Τα μεγάλα διατροφικά ΝΑΙ και ΟΧΙ για τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες

Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η Ελλάδα είναι μία από τις θερμότερες χώρες της Ευρώπης όπου, πλέον, ο υδράργυρος κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες μέσα στο χρόνο. Ειδικά το καλοκαίρι η θερμοκρασία αγγίζει πολύ συχνά τα κόκκινα.

Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα μεγάλα διατροφικά ναι και όχι για τις πολύ ζεστές ημέρες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι και προστατευμένοι.

Καύσωνας

Το φετινό καλοκαίρι «μπήκε» ορεξάτο και ήδη από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου βιώνουμε έναν καύσωνα διαρκείας, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία και εξασθενημένους ανέμους. Συνδυασμός που προκαλεί δυσφορία, έντονη εφίδρωση και αίσθημα εξάντλησης.

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες των ειδικών καλό είναι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και όσοι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να παραμείνουν σπίτι και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες. Όλοι όμως, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης, είναι σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ένα εκ των οποίων αφορά τη διατροφή.

Διατροφή

Η διατροφή τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη αφού επηρεάζει κατά πολύ τις αντοχές του οργανισμού.

Τα μεγάλα ναι:

  • Η μέρα ξεκινά και τελειώνει με ένα ποτήρι νερό!

Η επαρκής ενυδάτωση ειδικά το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντική. Επομένως, η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα είναι απαραίτητη.

  • Λόγω της έντονης εφίδρωσης το σώμα εκτός από υγρά χάνει και ηλεκτρολύτες που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την εύρυθμη λειτουργία του. Σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας υγρών φροντίστε για την αναπλήρωση τους πίνοντας ένα ρόφημα νερού με λεμόνι, μέλι & αλάτι ή χρησιμοποιώντας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ηλεκτρολυτών
  • Στην ενυδάτωση δε συμβάλλει μόνο το νερό αλλά και οι χυμοί, το γάλα, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ζελέ, οι κρύες σούπες, ακόμα και το παγωτό.

Τρόφιμα και ροφήματα που ενυδατώνουν και δροσίζουν:

  • Φρούτα: καρπούζι, πεπόνι, κεράσια
  • Λαχανικά: αγγούρι, σέλερι, πιπεριές, ντομάτα
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Φυσικοί χυμοί χωρίς πρόσθετη ζάχαρη & smoothies
  • Ζελέ (χωρίς ζάχαρη)
  • Παγωμένο τσάι
  • Ανθρακούχο νερό με λεμόνι
  • Σούπα Γκασπάτσο.

Έξτρα τιπ: Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό ή κάποιο υγρό!

  • Τα γεύματα είναι μικρά & ελαφριά γεύματα: Τα μικρά και πιο ελαφριά γεύματα είναι περισσότερο εύπεπτα και η κατανάλωση τους δεν προκαλεί δυσφορία ή υπνηλία. Προσπαθήστε να τρώτε ποσότητες επαρκείς να σας χορταίνουν χωρίς να σας προκαλούν φούσκωμα και δυσπεψία
  • Το κύριο γεύμα προγραμματίζεται τις ώρες με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία: Οι πρωινές και βραδινές ώρες όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι ιδανικές για την κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων. Η τροφή προκαλεί θερμογένεση και για το λόγο αυτό ενδείκνυται η ποσότητα τροφής που προσλαμβάνεται το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή να είναι περιορισμένη.

Επιλέξτε λοιπόν ένα «καλό» πρωινό για να ξεκινήσετε την ημέρα, μια δροσερή σαλάτα ή φρουτοσαλάτα με γιαούρτι για το μεσημέρι και καταναλώστε το κύριο γεύμα σας προς το βράδυ, τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

  • Αλάτι στο φαγητό

Τις πολύ ζεστές ημέρες είναι καλό να προστίθεται λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό, χωρίς φυσικά να είναι υπερβολική η ποσότητα. Το νάτριο ανήκει στους ηλεκτρολύτες και είναι απαραίτητο για την ισορροπία υγρών του οργανισμού. Όταν χάνεται μεγάλη ποσότητα αυτού λόγω της εφίδρωσης μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως  ζαλάδα ή πονοκέφαλος. Λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό επομένως ή η πρόσληψη ηλεκτρολυτών όπως αναφέρθηκε παραπάνω μπορεί να βοηθήσουνε σημαντικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.

 

Προηγούμενο άρθροΣ. Καλαφάτης: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης κι αφήνουμε πίσω όσους δίχασαν την πόλη
Επόμενο άρθροΦίλιππος Μελίκης: Ξεκίνησε η εποχή Ανδρέα Καλαϊτζίδη. Το νέο Δ.Σ