Δεν είναι λίγες οι φορές που στεναχωρηθήκαμε για κάποιο γεγονός και μια σοκολατίσα μας έφτιαξε την διάθεση, γιατί συμβαίνει αυτό;
Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως όταν το ρίχνουμε στο φαγητό για παρηγοριά έχουμε άμεσα αποτελέσματα ανακούφισης γιατί τα λίπη δρουν σε μοριακό επίπεδο για να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση.
Δυστυχώς οι πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν παρηγοριά στο φαγητό ή στα γλυκά είναι παχύσαρκοι.
Ο Δρα Λούκας Βαν Ούντενχοβε, μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, χρησιμοποίησαν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για να καταγράψουν τον συναισθηματικό αντίκτυπο τους λίπους, όταν εγχέεται στο στομάχι.
Κατεγράφησαν κύματα στον εγκέφαλο και αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες, μέσα από διάφορα πειραματικά στάδια ακούγοντας μπαλάντες και άλλα τραγούδια.
Πειραματίστηκαν τροφοδοτώντας το στομάχι με λιπαρά οξέα ή φυσιολογικό ορό και διαπίστωσαν πως η λυπητερή μουσική επηρέαζε αρνητικά την ψυχική διάθεση των εθελοντών, όταν είχαν εγχυθεί στο στομάχι τους λιπαρά οξέα η ένταση της θλίψης τους, ήταν κατά 50% μικρότερη απ’ ό,τι με το αλατόνερο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση λίπους μας καθιστά λιγότερο ευάλωτους στα αρνητικά συναισθήματα, ενώ θα μπορούσαν να βρουν σημαντικές εφαρμογές για τους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη.