Τα SOS για τα «κουρεμένα» ενοίκια – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με καθυστερήσεις γίνονται οι καταβολές των ποσών από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ακινήτων καθυστερούν να λάβουν τα ποσά καθώς έχουν υποπέσει σε λάθη στις αιτήσεις covid που έχουν υποβάλλει στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Τα λάθη που εντοπίσθηκαν ήταν μεταξύ άλλων, ότι έκαναν αίτηση μισθωτές που δεν είναι πληττόμενοι ενώ το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης Covid δεν ταυτίζεται με το μηναίο μίσθωμα στη δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης. Επίσης, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει ο νόμος, ακίνητα που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά από μη επιτηδευματίες, περιπτώσεις που έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης όπως επίσης ότι ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «τρέξει» η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις επόμενες πληρωμές. Είναι χιλιάδες εξάλλου οι ιδιοκτήτες, οι οποίες νοικιάζουν ένα μικρό ακίνητο προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους και οποιαδήποτε καθυστέρηση τους ανατρέπει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα που προκαλούν καθυστερήσεις στις καταβολές των χρηματικών ποσών. Στόχος είναι σε λιγότερο από 15 ημέρες από τον εντοπισμό των λαθών να κατατίθενται τα ποσά που δικαιούνται στους ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Σημειώνεται ότι οι εκμισθωτές θα λάβουν από το κράτος το 20% από τη μείωση κατά 40% που αφορά τα ενοίκια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τόσο από επαγγελματίες όσο και από εργαζόμενους που εργάζονται σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος εκμισθωτής εισπράττει 1.000 ευρώ, θα λαμβάνει 600 ευρώ από τον ενοικιαστή που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, και 200 ευρώ από το κράτος. Δηλαδή θα έχει μια απώλεια 200 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους και για τα μισθώματα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου αλλά και πληττόμενες από την πανδημία για συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Έτσι, για τα μισθώματα Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει καθόλου ενοίκιο και ο εκμισθωτής θα λάβει από το κράτος το 80% του ενοικίου. Για παράδειγμα εάν κάποιος λαμβάνει ενοίκιο 1.000 ευρώ, θα εισπράξει από το κράτος 800 ευρώ.

Ποιους αφορά η μείωση

Οι επιχειρήσεις που δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο είναι από τους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών αλλά και του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως αν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή με παράδοση κατ’ οίκον. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις του τουρισμού συγκαταλέγονται τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα αλλά και τα τουριστικά γραφεία.  Επίσης, από την πληρωμή των ενοικίων απαλλάσσονται τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Τα χρήματα από το κράτος για τα μειωμένα μισθώματα από τον Νοέμβριο και μετά δεν συμψηφίζονται με παλαιότερες ή μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις αλλά καταβάλλονται πλέον στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Τα χρήματα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταβληθούν μετρητά από το κράτος.

Και για φοιτητές

Επίσης έκπτωση 40% στα ενοίκια έχουν και όσοι φοιτητές μισθώνουν ένα ακίνητο.  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται  εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Το μέτρο πάρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν 54 Αμερικανοί γερουσιαστές
Επόμενο άρθροΜνήμη Νίκου Ξυλούρη – Γράφει ο Δρ. Σίμος Ανδρονίδης
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ