Τάσος Μπαρτζώκας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

«Της δικαιοσύνης ο ήλιος πρέπει να είναι νοητός και να μη μένει κανένας πολίτης απροστάτευτος από τις ακτίνες του.»

Επί των σημαντικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, τις οποίες προωθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εστιάζουν στην αυστηροποίηση των ποινών και της έκτισης τους, τοποθετήθηκε ο Τάσος Μπαρτζώκας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Της δικαιοσύνης ο ήλιος πρέπει να είναι νοητός και να μη μένει κανένας απροστάτευτος από τις ακτίνες του. Το ίδιο νοητές και ξεκάθαρες οφείλουν να είναι και οι πολιτικές θέσεις όλων μας.»

Ο βουλευτής ανέλυσε ότι η αυστηροποίηση των ποινών σε ισόβια αναφέρεται σε ηθικά απεχθή εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο ομαδικός βιασμός, ο βιασμός ανηλίκων. Αντίστοιχα, η τροποποίηση των προϋποθέσεων της υφ’ όρον απόλυσης επί το δυσμενέστερον, αποσκοπεί στο να αποτρέπεται η αποφυλάκιση σοβαρών εγκληματιών σε σύντομο χρόνο, επιδιώκοντας έτσι, τόσο την παραδειγματική τιμωρία τους όσο και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Επεσήμανε ότι οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου επικεντρώνονται και στις νέες διακινδυνεύσεις, αυστηροποιώντας τις ποινές πχ για εμπρησμό, ώστε ο επίδοξος εγκληματίας να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο νόμος στέκεται αμείλικτος απέναντι σε εγκλήματα που απειλούν τη ζωή, την περιουσία και το περιβάλλον.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας υπερθεμάτισε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η θετική ψήφος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «είναι μια θετική ψήφος απέναντι στην ασφάλεια, στην ελευθερία και στην αναβάθμιση της δικαιοσύνης».

Ο σύνδεσμος για την τοποθέτηση του Τάσου Μπαρτζώκα:

https://youtu.be/yMip2qaATc4

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Επέτειο Υπογραφής της Ανακωχής και Λήξης του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου