Τα υπέροχα λαχανάκια Βρυξελλών – Διατροφικά Στοιχεία – Οφέλη για την υγεία

λαχανάκια βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μικρά πράσινα φυλλώδη μπουμπούκια που μοιάζουν σαν μικρογραφία λάχανων στην εμφάνιση. Τα μπουμπούκια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία συντελούν στο να απαλλαγούμε από πολλά προβλήματα υγείας. Όντως υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον που αυξάνεται σχετικά με τα οφέλη για την υγεία που έχουν να προσφέρουν αυτά τα λάχανα

Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη

Από βοτανικής απόψεως, τα λαχανάκια ανήκουν στην ίδια οικογένεια των σταυρανθών, η οποία περιλαμβάνει, επίσης, το λάχανο, τις λαχανίδες, τα μπρόκολα, το κατσαρό λάχανο και. Επιστημονική ονομασία: Brassica oleracea Κράμβη η λαχανώδης ομάδα Κοσμημοφόρος.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι χειμερινές καλλιέργειες, ευδοκιμούν επίσης σε δροσερό καιρό και τις συνθήκες ελαφρού παγετού. Τα καλά αναπτυγμένα φυτά φθάνουν περίπου τα 90 εκατοστά σε ύψος. Τα λάχανα που παράγονται σε όλο το μήκος του στελέχους, αρχίζοντας από τη βάση και κινούνται προς τα επάνω. Κάθε βλαστός, σε γενικές γραμμές, διαθέτει ομοιότητα στην εμφάνιση και τη δομή με το λάχανο, αλλά είναι μόνο πολύ μικρά, μετρώντας περίπου 1-1,5 ίντσες σε διάμετρο.

Στη δομή, κάθε κεφαλή αποτελείται από συστάδες δύσκαμπτων φύλλων υπερτιθέμενα σε συμπαγή στρώματα δίνοντάς της ένα στρογγυλό ή σφαιρικό σχήμα, όπως στα λάχανα.

Για να έχετε ομοιόμορφα λάχανα, η άκρη του στελέχους πρέπει να κόβεται μόλις αρχίζουν να αναπτύσσονται λαχανάκια στο κάτω μέρος. Επιπλέον, τα λάχανα που εκτίθενται σε ζεστό καιρό δεν μορφοποιούνται σε συμπαγή μπουμπούκια. Τα λάχανάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Μεσογειακή Ευρώπη.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα οφέλη για την υγεία.

 • Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα από τα θρεπτικά λαχανικά χαμηλού γλυκαιμικού που
  Φυτό λαχανάκι Βρυξελλών
  πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα προγράμματα μείωσης του βάρους. 100 γραμμάρια λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν μόλις 45 θερμίδες, ωστόσο, περιέχουν 3,38 g πρωτεΐνης, 3,80 g φυτικές ίνες (10% της ΣΗΠ) και μηδενική χοληστερόλη.
 • Στην πραγματικότητα, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια αποθήκη για πολλά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως θειοκυανικά, ινδόλες, λουτεΐνη, Zea-ξανθίνη, η σουλφοραφάνη και ισοθειοκυανίδια. Μαζί, αυτά τα φυτοχημικά προσφέρουν προστασία από τους καρκίνους του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου.
 • Δι-ινδολυλ-μεθάνιο (DIM), ένας μεταβολίτης της ινδολο-3-καρβινόλης, βρίσκεται να είναι ένας αποτελεσματικός ανοσολογικός διαμορφωτής, αντι-βακτηριακός και αντι-ιικός παράγοντας μέσω της δράσης των ενισχυτικών υποδοχέων «Ιντερφερόνης-γ”.
 • Επιπλέον, τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν το γλυκοσίδιο σινιγρίνη. Αρχικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η σινιγρίνη βοηθά στην προστασία από καρκίνους του παχέος εντέρου με την καταστροφή των προ-καρκινικών κυττάρων.

 • Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. 100 γραμμάρια λαχανάκια παρέχουν περίπου 85 mg ή 142% της RDA βιταμίνης C. Μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α και Ε, βοηθά στην προστασία του οργανισμού στην παγίδευση των βλαβερών ελεύθερων ρίζών.
 • Η ζέα-ξανθίνη, ένα σημαντικό διατροφικό καροτενοειδές στα λαχανάκια, επιλεκτικά απορροφάται μέσα στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς-των ματιών όπου πιστεύεται ότι παρέχει αντι-οξειδωτικές και προστατευτικές λειτουργίες φιλτραρίσματος από τις ακτίνες UV. Έτσι, βοηθά στην πρόληψη βλάβης του αμφιβληστροειδούς, «σχετιζομένης με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» (ARMD) στους μεγαλυτέρους σε ηλικία.
 • Τα λαχανάκια είναι μια καλή πηγή ενός άλλου αντι-οξειδωτικού, της βιταμίνης Α, και παρέχουν περίπου 754 IU ανά 100g. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και για το δέρμα και είναι απαραίτητη για την οξύτητα της όρασης. Οι τροφές πλούσιες σε αυτή την βιταμίνη έχουν βρεθεί να προσφέρει προστασία έναντια σε καρκίνους των πνευμόνων και της στοματικής κοιλότητας.
 • Είναι μια από τις άριστες φυτικές πηγές για τη βιταμίνη – Κ. 100 g παρέχουν περίπου 177 μg ή περίπου 147% της RDA. Η βιταμίνη Κ έχει δυναμικό ρόλο στην υγεία των οστών προωθώντας την οστεοτροπική (το σχηματισμό των οστών και την ενίσχυση) δραστηριότητα. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης-Κ στη διατροφή βοηθούν στον περιορισμό της νευρωνικής βλάβης στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου, στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην καθυστερήση της έναρξης της νόσου του Alzheimer.
 • Περαιτέρω, τα λαχανάκια είναι ιδιαίτερα καλά σε πολλές ομάδες συμπλέγματος βιταμινών Β, όπως η νιασίνη, βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, κλπ, τα οποία είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό του υποστρώματος μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
 • Επίσης, είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως χαλκός, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, και φώσφορο. 100 γρ φρέσκα λαχανάκια παρέχουν 25 mg (1,5% της ΣΗΔ) νατρίου και 389 mg (8% της ΣΗΠ) καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος με την αντιμετώπιση των επιδράσεων του νατρίου. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, υπεροξειδίου δισμουτάσης. Το σίδηρο απαιτείται για την κυτταρική οξείδωση και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα απίστευτα θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει προστασία από την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, την απώλεια οστικής μάζας, την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, και πιστεύεται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Επιλογή και αποθήκευση

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι δροσερά λαχανικά εποχής. Σε γενικές γραμμές, τα λαχανάκια συγκομίζονται όταν τα χαμηλότερα μπουμπούκια ωριμάζουν και φθάνουν περίπου μια ίντσα σε μέγεθος. Τα φρέσκα λαχανάκια πρέπει να διαθέτουν σταθερό, συμπαγές, σκούρο πράσινο χρώμα. Αποφύγετε τα λαχανάκια που έχουν χαλαρά φύλλα, κιτρινωπό χρώμα και είναι ελαφρά στο χέρι.

Τα φρέσκα λαχανάκια θα διατηρηθούν καλά στο ψυγείο για έως και μία ημέρα ή δύο. Αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα ή αποχρωματισμένα εξωτερικά φύλλα και αποθήκεύστε τα νωπά άπλυτα λαχανάκια σε κλειστές πλαστικές σακούλες / σακούλες με φερμουάρ στο δοχείο λαχανικών στο ψυγείο.

Προετοιμασία και μέθοδοι σερβιρίσματος

Πριν από το μαγείρεμα, αφαιρέστε τα αποχρωματισμένα φύλλα και χαλαρώστε εξωτερικά φύλλα και καθαρίστε τους μίσχους. Πλύνετε σε καθαρό νερό και στη συνέχεια, να μουλιάστε για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε σωματίδια σκόνης και τα αυγά των εντόμων.

Τα φρέσκα λαχανάκια έχουν λεπτή γεύση, ωστόσο, αν τα ψήσετε υπερβολικά απελευθερώνουν ισοθειοκυανικό αλλύλιο και προσδίδουν θειούχο οσμή (πικάντικη μυρωδιά) στις μαγειρεμένες συνταγές. Ως εκ τούτου, τα λάχανα γενικά ζεματίζονται σε βραστό νερό για μόλις περίπου 5 λεπτά, ψύχονται και στη συνέχεια προστίθενται στα συνταγές

Συμβουλές σερβιρίσματος:

 • Τα λαχανάκια μπορούν να μαγειρευτούν με βρασμό ή στον ατμό.
 • Τα ψημένα και αλατισμένα λάχανα είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ όλη την Ευρώπη.
 • Τα ζεματισμένα λαχανάκια σιγορβράζονται / αναμειγνύονται με άλλα λαχανικά, όπως καρότα, πράσινα φασόλια ή μανιτάρια.
 • Τα λαχανάκια χρησιμοποιούνται ως αγαπημένο επιπρόσθετο σε ραγού κοτόπουλο

Προφυλάξεις

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να περιέχουν *βρογχοκηλογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα και θα πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από άτομα που δεν έχουν παρόμοια προβλήματα υγείας.

ΣΗΜ:* Βρογχοκηλογόνες ουσίες
Goitrogens
Συστατικά τροφίμων ή φαρμάκων που πρέπει να περιορίζονται σε αυτούς που έχουν υποθυρεοειδισμό, γιατί μειώνουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Τα βρογχοκηλογόνα μπλοκάρουν το ένζυμο thyroid peroxidase με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η χρήση του ιωδίου από τα θυρεοειδικά κύτταρα και η μετατροπή του σε Τ3,Τ4. Το ιώδιο είναι βασικό συστατικό των ορμονών του θυρεοειδή.
Σόγια και προιόντα σόγιας
Λάχανο
Μπρόκολο
Κουνουπίδι
Ροδάκινα
Φιστίκια
Ραπανάκια
Σπανάκι
Λαχανάκια Βρυξελλών
Μουστάρδα
Φράουλες
Τα βρογχοκηλογόνα δεν είναι θερμοανθεκτικά και μέρος τους κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται.