«Ο εθελοντισμός, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια, την ανάγκη για επιβίωση, το ρατσισμό, μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο μπορούν να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο».
Τα παραπάνω αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του εθελοντικού προγράμματος “Υγεία για Ολους” και η Ελένη Σωτηροπούλου, πρόεδρος – συντονίστρια του προγράμματος και επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Πανεπιστημιακής κλινικής του ΕΚΠΑ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τη συμμετοχή 40 επιστημονικών φορέων και 240 πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών γιατρών, υπό την αιγίδα της UNESCO. Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλληλεγγύης και προσφοράς. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί από τους εθελοντές του προγράμματος 6.500 παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση και διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.
Για τους εκπροσώπους του προγράμματος, αλλά και για τους εκατοντάδες εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι η ανιδιοτελής προσφορά, μια μεγάλη αγκαλιά σε όσους έχουν ανάγκη, η προσπάθεια να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο που χρήζει βοήθειας χωρίς διακρίσεις.
Τι έμαθα από τον εθελοντισμό
«Να εκτιμώ τα σημαντικά πράγματα της ζωής, να λαμβάνω ικανοποίηση από ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης, ένα φιλί από τον πεντάχρονο που με χαρά έκανε το εμβόλιο του, γιατί είμαι εκεί, του χαμογελάω, δεν τον ξέχασα, ενδιαφέρομαι, θέλω να τον βοηθήσω». Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σωτηροπούλου, «η ηθική ικανοποίηση, η αίσθηση ότι βάζω ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της προσφορά, συνειδητοποιώντας την αξία της, είναι τα οφέλη μου. Ανακάλυψα νέες πτυχές του εαυτού μου. Έμαθα να διαχειρίζομαι αγχωτικές καταστάσεις. Τέσταρα την υπομονή μου. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμόγελο. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να μάθεις. Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου».
Μπορεί ο εθελοντισμός να αλλάξει τον κόσμο;
«Σίγουρα ο εθελοντισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Πολιτεία, αλλά μπορεί να συσπειρώσει τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας προς όφελος των ασθενέστερων. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ομάδων δράσης προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που για διάφορους λόγους ξεφεύγουν από το δίκτυο της κοινωνικής προστασίας του κράτους» αναφέρει ο κ. Χρούσος. Σημειώνει ότι σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο “Volunteering in the European Union” για τον κοινωνικό αλτρουισμό, η Ελλάδα έλαβε τη χαμηλότερη θέση στην ομάδα των Ευρωπαϊκών χωρών, με αναλογική συμμετοχή του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες, μικρότερη του 10%.
«Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή συμμετοχής στα κοινά, είναι η φλόγα που μας βοηθάει να δούμε το “εμείς” και μπορεί να μας κάνει καλύτερους» προσθέτει η πρόεδρος του προγράμματος.
Εμπόδιo στο έργο μας: Ο ρατσισμός
«Δυστυχώς ο ρατσισμός υπήρχε και θα υπάρχει, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στην προσφορά στον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος, ηλικίας, φύλου, θρησκείας ή χώρας προέλευσης. To πρόγραμμα “Υγεία για Όλους” αγκαλιάζει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς διακρίσεις» δηλώνουν οι εκπρόσωποί του.
Το πρόβλημα έχει λύση;
Υπογραμμίζουν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να ανοίξει δρόμους κατανόησης της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης και προσφοράς και αυτό να περάσει και στις νεότερες γενιές.
«Τα παιδιά είναι το μέλλον αλλά δεν έχουν όλα ίσες ευκαιρίες. Μερικά μάλιστα όπως τα παιδιά των Ρομά, δεν έχουν καθόλου. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη ίσων ευκαιριών και η παιδεία είναι το απαραίτητο όπλο» σημειώνουν.
Προσθέτουν ότι «σε κάθε περιοχή, η διαφορετική σύνθεση του πληθυσμού απαιτεί και διαφορετική προσέγγιση. Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία των γονέων. Από τις επισκέψεις μας, σε 80 περίπου καταυλισμούς έως τώρα, έχουμε αποκτήσει πλέον την εμπιστοσύνη τους. «Μας ανοίγουν τις πόρτες για να πλησιάζουμε τα παιδιά, να τους μιλάμε και να τους παρέχουμε την ιατρική φροντίδα που απαιτείται στην ηλικία τους».
Ο κ. Χρούσος εξηγεί ότι η δράση του προγράμματος «Υγείας για Ολους» είναι η προσφορά υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η παροχή γενικών συμβουλών πρόληψης. «Παράλληλα, φροντίζουμε να γνωστοποιούμε το κάθε πρόβλημα στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι απαραίτητο οι ευάλωτοι πληθυσμοί να αισθάνονται ασφαλείς, να αισθάνονται ότι τους βοηθούμε χωρίς καμία υστεροβουλία πέραν του αλτρουισμού».
ΑΠΕ-ΜΠΕ