Τα μεγάλα έργα στην Ημαθία- το ανέκδοτο και η ευθύνη των περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη στην μη υλοποίηση τους

Τα τελευταία 8 χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας που θεωρείται σε γενικές γραμμές επιτυχημένος, μάλιστα στις τελευταίες εκλογές το 2019 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά, με το πολύ μεγάλο ποσοστό 62,04%. Ενώ λοιπόν απολαμβάνει μιας πολύ μεγάλης απήχησης στην Κεντρική Μακεδονία και συνεπώς και στην Ημαθία, στο θέμα της υλοποίησης των μεγάλων έργων στην Αντιπεριφέρειας μας,  παίρνει βαθμό κάτω από την βάση. Δεν γνωρίζουμε για τις υπόλοιπες  Αντιπεριφέρειες τι έχει υλοποιηθεί  από μεγάλα έργα, αλλά στον δικό μας νομό δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν και ακόμη  δεν ξεκίνησαν ή που άρχισαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

 

Συγκεκριμένα όσον αφορά το Διοικητήριο στη Βέροια ένα έργο που  έπρεπε να  έχει ολοκληρωθεί την προηγούμενη πενταετία, προκειμένου να βοηθήσει τον πολίτη να εξυπηρετηθεί τάχιστα αφού θα είναι συγκεντρωμένες εκεί όλες οι υπηρεσίες, χωρίς πρόβλημα στο παρκάρισμα κάτι που θα  δώσει μια μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης, άλλα  κυρίως να εξοικονομήσει τεράστιους οικονομικούς πόρους, « ……. ώστε οι πόροι αυτοί να επιστρέφονται στην κοινωνία με ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βέροια  για να ανακοινώσει την ένταξη και την χρηματοδότηση του έργου του Διοικητηρίου προϋπολογισμού 28.110.000 ευρώ. Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης  το σχετικά κοντινό 2024, εάν βεβαίως  πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα αυτό. Το θέμα είναι ότι επί οχτώ (8)  χρόνια που είναι περιφερειάρχης ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και στην Ημαθία Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, δεν φρόντισαν να εντάξουν και εν τέλει να υλοποιήσουν το έργο. Η δε ευθύνη βαρύνει περισσότερο τον Αντιπεριφερειάρχη  διότι ως υπεύθυνος για τον νομό  και γνωρίζοντας την αναγκαιότητα του έργου έπρεπε ήδη να  πιέσει για την ένταξη του πρωτύτερα και τώρα να έχει  ήδη υλοποιηθεί.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο έργο που αφορά την Ημαθία και την Πέλλα και εννοούμαι φυσικά τον κάθετο άξονα Σκύδρας – Βέροιας που κουμπώνει στην Εγνατία στο ύψος της  Μέσης, το έργο μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε « ως σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας». Είναι ένα έργο που θα δώσει μεγάλη  αναπτυξιακή προοπτική και  στους δύο νομούς και ιδιαίτερα  στην Ημαθία. Επιπροσθέτως  εάν συνδυαστεί και με την  μεταφορά του Τελωνείου στην Κουλούρα, θα μπορεί να «απογειώσει» οικονομικά  την Αντιπεριφέρεια  Ημαθίας. Ο κάθετος άξονας στην ουσία έχει καταντήσει «ανέκδοτο»  στην περιοχή, στην τελευταία δε  επίσκεψη του Περιφερειάρχη στις 17/2/22 στην Ημαθία  δεν  ανέφερε τίποτα  για το έργο. Για την μη υλοποίηση   του έργου είναι  τεράστια η ευθύνη του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, διότι σε ένα έργο που μπορεί να δώσει ανάσες ανάπτυξης και είναι απαραίτητο για Πέλλα Ημαθία, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε επί τόσα χρόνια, αλλά κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ούτε το 2030!!!! Βλέπουμε λοιπόν  ότι δύο μεγάλα έργα  αναπτυξιακά στην  Ημαθία δεν υλοποιήθηκαν ακόμη και οι χρόνοι υλοποίησης τους, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη τα πηγαίνουν πολύ πίσω, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον κάθετο οδικό άξονα.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας, μας  λένε ότι στα μεγάλα έργα, είναι δύσκολη η υλοποίηση λόγω χρηματοδοτήσεων, απαλλοτριώσεων, γραφειοκρατίας κλπ,. Στην πράξη βέβαια δεν δικαιολογούνται αυτές οι τεράστιες καθυστερήσεις, με συνέπεια να συντελούν αρνητικά και αυτά έτσι ώστε ένας Νομός που πριν αρκετά χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις  στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα,  να έχει πάει σήμερα  στις τελευταίες θέσεις.

 Επιπροσθέτως και στα μικρά θέματα  της καθημερινότητας, βλέπουμε μια μεγάλη ολιγωρία από πλευράς Αντιπεριφέρειας και  αναφερόμαστε  συγκεκριμένα, στον  πολύ ελειπή φωτισμό του περιφερειακού  δρόμου στην είσοδο από την Εγνατία. Ένα γεγονός που δεν είναι πρόσκαιρο αλλά συμβαίνει εδώ και παρά πολύ καιρό, με συνέπεια ο οδηγός που εισέρχεται  στην πόλη να πέφτει σε σκοτάδι και εκτός της αλγεινής εντύπωσης που προκαλεί στον επισκέπτη να επιφέρει και μεγάλο κίνδυνο για την οδική ασφάλεια!!!

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας: Εκλογές 15 Μαΐου
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας