Δύο εκδοχές για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας τους επόμενους μήνες δίνουν οι επικεφαλής των εγχώριων επιχειρήσεων ενέργειας και οι ειδικοί αναλυτές, αναφέρει το σημερινό K Report:
(α) Αν αποκλιμακωθεί η κρίση Ρωσίας-Δύσης θα μειωθούν έως το καλοκαίρι, αλλά θα παραμείνουν υψηλότερες από πέρυσι. Σημειώστε: Μέση τιμή του φυσικού αερίου χθες (μετά από νέα ημερήσια άνοδο) 71,150 ευρώ/MWh, πέρυσι τον Μάρτιο 17-18 ευρώ/MWh. Μέση τιμή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος χθες (μετά από νέα ημερήσια άνοδο) 205,40 ευρώ/ΜWh από 123,90 ευρώ/MWh πέρυσι.
(β) Αν διατηρηθεί ή κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν – ίσως αυξηθούν κι άλλο- έως και τον χειμώνα του 2023 και βλέπουμε. Σημειώστε κι αυτά: Ένα καλό, δεν τίθεται θέμα με την τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, οι αγωγοί μεταφοράς του δεν περνούν από ουκρανικό έδαφος αλλά από Τουρκία και Βουλγαρία. Κι ένα κακό, ότι οι τιμές του αργού θα ξεπεράσουν τα 100 δολ/βαρέλι αν ο ΟΠΕΚ δεν αυξήσει την παραγωγή του.
Η εξέλιξη των τιμών στην Ευρώπη
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν πανευρωπαικά οι τιμές spot και futures στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Πάνω από τα 200 ευρώ/MWh παραμένουν οι τιμές της χονδρικής στην Ελλάδα.
Η μεγάλη πτώση των τιμών της χονδρικής στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οφείλεται στην μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, στην χαμηλότερη ζήτηση αλλά και στην υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καταγράφηκαν μάλιστα αρνητικές ωριαίες τιμές στη βελγική αγορά και οι χαμηλότερες από το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου στην ιβηρική και την ιταλική αγορά.
To ενεργειακό μίγμα στην Ελλάδα
Στα 205,40 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 18/2/2022.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 273,62 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 166,62 ευρώ/MWh. Η τιμή σημείωσε άνοδο 3% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας.
Η Ελλάδα παραμένει και αυτήν την εβδομάδα η χώρα με την ακριβότερη τιμη ενέργειας.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 313,35 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 9,4%, το φυσικό αέριο 34% τα υδροηλεκτρικά 2,4% οι εισαγωγές 24,5% και οι ανανεώσιμες 25,1%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 6,358 MWh και οι εισαγωγές στις 38,379 MWh.