«Η κυβέρνηση πέτυχε την απονομιμοποίηση της “συμφωνίας” και τη διεθνοποίηση του ζητήματος» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σημειώνοντας επίσης, ότι «οι ηγέτες της ΕΕ όχι μόνο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας αλλά καταδίκασαν ξεκάθαρα τη “συμφωνία” καθώς παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών».
Σχολιάζοντας τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για “συνδιαχείριση” στο Αιγαίο, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ενώ καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί» και ξεκαθαρίζει ότι «για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης του Αιγαίου».
Ερωτηθείς εάν είναι ορατός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Χατζηβασιλείου επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται», προσθέτει ότι «ένα θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο επίλυσης διαφορών» και υπογραμμίζει ότι «οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων θα μας βρουν απέναντι».
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Χατζηβασιλείου εκτιμά ότι «η Άγκυρα απομονώνεται λόγω των μαξιμαλιστικών της θέσεων και της αδιάλλακτης στάσης της σε σειρά ζητημάτων, με πρώτο τα ενεργειακά αλλά και της στάσης της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό».
Τέλος, για τη στάση των ΗΠΑ ο κ. Χατζηβασιλείου σημειώνει: «Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα καταδίκασαν την “συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης… Είμαι πεπεισμένος ότι η καλή σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Σερρών, γραμματέα Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσο Χατζηβασιλείου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Κύριε Χατζηβασιλείου με δεδομένο ότι συνοδεύσατε τον πρωθυπουργό, ως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, στη Σύνοδο Κορυφής τις Βρυξέλλες θα ήθελα να μας μεταφέρετε το κλίμα που επικρατεί σχετικά με την Τουρκία και αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Απ: Η κυβέρνηση πέτυχε την απονομιμοποίηση της «συμφωνίας» και τη διεθνοποίηση του ζητήματος. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, τόσο στους συμμάχους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη και συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα κόμματα. Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε την απερίφραστη καταδίκη της Τουρκίας από όλους τους εταίρους. Οι ηγέτες της ΕΕ όχι μόνον εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά καταδίκασαν ξεκάθαρα τη «συμφωνία», καθώς παραβιάζει κυριαρχικά δικαιωμάτων τρίτων κρατών. Ο Ελλάδα έπεισε, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ότι η περιβόητη «συμφωνία» δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν δημιουργεί νομικά δεσμευτικά αποτελέσματα. Επιβεβαιώθηκε το αρραγές διπλωματικό μέτωπο των Ευρωπαίων εταίρων μας και υψώθηκε απ’ όλους ένα διπλωματικό τείχος απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας. Εστάλη το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη της, αλλά έχει σταθερούς και ισχυρούς συμμάχους.
Ερ. Πάρα ταύτα, ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την αρχή του «Kazan Kazan» (win win) για την περιοχή με φόντο τις διεθνείς αντιδράσεις. Επί της ουσίας, λοιπόν, αφήνει υπονοούμενα για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Με αυτό το δεδομένο, πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας;
Απ: Πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας και αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Παρά τις δυσκολίες, ως γείτονες, οφείλουμε να προσπαθούμε για εξεύρεση κοινών τόπων. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί. Είναι ξεκάθαρο, επομένως, ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται ζήτημα συνδιαχείρισης του Αιγαίου.
Ερ. Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ώστε να αναγκαστεί η χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου;
Απ: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ένα θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο επίλυσης διαφορών. Εμμένουμε στη διεθνή νομιμότητα. Το μόνο ζήτημα που τίθεται είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων θα μας βρουν απέναντι. Η χώρα μας είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε όλα τα επίπεδα.
Ερ. Ως συμπέρασμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λέγατε ότι η ΕΕ είναι σύσσωμη εναντίον της Τουρκίας και των βλέψεων της και σε ρητορικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο; Με απλά λόγια θα λέγατε ότι «εμείς είμαστε πολλοί» και η Τουρκία μόνη της;
Απ: Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας σήμερα. Η Άγκυρα απομονώνεται λόγω των μαξιμαλιστικών της θέσεων και της αδιάλλακτης στάσης της σε σειρά ζητημάτων, με πρώτο τα ενεργειακά αλλά και τη στάση της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Το αίσθημα απομόνωσης, συνδυαζόμενο με την εθνικιστική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, την αναγκάζει να αντιδρά σπασμωδικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απέλπιδα προσπάθεια για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη, τον αδύναμο κρίκο της Μεσογείου.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας. Όχι μόνον εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη χώρα μας, αλλά και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η «συμφωνία» είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και δεν δεσμεύει κανέναν. Η θέση του Συμβουλίου επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και νομιμοποιείται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ερ. Υπάρχει, ωστόσο, ορατός ο κίνδυνος γενικότερης σύρραξης στην περιοχή της Μεσογείου;
Απ: Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης στην Μεσόγειο είναι μακρινός. Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εργάζεται για την προάσπιση της περιφερειακής ασφάλειας. Η έκρυθμες καταστάσεις δεν ωφελούν κανέναν, ούτε την Τουρκία. Όμως, η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα, διατηρεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στέλνει παντού το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, αμυντικά θωρακισμένη και με γερές συμμαχίες.
Ερ. Πώς κρίνετε το ρόλο των ΗΠΑ στο όλο ζήτημα; Πιστεύετε ότι είναι στην ίδια γραμμή με την ΕΕ και την Ελλάδα;
Απ: Από την πρώτη στιγμή, τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, καταδίκασαν τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης. Η αμερικανική διοίκηση δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Τοποθετήθηκε αρνητικά, τονίζοντας ότι η τελευταία δεν εξυπηρετεί την σταθερότητα στην Μεσόγειο. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, την οποία κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει. Είμαι πεπεισμένος ότι η καλή σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.
Ερ. Είστε ικανοποιημένος από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Θεωρείτε ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τις χώρας;
Απ: Η Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση στην αναζήτηση συναινέσεων στα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής επειδή θεωρεί αναγκαία την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Για την κυβέρνηση, το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν αποτελεί χώρο για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι διαπιστώθηκε ομόνοια και σύμπνοια στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό που αναμένουμε από τα άλλα κόμματα είναι να επιδειχθεί η ίδια σύμπνοια και εκτός Συμβουλίου, καθώς και στις δημόσιες τοποθετήσεις των πολικών αρχηγών. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να διχάζουν τους Έλληνες.
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ