Τα βλήματα του Καμμένου κι ο ταξίαρχος διαμάντι…

Γράφει o Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όσα αναφέρει στην επιστολή του στον εισαγγελέα ο ταξίαρχος Μιχαήλ Παπαδάκης , που ήταν μέχρι προχθές στη διεύθυνση Αμυντικών προγραμμάτων και κυρίων συμβάσεων του ΓΕΣ, για την πώληση στη Σαουδική Αραβία βλημάτων 105 mm Μ1 και βομβών ΜΚ-82 & ΜΚ-83, ασφαλώς είναι συνταρακτικά.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Εμπλεκόμενος και έκθετος είναι πάλι ο Πάνος Καμμένος.

Ο οποίος καταγγέλλεται ότι υπέγραψε συμφωνία 66 εκ. ευρώ με έναν ύποπτο μεσάζοντα, χωρίς καμία διαφάνεια και παρακάμπτοντας προκλητικά τον νόμο.

Κι όταν ο ταξίαρχος έκανε κανονικά και βάσει του νόμου τη δουλειά του, έγινε το μαύρο πανί του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο οποίος χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα, παρουσία των Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, του Δντη ΓΔΑΕΕ, Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Θ. Συμεωνίδη, Διευθυντού ΣΓ/ΥΕΘΑ Σχη (Μχ) Α. Χατζηαλεξανδρή, του Διευθυντή Μονάδας Εσωτερικού ελέγχου του ΥΠΕΘΑ και του βοηθού υπασπιστού ΠΑ/ΥΕΘΑ, διέταξε όντως να συλληφθεί ο Ταξίαρχος Μ. Παπαδάκης από τους Στρατονόμους και στη συνέχεια να κρατηθεί σε απομόνωση φρουρούμενος , πράγμα που έγινε επί ημίωρο. Στη συνέχεια του γνώρισε ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα, χωρίς την τήρηση καμίας θεσμικής διαδικασίας, υπερβαίνοντας κατάφωρα τις εξουσίες του.

Και μόνο μετά από παρέμβαση αρχηγού ΓΕΕΘΑ που του υπενθύμισε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει τέτοιο, άλλαξε γνώμη μεταθέτοντας τον ταξίαρχο σε άλλη υπηρεσία.

Ο Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο μεσάζοντας Βασίλης Παπαδόπουλος, είναι εκ των πιστοποιημένων στο ΓΕΣ.

Όμως, αποκαλυπτικό έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή αναιρεί τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς γνωστοποιεί πως οι σαουδάραβες στρατιωτικοί δεν γνώριζαν τίποτα για τον Παπαδόπουλο.

«Είναι εκπρόσωπος της σαουδικής πλευράς, δεν είναι μεσάζοντας» απαντά ο υπουργός Αμυνας υπό το βάρος των αποκαλύψεων και των πιέσεων της αντιπολίτευσης για τη διαλεύκανση του ρόλου τού Παπαδόπουλου.

Οι δηλώσεις Καμμένου στη Βουλή πως πλέον δεν γίνονται «μπίζνες» με μεσάζοντες όπως γίνονταν στο παρελθόν, άντεξαν μόλις μία ημέρα, καθώς κατεδαφίζονται από την αναφορά του ταξίαρχου Μιχαήλ Παπαδάκη που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας νέα ερωτήματα στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας.

Παράλληλα, η αναφορά ενισχύει τις υπόνοιες για μια νέα υπερδραστηριότητα των μεσαζόντων στο «Πεντάγωνο», καθώς οι καταγγελίες για το αραβικό «ντιλ» ακολουθούν την ομίχλη της προωθούμενης συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16.

Ο ταξίαρχος Παπαδάκης με την επιστολή του στον εισαγγελέα ισοπεδώνει τους ισχυρισμούς Καμμένου περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τον ρόλο, τη δράση και τις απειλές που δέχθηκε από τον Παπαδόπουλο, αλλά και την έμμεση κάλυψη που παρείχε στον δεύτερο ο υπουργός.

Όπως αναφέρεται, άλλωστε, με εντολή Καμμένου «ξηλώθηκε» ο ταξίαρχος από τη Διεύθυνση των Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων, κατηγορώντας τον πως ανήκει σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία.

Με την έγγραφη αναφορά (της 4ης Σεπτεμβρίου 2017), ο Παπαδόπουλος ουσιαστικά καταγγέλλεται ότι με νυχτερινό τηλεφώνημα είχε απειλήσει τον ταξίαρχο για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει το επόμενο πρωί στο γραφείο του υπουργού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος, το πρωί της 30ής Αυγούστου κλήθηκε από τον υπουργό Πάνο Καμμένο να παρουσιαστεί στο γραφείο του. Εκεί βρίσκονταν ήδη ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αντιπτέραρχος ε.α. Θεολόγος Συμεωνίδης και άλλοι αξιωματικοί. «Εξω από το γραφείο του ΥΕΘΑ παρέμειναν κατόπιν εντολής του τέσσερις στρατονόμοι, οι οποίοι έφεραν εξάρτυση και χειροπέδες» σημειώνει και συνεχίζει: «Με την είσοδό μου στο γραφείο ο κος ΥΕΘΑ με ρώτησε: “Ποιος έδωσε εντολή στον ασμ/χο Κωνσταντινίδη να δώσει τηλέφωνο μεταφορικής εταιρείας στους Σαουδάραβες;” και απάντησα “εγώ”. Κατόπιν επανέλαβε: “Δηλαδή εσείς, κε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον ασμ/χο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;”.
Απήντησα ότι εγώ έδωσα εντολή για να δώσει στους Σαουδάραβες στοιχεία επικοινωνίας με εγχώρια μεταφορική εταιρεία, αλλά όχι ειδικά για 100.000 βλήματα που είχε ζητήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας την προηγούμενη ημέρα. Στη συνέχεια ο κος ΥΕΘΑ απευθυνόμενος σε εμένα είπε: “Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία”. Απευθυνόμενος σε κάποιον που βρισκόταν πίσω μου, συνέχισε: “Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε”. Εξήλθα από την αίθουσα και παρέμεινα επί μισή περίπου ώρα στον προθάλαμο φρουρούμενος από στρατονόμο και τον προϊστάμενο της ασφαλείας του ΥΠΕΘΑ… Περί της 10.30 εξήλθε ο Α/ΓΕΣ, ο οποίος μου κοινοποίησε ότι ο κος ΥΕΘΑ άλλαξε απόφαση και μετατίθεμαι στο ΓΕΣ…».

Σε άλλο σημείο, ο ταξίαρχος αναφέρει πως «η κατηγορία εκ μέρους του ΥΕΘΑ για “συμμετοχή μου σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία, παρά τη ρητή εντολή του να μην τους δούμε” με προσβάλλει και ως ανώτατο αξιωματικό με 35 χρόνια υπηρεσίας και μηδενικά παραπτώματα, αλλά πρωτίστως ως άτομο».

Η αναφορά διερευνάται ήδη από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη.

Άγνοια για τον μεσάζοντα.

Πιο αποκαλυπτικός, ωστόσο, είναι ο ταξίαρχος για τον «ύποπτο ρόλο» του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου. Αρχικά ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως ο Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση πως οι σαουδάραβες στρατιωτικοί δεν γνωρίζουν τον Παπαδόπουλο, ο υπουργός Άμυνας απάντησε με αμφισημία – η οποία δυνάμωσε τον «συναγερμό» βουλευτών που παρακολουθούν την υπόθεση.

«Δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων» υποστήριξε στη χθεσινή απάντησή του στη Βουλή, αλλά κατόπιν φρόντισε να συμπληρώσει πως «δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εμάς, εφόσον έχει διαπιστωμένα τη σχετική εξουσιοδότηση».

Ωστόσο, στην αναφορά του ταξιάρχου σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ με έγγραφό της γνωστοποίησε πως «σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κου Παπαδόπουλου».

Μάλιστα, ο ταξίαρχος αναφέρει ότι δέχθηκε απειλές από τον Παπαδόπουλο μία ημέρα πριν ο Πάνος Καμμένος τον καλέσει στο γραφείο του και τον θέσει σε διαθεσιμότητα.

«Στις 20.27, ενώ βρισκόμουν στο σπίτι μου, μου τηλεφώνησε εκ νέου ο Β. Παπαδόπουλος, με ρώτησε ποιος είπε να δώσει στοιχεία επικοινωνίας μεταφορέα στην αντιπροσωπεία των Σαουδαράβων κι αφού του εξήγησα επί τρία λεπτά, μου είπε ότι λυπάται, αλλά από εδώ και στο εξής δεν ξέρει τι θα γίνει. Του ανέφερα πως μόνο ως απειλή μπορώ να το εκλάβω, πράγμα ανεπίτρεπτο, και έκλεισα το τηλέφωνο» αναφέρει ο ταξίαρχος Παπαδάκης, συμπληρώνοντας πως ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες για το τηλεφώνημα.

Η όλη υπόθεση είναι, τουλάχιστον, σκοτεινή.

Κι είναι απορίας άξιο το γεγονός της σιωπής του λαλίστατου επί παντός επιστητού πρωθυπουργού.

Ήδη η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ως μέγα σκάνδαλο όλα όσα συνέβησαν, ενώ ερώτηση κατέθεσε κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Καυστικό ήταν και το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος έκανε λόγο για πωλήσεις πολεμικού υλικού με αδιαφάνεια.

Προηγούμενο άρθροΣτις 18 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΑυτό το αναπτυξιακό μοντέλο θέλουμε;
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.