Τα πρώτα καλά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ

Καλά νέα από τις ΗΠΑ με τον πληθωρισμό του Ιουλίου να αποκλιμακώνετα κλείνοντας κοντά στο 8,5% και τις τιμές της βενζίνης και αυτές να πέφτουν κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι. Είναι βέβαιο ότι η δομή της αγοράς στις ΗΠΑ έχει πολλές διαφορές από εκείνη της ΕΕ και της Ελλάδας, ώστε να πανηγυρίσουμε ότι το ίδιο θα συμβεί σύντομα και εδώ, αυτά ωστόσο είναι μια αισιόδοξη και θετική εξέλιξη μετά από τόσους μήνες.
Οι οδηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αναπνεύσουν μια μικρή ανακούφιση – οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

 

Η εθνική μέση τιμή της κανονικής βενζίνης μειώθηκε στα 3,99 δολάρια το γαλόνι την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΑΑΑ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 5,02 δολαρίων τον Ιούνιο, καθώς οι οδηγοί γέμιζαν τις δεξαμενές τους για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο. Επίσης, ωθήθηκαν υψηλότερα από την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, καθώς η Δύση γύρισε την πλάτη της στο ρωσικό αργό στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τιμές στην αντλία έχουν υποχωρήσει έκτοτε κατά 21%, καθώς οι οδηγοί έχουν μειώσει τις δαπάνες και οι φόβοι για ύφεση απειλούν να μειώσουν τη ζήτηση. Παρά την πτώση, παραμένουν 25% υψηλότερα από πέρυσι.

“Παρά τη σταθερή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, λιγότεροι οδηγοί τροφοδοτήθηκαν με καύσιμα την περασμένη εβδομάδα”, ανέφερε η AAA σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

«Είναι άλλο ένα σημάδι ότι, προς το παρόν, οι Αμερικανοί αλλάζουν τις οδηγικές τους συνήθειες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές της αντλίας».

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν επίσης απότομα από το ανώτατο όριο άνω των 120 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο σε περίπου 92 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, βοηθούμενοι από τη χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης προσφοράς.

Σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναθεώρησε τις προοπτικές του για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, εν μέρει επειδή η Ρωσία συνέχισε να αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από το αναμενόμενο.

«Ενώ οι εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 2,2 [εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα] από την έναρξη του πολέμου, η αλλαγή του δρομολογίου των ροών προς την Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία και άλλες με την εποχικά υψηλότερη ρωσική εγχώρια ζήτηση έχει μετριάσει τις απώλειες ανάντη», ανέφερε το πρακτορείο με έδρα το Παρίσι.

Μέχρι τον Ιούλιο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν μόλις 310.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, ενώ οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν μόλις 580.000 βαρέλια την ημέρα, πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ συνέβαλε επίσης στην αύξηση της προσφοράς.

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κεντρική οδό Ριζωμάτων Ημαθίας.
Επόμενο άρθροSAMSUNG Galaxy Z Flip4 5G και Ζ Fold4 5G: Ξεκίνησαν οι προ-παραγγελίες σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ