Τα γλυπτά, η αλήθεια κι η μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μάλιστα, μεγάλες εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ θεωρούν το γεγονός συμφωνημένο και δρομολογημένο.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στη Μεγάλη Βρετανία τηρείται σιωπή, στην Ελλάδα το ίδιο. Όμως το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχει ουσιαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο, με ισχυρή παρέμβαση του βασιλιά Κάρολου, γνωστού για τα ισχυρότατα φιλελληνικά του αισθήματα, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία που εκπέμπει διεθνώς η ελληνική κυβέρνηση.

Γίνεται λοιπόν λόγος για τον επ’ αόριστον δανεισμό των Γλυπτών στη Μουσείο της Ακρόπολης, με την αποστολή από μέρους μας  εκθεμάτων κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως της προσωπίδας του Αγαμέμνονα ή Ηνίοχου των Δελφών.

Όλα αυτά δεν είναι κάτι που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως υπάρχουν συνομιλίες και διαβουλεύσεις  σχεδόν από την περίοδο εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία. Λέγεται ότι έχουν μεσολαβήσει εντάσεις, αρνήσεις, επανατοποθετήσεις και επαναπροσεγγίσεις, μέχρι που το θέμα έφτασε στους …Times του Λονδίνου.

Ήταν μια διαρροή σκοπιμότητας από κάποιους Βρετανούς προκειμένου να «τορπιλιστεί» η πιθανή συμφωνία; Ήταν μια απλή δημοσιογραφική αποκάλυψη; Ουδείς γνωρίζει επακριβώς. Άλλωστε αυτά τα πράγματα ποτέ δεν γίνονται υπό το φως του ηλίου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, αναφορικά με τα γλυπτά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα:

Α. Σήμερα ή εδώ και σχεδόν σαράντα (40) χρόνια που ολοφυρόμαστε γι αυτά, λησμονούμε ηθελημένα ότι εμείς πρώτοι τους βάλαμε φωτιά να τα καταστρέψουμε, δια χειρών  Ελλήνων Χριστιανών που μετέτρεψαν τον Παρθενώνα σε εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας! Το ίδιο έχει συμβεί σε εκατοντάδες «μικρούς Παρθενώνες» που καταστράφηκαν και στη θέση τους κτίστηκαν εκκλησίες. Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη με τέτοια ανοσιουργήματα!

Β. Ιστορικά, ο Έλγιν δεν έκλεψε τα μάρμαρα και τα γλυπτά.  Συμφώνησε με την εξουσία του τόπου τότε, τουτέστιν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Άλλο τι λέμε εμείς εδώ και δεκαετίες.

Γ. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν η πρώτη Ελληνίδα υπουργός που έκανε όραμα ζωής της, την επιστροφή των γλυπτών στον τόπο τους. Συναντώντας από τότε την αντίδραση των Βρετανών, που ισχυρίζονταν ότι αν επιστραφούν στην Ελλάδα θα κινδυνεύουν με καταστροφή. «Πού θα τα βάλετε; Δεν έχετε τίποτα…», έλεγαν για δεκαετίες.

Δ. Το επιχείρημα αυτό το κατέρριψε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ως υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Καραμανλή, επίσπευσε τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, σε πείσμα των συνδικαλιστών της Αριστεράς.

Ε. Μετά τη Μελίνα Μερκούρη, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που άναψε πάλι τα φώτα διεθνοποίησης του θέματος. Ως πρωθυπουργός προσέλαβε την Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγο του Τζορτζ  Κλούνεϊ και παγκοσμίου φήμης Νομικό, ως πρέσβη της προσπάθειας επιστροφής των γλυπτών. Παρ’ ότι δεν θα ελάμβανε αμοιβή και παρ’ ότι το γεγονός έφτασε στα πέρατα του κόσμου μέσω τηλεοπτικών δικτύων και μεγάλων εφημερίδων παγκοσμίως,  η Αριστερά την αντιμετώπισε με ειρωνεία, ως κίνηση …. Life style…  Κι είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγινε πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ανάμεσα στα ταμπούρλα που έπαιζε στα διεθνή φόρα για να σκιστεί το μνημόνιο, απέλυσε την  Αλαμουντίν!

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στο παρόν, βλέπουμε σήμερα που άνοιξε διεθνώς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών, τον ΣΥΡΙΖΑ να μεμψιμοιρεί και ουσιαστικά ν’ αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση!

Την καταγγέλλει μάλιστα ότι προτίθεται ν’ αναγνωρίσει τη κυριότητα των γλυπτών στο Βρετανικό μουσείο, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή τους. Η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο και γίνεται χωρίς κανέναν λόγο συνοδοιπόρος της μιζέριας του ΣΥΡΙΖΑ. Λες κι αν επιστρέψουν τα γλυπτά θα βρεθεί έστω κι ένας Έλληνας που θα σταθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας κι όχι στην ουσία… Λες κι η λάμψη της Καρυάτιδας που θα συναντήσει τις αδελφές της μετά από αιώνες, θα θολώσει από το τι λέει και θα λένε η… Σία Αναγνωστοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου (παρεμπιπτόντως ανέβηκε στην Ακρόπολη για να ελέγξει το έργο του αρχαιολόγου Μανόλη Κορρέ)   κι ο Αλέξης Τσίπρας….

Μα το πρόβλημά τους δεν είναι αυτό. Είναι ότι αν επιστραφούν τα γλυπτά, θα πρόκειται για άλλο σημαντικό επίτευγμα, άλλο ένα έργο του Μητσοτάκη…

Από αυτά που εκείνοι… δεν πρόκαναν….

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΠροχωρά η υλοποίηση του πολλαπλού βιβλίου για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.