Ταμείο Ανάκαμψης: Αναβάθμιση 500.000 ταμειακών μηχανών- “Ο Μεγάλος Αδελφός” και οι νέοι “έξυπνοι” έλεγχοι

Στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις φορολογικές υπηρεσίες προχωρά το οικονομικό επιτελείο με στόχο αφενός να διευκολύνει τη ζωή των φορολογουμένων αλλά κι αφετέρου να προσθέσει “έξυπνες” λύσεις στη μάχη για τη φοροδιαφυγή.

 

Στο φόντο αυτό με απόφαση του Θ. Σκυλακάκη, στα 57 έργα που συμπεριλήφθηκαν στη νέα λίστα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάχθηκε η αναβάθμιση Ταμειακών μηχανών, φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και μηχανισμών ηλεκτρονικών πληρωμών με κονδύλι 162.440.000 ευρώ. Όπως προβλέπει η σχετική δράση για την Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, στόχος είναι η αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500 000 ταμειακών μηχανών ή με λύσεις μέσω υπολογιστή, αντικατάσταση 100.000 παλαιών συστημάτων POS.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο συνολικό Άξονα “Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης”, που συνδέεται άρρηκτα με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Στην προσπάθεια αυτή, πλέον, είναι ενταγμένες μια σειρά από ενέργειες, όπως :

  • η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο την αύξηση της διαφάνειας στο ευρύτερο φορολογικό πλαίσιο
  • ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά προϊόντα, οινοπνευματώδη και ενέργεια)
  • η υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων και κινήτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • η εφαρμογή ψηφιακής και αυτοματοποιημένης διαδικασίας για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής επιστροφής του ΦΠΑ
  • ένα φιλόδοξο έργο για την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο σχεδιασμό φορολογικών ελέγχων

Η σημασία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών

Το όλο έργο, πάντως, αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών είναι άκρως σημαντικό. Άλλωστε, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες, όμως, περίπου μόνο 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.

Με την πλήρη, δε, διασύνδεση θα γίνεται άμεση καταγραφή των εσόδων (αποδείξεις λιανικής) και των εξόδων (e-invoices) στα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων. Έτσι θα είναι δυνατή η καταγραφή των συναλλαγών και η δήλωση ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε συναλλαγή, σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, θα μπορείο, να γίνεται ευρύτερη εφαρμογή διαδικασιών συμψηφισμού χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές, τόσο με ιδιώτες όσο και με δημόσιους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ πρέπει να ακολουθεί την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων.

Οι φάσεις

Να σημειωθεί σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση στοχεύει στην αντικατάσταση/ενημέρωση όλων των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως Ηλεκτρονικές Ταμειακές Μηχανές (OCR) νέας γενιάς.

Σε δεύτερη φάση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδέσουν τις ταμειακές τους μηχανές online με το myDATA για να καταχωρούν αυτόματα τις λιανικές συναλλαγές τους σε ηλεκτρονικά βιβλία. Στην τελευταία φάση υλοποίησης του έργου, οι ταμειακές μηχανές νέας γενιάς τύπου OCR θα πρέπει να διασυνδεθούν με συστήματα POS έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την έκδοση απόδειξης όταν γίνεται αποδεκτή μια πληρωμή με κάρτα.

Στόχος, βέβαια, όλων αυτών των αλλαγών,  είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παρέχοντας αφενός μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και αφετέρου  τη δυνατότητα υιοθέτησης ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τη χρήση υπηρεσιών παρόχων.

Η διακίνηση ηλεκτρονικών τιμολογίων θα επιταχύνει τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου. Παράλληλος στόχος είναι η διασφάλιση των δημόσιων εσόδων με τη σε πραγματικό χρόνο διαβίβασης σε βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ των δεδομένων των συναλλαγών από τους φορολογικούς μηχανισμούς και την παρακολούθηση του συνόλου των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται ο διαγωνισμός φωτογραφίας της ΕΛΕΤΑΕΝ
Επόμενο άρθροΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς Απάντηση σε Ερωτήσεις Βουλή- τρεις αποφάσεις υπέρ των αγροτών