Τα νέα παραμύθια – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν γνωρίζω, πια, πολλούς να κρίνουν ως αξιόπιστο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Υπό αυτή την έννοια όσα λέει, όσα αναγγέλλει, όσα τάζει, μάλλον δεν θεωρούνται πλέον πειστικά. Πολύ περισσότερο όταν προχθές στη ΔΕΘ επιχείρησε να ωραιοποιήσει τα πράγματα με μια ψεύτικη εικόνα αισιοδοξίας . Για να την επιβεβαιώσει δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί στην παροχολογία. Και στην προσφιλή του συνήθεια. Το παραμύθι!

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ας το δούμε:

  1. Είπε ότι το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%.

Όμως, οι αριθμοί δεν δείχνουν αυτό. Οι αριθμοί αναφέρουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Το πρώτο τρίμηνο ήταν 2,5% και το δεύτερο έγινε 1,8%.

Επιπλέον, πέρυσι, πάλι από τη ΔΕΘ προέβλεπε ότι η κυβέρνησή του θα φέρει ανάπτυξη 2,6 για το 2017 και τελικά μετά βίας περιορίστηκε στο 1,4%.

  1. Είπε ότι ο μεγάλος κόμπος του δημοσίου χρέους επιλύθηκε.

Όμως, δεν επιλύθηκε κανένα χρέος. Απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ το μετέθεσε για το μέλλον, όταν εκείνη θα υπάρχει μόνο ως άσχημη ανάμνηση. Το ύψος του χρέους έχει εκτοξευθεί στα 345 δις ευρώ (Α΄εξάμηνο 2018), δηλαδή στο 190% του ΑΕΠ. Επιπλέον το ιδιωτικό χρέος (σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες) αγγίζει τα 230 δις ευρώ.

  1. Είπε ότι η κυβέρνησή του υλοποίησε τη δέσμευση για πρόσβαση όλων στο σύστημα Υγείας.

Όμως, αυτή η πρόσβαση έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, από το 2013.

  1. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα κυβερνητικής του θητείας, δημιουργήθηκαν 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης.

Όμως τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Όποιος επισκεφθεί το site «ΕΡΓΑΝΗ» θα διαπιστώσει ότι από το 2015 μέχρι το 2017 μόνο το 46% των θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης και το 54% είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση.

  1. Είπε ότι οι επενδυτές βλέπουν πάλι την Ελλάδα με ασφάλεια.

Όμως, αφού τη βλέπουν με ασφάλεια, για ποιον λόγο οι επενδύσεις (στοιχεία 2017) βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας; Μήπως επειδή δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση  Τσίπρα – Καμμένου; Που ενώ «πιπιλάει» το παραμύθι για το τέλος των μνημονίων, οι αγορές καθιστούν απαγορευτικό κάθε δανεισμό, αφού το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 4,45%. Και τι θα γίνει μόλις «φαγωθεί» το μαξιλάρι των δις που μαζεύτηκαν με το αίμα των φορολογουμένων και δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές μ’ αυτά τα επιτόκια;

  1. Είπε ότι σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τις συντάξεις είναι σχέδιο Πινοσέτ.

Δεν είπε, όμως, ότι όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Κι ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα λιγότερα κεφάλαια σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Με 0,7 του ΑΕΠ, έναντι 95,3% στη Βρετανία, 126% στην Ελβετία, 180% στην Ολλανδία κλπ. Χώρες  όπως η Δανία, η Αυστραλία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και πολλές άλλες ακολουθούν το περίφημο σύστημα Πινοσέτ.  Όλες αυτές οι χώρες είναι … φασιστικές; Κάτι ακόμη περί τούτου: Αν ευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η Νέα Δημοκρατία για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα του Πινοσέτ, τότε ευθύνεται κι ο Αλέξης Τσίπρας που κρατά κι υπερασπίζεται το διανεμητικό σύστημα του… Ιωάννη Μεταξά!

Επιπλέον:

Ο πρωθυπουργός με πρωτοφανή υποκρισία και κυνισμό, ως οι Έλληνες να μη θυμούνται το παραμικρό, προχώρησε:

Α. Στην εξύμνηση των μεγάλων έργων, τα οποία ως αντιπολίτευση καταψήφιζε.

Β. Σε μεγαλοστομίες υπέρ της θωράκισης της Δικαιοσύνης, όταν μόλις πρόσφατα έβαλε υπουργό έναν άνθρωπο που υπερασπιζόταν τρομοκράτες.

Γ. Σε υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις αφού πρώτα κατέστησε την Ελλάδα πρώτη χώρα στην υπερφορολόγηση, συμφώνως με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Δ. Σε υπεράσπιση του δήθεν κοινωνικού του προσώπου, αφού πρώτα κατάργησε τα κοινωνικά επιδόματα (ΕΚΑΣ, επίδομα πετρελαίου) κι άφησε χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Ε. Δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το παν για να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αφού πρώτα δημιούργησε εθνογέννεση παραδίδοντας μακεδονική γλώσσα, εθνικότητα κι όνομα στα Σκόπια.

ΣΤ. Στην ανακάλυψη των κοινών αγώνων της χώρας μας με τις ΗΠΑ για δημοκρατία και δικαιοσύνη, αφού πρώτα κατέστρεψε δεκάδες σόλες παπουτσιών σε πορείες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας…

Κάτι τελευταίο:

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, για όσους γνωρίζουν το δημοσιογραφικό τοπίο,  ήταν μια παρωδία άκρατης προπαγάνδας. Είχε την επιμέλεια εκείνων που για χρόνια μας έλεγαν για διαπλεκόμενους δημοσιογράφους, για παπαγάλους των μνημονίων και τους έφταιγε το… Mega, ο Πρετεντέρης, ο Skai κι όσοι επισήμαναν κι επισημαίνουν τον εσμό του καιροσκοπισμού.

Για να είμαστε εμπεριστατωμένοι σ’ αυτά που αναφέρουμε θα πούμε ότι οι πρώτες 14 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα, οι 9 ήταν από κρατικά ΜΜΕ (απολύτως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση, με μηδενικές θεαματικότητες και ακροαματικότητες) αφού αγνοήθηκαν τα ΜΜΕ με υψηλά ποσοστά θεαματικότητας ή μεγάλες κυκλοφορίες, τα οποία «πήγαν» στο τέλος, όταν ήδη η συνέντευξη είχε προκαλέσει κόπωση.

Προσέξτε:

Πρώτα, όπως είπαμε, ρώτησαν τον πρωθυπουργό τα κρατικά ΜΜΕ και το ΑΠΕ. Κι αμέσως μετά ο «ΑΝΤ1» (που ουδόλως είναι αντικυβερνητικός), το άκρως φιλοκυβερνητικό  «Ντοκουμέντο», ο Skai με τον δημοσιογράφο του που καλύπτει ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» και η φιλοκυβερνητική «Δημοκρατία». Κι ύστερα ο επίσης φιλοκυβερνητικός «ALPHA» κι η «κομματική» ¨Εφημερίδα των Συντακτών». Μετά κι αφού μεσολάβησε το άχρωμο κι άοσμο (πολιτικά) «Star», ήρθε το φιλοκυβερνητικό «Κόντρα», η φιλοκυβερνητική «Νέα Σελίδα»… Μόλις τότε δόθηκε ερώτηση στα ΝΕΑ και μετά τη μεσολάβηση του «Real» (που δεν διακρίνεται για την αντιπαλότητά του στην κυβέρνηση) δόθηκε ερώτηση στην Καθημερινή… Αυτά, για όσους λένε και ρωτάνε: Μα δεν υπάρχει ένας δημοσιογράφος να τον ρωτήσει κάτι ουσιαστικό και καίριο; Για να ρωτήσει πρέπει να του δοθεί ο λόγος… Κι όταν κυριαρχεί η θεωρία των… βοθροκάναλων στα κυβερνητικά στελέχη, τότε όλα έρχονται μοιραία…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου 2018
Επόμενο άρθροΣουηδία – βουλευτικές εκλογές: Υπό την πίεση της ενισχυμένης άκρας δεξιάς, η χώρα ίσως χρειαστεί να περιμένει για να μάθει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.