Τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσπάθησαν να προσγειώσουν αυτές τις ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ήδη οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν αυτή την εξέλιξη, με τις μετοχές να πέφτουν στις ΗΠΑ, την Ασία, την ΕΕ αλλά και την Αθήνα.
Άλλωστε οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και η διεύρυνση των συγκρούσεων, δημιούργησαν νέο κύμα ανησυχιών και αναζωπύρωσαν τις τιμές καυσίμων και προφανώς τον πληθωρισμό.
Οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε η Gita Gopinath, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου είπε ότι ακόμη και μετά από απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Οι αγορές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια αρκετά επιθετικά – νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε τα επιτόκια να μειωθούν κάποια στιγμή φέτος, αλλά με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι αυτό θα είναι πιο πιθανό το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».
Οι παρατηρήσεις της συμβαδίζουν με εκείνες των παγκόσμιων νομισματικών αξιωματούχων που απώθησαν τις προσδοκίες των επενδυτών για επιθετικές περικοπές στο κόστος δανεισμού. Ο Γκόπιναθ παρατήρησε ότι οι οικονομίες αντέχουν μπροστά σε δύσκολες συνθήκες, καθιστώντας λιγότερο πιθανές τις πιθανότητες μιας βαθιάς ύφεσης.
«Έχουμε νοικοκυριά και εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς και έχουμε δει αποτελέσματα, αλλά έχουμε δει επίσης ανθεκτικότητα. Οι αγορές εργασίας επιβραδύνονται αλλά με πολύ πιο σταδιακό ρυθμό», είπε. «Αισθανόμαστε σαν ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης – οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί αρκετά επειδή ο πληθωρισμός μειώθηκε χωρίς να χρειαζόμαστε τόσο μεγάλη απώλεια όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».
Μακροπρόθεσμα, ο Gopinath είπε ότι τα επιτόκια πολιτικής θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι στην περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau είπε ότι οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα σημαίνουν υψηλότερα ποσοστά μακροπρόθεσμα. Είπε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να είναι σε ένα «νέο κανονικό» περίπου 2% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Ο Villeroy αρνήθηκε να αναλυθεί πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού, αφού είπε τις τελευταίες εβδομάδες οι πρώτες μειώσεις στο κόστος δανεισμού θα πρέπει να γίνουν φέτος.
«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη, συμφωνώ απόλυτα με τη Gita ότι η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε ο Villeroy. Τα ποσοστά «δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερα από σήμερα και εκτός από μεγάλες εκπλήξεις – κοιτάμε τη Μέση Ανατολή – η επόμενη κίνησή μας θα είναι πιθανή μείωση φέτος».
Συμφώνησε επίσης με τον Gopinath για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, λέγοντας ότι αυτό που μπορούμε να δούμε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι κάτι σαν μια ήπια προσγείωση».