Τα ελληνικά προϊόντα στο… Νεπάλ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η ευρηματικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο. Ειδικά σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε αποδεικνύουν ότι μπορούν να πουλήσουν γλυκά του κουταλιού, ζελέδες, πολτούς καρπών και μαρμελάδες ακόμη και στους κατοίκους του Νεπάλ!

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Όπως προκύπτει από τα εντυπωσιακά στοιχεία της Eurostat που έχει επεξεργασθεί το  Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος οι ελληνικές εξαγωγές στην νοτιοασιατική χώρα είναι ελάχιστες, μόλις λίγο πάνω από τις 200.000 ευρώ για το 2020, ωστόσο παρουσίασαν αύξηση 76,7% σε σχέση με το 2019, άνοδος που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών των φαρμακευτικών προϊόντων.

Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Ασία, στην πολυπληθέστερη ήπειρο του κόσμου, σημειώνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα στην Ιαπωνία οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 86,7%, στην Κορέα 111,2%, στην Ταϊβάν 185%, στο Πακιστάν 59%, στις Φιλιππίνες 24,7% και στην Μογγολία 170,3%.

Ακόμη και στην Κίνα που μειώθηκαν οριακά το 2020 σε σχέση με το 2019, από το 2016 μέχρι σήμερα η αύξηση φτάνει το 160%. Μόνο σε Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία οι συνολικές εξαγωγές ελληνικών τροφίμων ανήλθαν στα περίπου 35 εκατ. ευρώ

Προηγούμενο άρθροΣήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson
Επόμενο άρθρο“Ασπρο πάτο” σε καιρούς καραντίνας – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ