Τα καμπανάκια πίσω από τις λέξεις – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στην προχθεσινή δημοσκόπηση της  Pulse, βλέπουμε τη ΝΔ συγκεντρώνει 37% στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10,5%.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα που εξάγεται μπορεί να είναι το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει τα καμπανάκια που ηχούν για την κυβέρνηση, αφού εξάγεται ότι η κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown πολλαπλασιάζεται και σωρεύεται.

Προσέξτε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου: Η κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη. Το 47% αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά) την διαχείριση της πανδημίας αλλά ένα άλλο 47% την αποτιμά αρνητικά  (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι σχεδόν οι μισοί αποστασιοποιούνται από τις κυβερνητικές επιλογές. Κι ότι αυτό αποτυπώνεται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, καθώς γίνεται ορατό με κατηγορηματικό τρόπο ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας επιθυμεί χαλάρωση των μέτρων και των περιορισμών.

Ακούστε:  Το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση των περιορισμών και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Από την άλλη πλευρά μόνο το  17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

Ξέρετε, μάλιστα ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό; Ότι στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, πριν ένα μήνα μόνο, το 24% ζητούσε άμεση χαλάρωση μέτρων και το 39% μια μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων, ενώ το 29% ζητούσε παράταση για όσο χρειαστεί. Αυτό άλλαξε εντυπωσιακά μέσα σ’ ένα μήνα αφού η υπομονή δοκιμάζεται και μεταφέρεται στους δημοσκοπικούς δείκτες.

Το κυβερνών κόμμα μπορεί να διαθέτει καθολική υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό και να καταγράφει ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου (37% με την αναγωγή) αλλά πριν ένα μήνα είχε μια μονάδα περισσότερο και τον Δεκέμβριο είχε τρεις μονάδες πιο πολλές. Δηλαδή χάνει μια μονάδα τον μήνα!

Για την κυβέρνηση είναι ευτύχημα που ότι χάνει δεν το καρπούται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε άλλο κόμμα. Πάει στον κουβά των προβληματισμένων και αναποφάσιστων.  Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως, είναι σαφές, ότι επανασυσπειρώνει ψηφοφόρους της.  Προφανώς συνετέλεσε σ’ αυτό και το πεζοδρόμιο….

Ερώτηση: Σημαίνουν κάτι σημαντικό όλα αυτά; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Από τη μια είναι φυσιολογική η κόπωση και η φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης, ειδικά μετά τους τελευταίους τρεις κολασμένους μήνες από την πανδημία. Όμως, από την άλλη πλευρά πίσω από τις λέξεις, τα ποσοστά και τους αριθμούς, κτυπούν καμπανάκια για την κυβέρνηση.  Στο χέρι της είναι να το αλλάξει πάλι…

Πάντως, το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ο Κυριακός Μητσοτάκης. Ο οποίος προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 43% των ερωτηθέντων έναντι 27% που επιλέγουν τον… κανένα και τον Αλέξη Τσίπρα!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 31 Μαρτίου 2021
Επόμενο άρθροΕΛΓΑ: Παράταση προθεσμίας για πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.