Τα Παντζάρια είναι ένα δώρο της φύσης που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το παντζάρι ή κοκκινογούλι είναι μονοετές ή διετές φυτό του οποίου η ρίζα και τα φύλλα είναι βρώσιμα. Υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες ποικιλίες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και είναι βρώσιμες, όπως το σέσκουλο και το ζαχαρότευτλο. Το παντζάρι είναι ένα ακόμη φάρμακο που μας έδωσε η φύση, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων, είναι ευεργετικό για την υγεία μας και θεωρείται υπερ-φάρμακο.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Αυτή η βαθυκόκκινη ρίζα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C  και το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους  και είναι φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη.

Ξέρατε ότι τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και να συμβάλλουν στην αποφυγή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής;

Αν το ξέρατε θα είχατε στην διατροφή σας τα παντζάρια, ωμά σε σαλάτα, το χυμό τους ως δυναμωτικό ρόφημα αλλά και μαγειρεμένα πολύ συχνά.

Τα παντζάρια είναι ένα δώρο της φύσης από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν γιατί βοηθούν στην διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την σεξουαλική σας αντοχή.

Μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και περιέχουν σίδηρο.

Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων που βοηθούν στη διεύρυνση των αρτηριών και τη μείωση του καρδιακού παλμού.

Μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη.

Εμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.

Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή, βητακυανίνη και πορφυροκόκκινο και προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καταπολεμάνε την οστεοπόρωση

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

Είναι η “Ασπίδα” στην αναιμία.

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό.

Διατροφική αξία των παντζαριών (100 γραμμάρια)

Θερμίδες: 43

Λίπος: 0g

Χοληστερόλη: 0g

Αλάτι: 106mg

Υδατάνθρακες: 13g

Ίνες: 4g

Σάκχαρα: 9g

Πρωτεΐνες: 2g

Βιταμίνη C: 4.9mg

Φολικό οξύ: 109mcg

Σίδηρος: 0.8mg

Μαγνήσιο: 23.0mg

Φωσφόρος: 40.0mg

Κάλιο: 325 mg

Μαγγάνιο: 0.3mg

Πρέπει να γνωρίζετε για όσους/σες από εσάς επιθυμείτε να χάσετε βάρος πως δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών επεισοδίων…. Εκτός από αυτών που προκαλεί ο έρωτας μια και η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως αν ένας άντρας και μια γυναίκα φάνε από το ίδιο παντζάρι θα ερωτευθούν τρελά!!!!!

Προηγούμενο άρθροΜαριώ «Σαράντα πέντε χρόνια “αντιστεκόμουν” στην Αθήνα και όταν τελικά μετακόμισα, αποφάσισα να ζήσω στα Εξάρχεια»
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Νέο κρούσμα! Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε σήμερα το μεσημέρι ανυποψίαστη γυναίκα.