Τάσος Μπαρτζώκας: Η Ημαθία μπορεί να αποτελέσει έδρα για Πανεπιστήμιο

Τάσος Μπαρτζώκας: Η Ημαθία μπορεί να αποτελέσει έδρα για Πανεπιστήμιο

Το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

 

Άρθρο του Αν. Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Ημαθίας, Τάσου Μπαρτζώκα, φιλοξένησε η αθηναϊκή εφημερίδα Παρασκήνιο στην εβδομαδιαία της έκδοση το Σάββατο, 22 Μαρτίου 2025.

Στο άρθρο του, ο Τάσος Μπαρτζώκας αναδεικνύει τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας πανεπιστημιακών δομών εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να εξελιχθεί σε διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο, προσελκύοντας επενδύσεις και φοιτητές, με την ελληνική περιφέρεια να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής.

Ο Βουλευτής Ημαθίας υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με τη φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, έχει στερήσει από την περιφέρεια πολύτιμες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η έλευση διεθνών πανεπιστημίων και η δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών μπορούν να αντιστρέψουν αυτή την τάση, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας και της Μακεδονίας συνολικά, ως περιοχών που μπορούν να προσελκύσουν ακαδημαϊκές επενδύσεις. Όπως αναφέρει, οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Βεργίνα, μπορούν να φιλοξενήσουν εξειδικευμένα προγράμματα αρχαιολογίας και πολιτιστικής διαχείρισης, ενώ τα οινοποιεία της Νάουσας αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα της οινολογίας, συνδυάζοντας θεωρητική κατάρτιση με πρακτική εκπαίδευση.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, παραμένοντας πιστός στο όραμά του για την Ημαθία, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η περιοχή μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της ανώτατης εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τη μοναδική της ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή της.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε έναν πραγματικό εκπαιδευτικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την περιφέρεια να βρίσκεται στην καρδιά αυτής της μεταμόρφωσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

 

Το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω των Μη Κρατικών πανεπιστημίων

Η ψήφιση του νόμου για τα Μη Κρατικά πανεπιστήμια δημιούργησε ένα νέο τοπίο στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο εκπαίδευσης, προσελκύοντας επενδύσεις και φοιτητές. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι η περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία πανεπιστημιακών δομών εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Για χρόνια, η συγκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό στερούσε από την περιφέρεια ευκαιρίες ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου 40.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, δαπανώντας 1,2 δισ. ευρώ ετησίως σε δίδακτρα και διαβίωση. Η εισροή διεθνών πανεπιστημίων και η δημιουργία νέων δομών μπορεί να ανατρέψει αυτή την τάση, ενισχύοντας την οικονομία της περιφέρειας.

Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα Μη Κρατικά πανεπιστήμια. Οι αρχαιολογικοί χώροι όπως η Βεργίνα, η Δήλος και οι Δελφοί προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για σπουδές στην αρχαιολογία και την πολιτιστική διαχείριση. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία της χώρας, μπορούν να αποτελέσουν εργαστήρια πρακτικής εξάσκησης για φοιτητές και ερευνητές. Παράλληλα, τα αρχαία θέατρα, από την Επίδαυρο έως τη Δωδώνη, προσφέρουν ανεκτίμητες ευκαιρίες για σπουδές θεατρολογίας και παραστατικών τεχνών.

Η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Κρήτη αποτελούν κέντρα μελέτης της παραδοσιακής μουσικής και λαογραφίας, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πανεπιστήμια όπως το Berklee College of Music. Στον τομέα των φυσικών επιστημών, περιοχές όπως η Νάουσα, η Νεμέα και η Σαντορίνη θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν προγράμματα οινολογίας συνδυάζοντας θεωρητική κατάρτιση με πρακτική εκπαίδευση στα τοπικά οινοποιεία, συνεργαζόμενες με κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διεθνούς ακαδημαϊκής παρουσίας είναι το Villa I Tatti, το ερευνητικό κέντρο του Harvard στην Ιταλία, που συνδυάζει τη μελέτη της Αναγέννησης με την αξιοποίηση ενός ιστορικού χώρου. Αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η αρχαιολογία, η ιστορία της τέχνης και η πολιτιστική διαχείριση.

Η ανάπτυξη των Μη Κρατικών πανεπιστημίων δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση. Πρόκειται για μια συνολική οικονομική και κοινωνική επένδυση, γιατί αυτό που συζητάμε είναι ο εκπαιδευτικός τουρισμός. Οι φοιτητές και οι ερευνητές που θα έρθουν από το εξωτερικό θα ενισχύσουν την τοπική αγορά, ενώ τα πανεπιστήμια θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την καινοτομία. Έτσι, η περιφέρεια μπορεί να αναδειχθεί ως προορισμός εκπαιδευτικού τουρισμού, προσελκύοντας φοιτητές για θερινά μαθήματα, προγράμματα εξειδίκευσης και σεμινάρια.

Άλλωστε, είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην επαρχία, λόγω χαμηλότερου κόστους γης και ανάπτυξης. Μη  ξεχνάμε ότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει υποδομές, καλό οδικό δίκτυο και αεροδρόμια σχεδόν σε όλη τη χώρα, επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το στοίχημα, όμως, δεν θα κερδηθεί από μόνο του. Η ελληνική περιφέρεια πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της στον ακαδημαϊκό χάρτη, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προσελκύοντας πανεπιστήμια που θα επενδύσουν στην τοπική ανάπτυξη. Αλλά και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε τα νέα Μη Κρατικά πανεπιστήμια να επιλέξουν την επαρχία ως έδρα τους. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε έναν πραγματικό εκπαιδευτικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης, με την περιφέρεια να βρίσκεται στην καρδιά αυτής της μεταμόρφωσης.

Προηγούμενο άρθρο2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας: Συγχαρητήριο μήνυμα
Επόμενο άρθροΠ.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Πρώτες και αήττητες οι Παγκορασίδες