίζουν πλήρως τη διατριβή της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλωστε οι ταχύτητες εξέλιξης είναι ραγδαίες και η τεχνητή νοημοσύνη, μπαίνει σε ολοένα αυξανόμενο πεδίο εφαρμογών σε όλο τον κόσμο

Αυτό λοιπόν δεν είναι φούσκα. Είναι μια έκρηξη και μάλιστα στην αρχή της.

Προηγούμενο άρθροΙσχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το βράδυ
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Το προζυμένιο ψωμί που κερδίζει το ελληνικό τραπέζι