Τα προβλήματα παραμένουν! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο οι υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στο κράτος καλά κρατούν.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν πληρωθεί φόροι εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ ύψους πάνω 9 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα 656.500 φορολογούμενοι θα πληρώσουν 402 εκατ. ευρώ δηλαδή 612 ευρώ κατά μέσο όρο. Περίπου 283.000 πολίτες είναι μέχρι στιγμής οι τυχεροί που θα εισπράξουν συνολικά 76,7 εκατ. ευρώ με τον μέσο όρο επιστροφής φόρου να διαμορφώνεται στα 271 ευρώ ενώ το 62% των φορολογούμενων, δηλαδή 1.537.000 πολίτες που έχουν κάνει μέχρι στιγμής τη φορολογική τους δήλωση έχουν λάβει μηδενικά εκκαθαριστικά.  Στο τέλος Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ  με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος Αυγούστου και την τελευταία στο τέλος Δεκεμβρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Φυσικά μηνιαίο ραντεβού με την εφορία έχουν χιλιάδες οφειλέτες που έχουν εντάξει τις οφειλές τους είτε στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είτε τώρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Οι πολιτικοί ασχολούνται με τις εκλογές αλλά το μεγάλο πρόβλημα της υπερφορολόγησης παραμένει άλυτο για την ελληνική κοινωνία.