Τεχνητή Νοημοσύνη – Φάση 2: Τι έρχεται στα σπίτια μας – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Οι πιο σημαντικοί παίκτες στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένης της Nvidia – έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο πράγμα, κάτι που ονομάζουμε AI 2.0: Τα ανθρωποειδή ρομπότ.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Μπορεί να σκεφτείτε τα ανθρωποειδή ρομπότ που λειτουργούν με AI ως μια απλή ιδέα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά όπως συμβαίνει με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, οι κορυφαίοι καινοτόμοι τεχνητής νοημοσύνης πιστεύουν ξεκάθαρα ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι επίσης το επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης. Και αφιερώνουν εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν αυτήν την τεχνολογία αυτή τη στιγμή.

οι πιο σημαντικοί παίκτες σε αυτόν τον κλάδο – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Nvidia – έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο πράγμα, κάτι που ονομάζουμε AI 2.0: ανθρωποειδή ρομπότ.

Μπορεί να σκεφτείτε τα ανθρωποειδή ρομπότ που λειτουργούν με AI ως μια απλή ιδέα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά όπως συμβαίνει με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, οι κορυφαίοι καινοτόμοι τεχνητής νοημοσύνης πιστεύουν ξεκάθαρα ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι επίσης το επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης. Και αφιερώνουν εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν αυτήν την τεχνολογία αυτή τη στιγμή.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο – Nvidia (NVDA) – έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι το AI Boom είναι εδώ. Και το πάρτι μόλις ξεκινά.

Η εταιρεία τεχνολογίας ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν περισσότερο από 260% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Και η διοίκηση είπε επίσης ότι τα έσοδα θα αυξηθούν άλλο 230% αυτό το τρίμηνο.

Αυτό έχει κάνει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τους περισσότερους επενδυτές να έχουν εμμονή με την υπερβολική ανάπτυξη της Nvidia.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, η εταιρεία ξεκίνησε το Συνέδριο Τεχνολογίας GPU (GTC) με μια κεντρική ομιλία από τον CEO Jensen Huang. Ο Huang πρωτοστάτησε στην κεντρική ομιλία του με την κυκλοφορία του Blackwell – της αρχιτεκτονικής τσιπ επόμενης γενιάς της Nvidia που θα επιτρέψει τη δημιουργία γρηγορότερων, μικρότερων και καλύτερων τσιπ AI.

Εν τω μεταξύ, οι πιο σημαντικοί παίκτες σε αυτόν τον κλάδο – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Nvidia – έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο πράγμα: κάτι που ονομάζουμε AI 2.0.

Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις εδώ και λίγο καιρό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι το επόμενο κύμα σημαντικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Και φαίνεται ότι μόλις τώρα αγγίζει το κύριο σημείο καμπής του.

Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι η ίδια η Nvidia ποντάρει μεγάλα σε αυτήν την επόμενη επανάληψη.

Και δεν είναι μόνος.

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το AI 2.0;

Η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον πραγματικό κόσμο μέσω ανθρωποειδών ρομπότ.

Ναι, μιλάω για ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη όπως αυτά που έχετε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το “iRobot”.

Αυτή η εφαρμογή μπορεί να φαίνεται σαν ένα όνειρο πίτα στον ουρανό. Όμως τα ανθρωποειδή ρομπότ βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη. Αυτό το νέο κύμα AI είναι εδώ.

Δεν με πιστεύεις; Λοιπόν, η Nvidia ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα την εισαγωγή του μοντέλου Project GROOT Foundation AI, που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την απόδοση των ανθρωποειδών ρομπότ, μαζί με ένα νέο σύστημα-σε-τσιπ που ονομάζεται Thor για ρομποτική χρήση.

Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς αξιόλογες εταιρείες όπως η OpenAI, η Microsoft (MSFT), η Tesla (TSLA) (περισσότερα σε λίγο), η Amazon (AMZN) και η Intel (INTC) επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ. Με την Nvidia να μπαίνει στη μάχη, η εμφάνιση εξελιγμένων ρομπότ φαίνεται επικείμενη. Και βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή τη συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία στη ρομποτική τεχνητής νοημοσύνης.

Στην πραγματικότητα, καθώς γράφω, ο Tesla είναι απασχολημένος με την ανάπτυξη ενός ανθρωποειδούς ρομπότ που ονομάζεται Optimus. Και ήδη, μπορεί να κάνει πράγματα όπως να διπλώνει ρούχα, να κάνει αυγά, να ασκείται και να χορεύει.

Η Tesla βλέπει έναν κόσμο στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, όπου αυτά τα ρομπότ βρίσκονται παντού, βοηθώντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ολοκληρώσουν ταπεινές εργασίες όπως μαγείρεμα, καθαρισμός, οργάνωση και πολλά άλλα.

Ο Έλον Μασκ λέει ακόμη και ότι με τον καιρό, η Optimus θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την κύρια επιχείρηση οχημάτων της Tesla.

Και δεν πιστεύουμε ότι έχει αυταπάτες. Αν είναι, τότε φαίνεται ότι πρέπει να είναι και ο Τζεφ Μπέζος.

Ο πρώην ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon φέρεται να ρίχνει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια startup ανθρωποειδή ρομπότ που ονομάζεται FigureAI.

Σαφώς, βλέπει ένα λαμπρό μέλλον και για τα ανθρωποειδή ρομπότ.

Και μαντέψτε ποιος άλλος επενδύει στο FigureAI; Η παλιά εταιρεία του Μπέζος, η Amazon. Ο τιτάνας ρίχνει 50 εκατομμύρια δολάρια στο FigureAI. Το ίδιο και η Microsoft, με δέσμευση 95 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκκίνηση – για να μην αναφέρουμε και 50 εκατομμύρια δολάρια από τη Nvidia.

Ή τι θα λέγατε για το OpenAI; Ο δημιουργός του ChatGPT είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής της FigureAI και ρίχνει άλλα 5 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Επιπλέον, η Intel (INTC) και η Samsung φέρεται να επενδύουν επίσης στο FigureAI αυτή τη στιγμή.

Προηγούμενο άρθροΨηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Επόμενο άρθροΓια το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής – Γράφει ο Δρ. Σίμος Ανδρονίδης