Τα εγκλήματα Τσίπρα – Βαρουφάκη δια στόματος ΚΑΙ του Wieser – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τι λέμε και γράφουμε εδώ και σχεδόν τρία χρόνια;

Ότι  το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με τον περιβόητο Βαρουφάκη, τα έξω πουκάμισα και τη ψευτομαγκιά να τρέχει από τα μπατζάκια, πήγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω κι ουσιαστικά αιχμαλώτισε την ελληνική οικονομία.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ότι αυτή η περίοδος κόστισε στην ελληνική κοινωνία περισσότερα από 100 δις ευρώ.

Ε, ήρθε προχθές ο επικεφαλής του Euro Working Thomas Wieser  κι είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Διαψεύδοντάς μας ως προς το ποσό, αφού ανέφερε ότι αυτή η περίοδος της «δημιουργικής ασάφειας» του Βαρουφάκη, κόστισε στην Ελλάδα τα διπλάσια από τα 100 δις.

Κι επειδή πάντα υπάρχουν οι «αφελείς» αρνητές αυτής της διαπίστωσης, ισχυριζόμενοι ότι αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δεν επιβάρυναν το χρέος της Ελλάδας, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα χρήματα λείπουν από την ανάπτυξη της χώρας. Εξ αιτίας της δυσπιστίας των επενδυτών, των μη επενδύσεων λόγω ανασφάλειας, της μοιραίας οικονομικής συρρίκνωσης και φυσικά των τεράστιων πληγμάτων που δέχθηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα capital controls.

Οι Τσίπρας – Καμμένος κατέστησαν το πιο ακριβό πολιτικό δίδυμο που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα!

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Όλα σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, εξ αιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και του διορισθέντος εξ αυτών υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη, οι ελληνικές τράπεζες στερήθηκαν τον φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ και δανείστηκαν 90 δις με πανάκριβο επιτόκιο. Κι αυτό επειδή χρειάζονταν ρευστότητα, αφού «έφυγαν» από αυτές περισσότερα από 54 δις καταθέσεων!!

Κι όχι μόνο αυτό. Χάθηκαν για πάντα άλλα 10,9 δις που υπήρχαν για τη Ελλάδα ως «μαξιλάρι» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κι όχι μόνο αυτά. Από το ελληνικό χρηματιστήριο «έκαναν φτερά» 13 δις ενώ ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επενδύσεις 13 δις! Με αποτέλεσμα να χάσει και το ελληνικό κράτος 5,5 δις που ήταν προγραμματισμένα ως έσοδα εξ αυτών.

Κι όχι μόνο αυτά. Χάθηκαν χιλιάδες χιλιάδων θέσεις εργασίας κι ουδέποτε αυτές δημιουργήθηκαν ξανά.

Να μη ξεχνάμε και κάτι ακόμη. Τότε, το έγκυρο Bloomberg, είχε αναφέρει ότι …τα πουκάμισα έξω κι η …δήθεν διαπραγμάτευση του Τσίπρα είχαν κοστίσει 210 δις. Δηλαδή, ένα ΑΕΠ.

Τα υπενθύμισε όλα αυτά ο Wieser.

Δυστυχώς για όλους μας, τα υπενθύμισε μόλις έφυγε από την θέση ευθύνης του.

Κι εμείς ξέρουμε ότι παρά τους κυβερνητικούς φανφαρονισμούς για την πρόσφατη έξοδο στις αγορές με τα δεκαετή ομόλογα, η Ελλάδα δεν έχει επανακτήσει την πιστοληπτική της φερεγγυότητα. Απόδειξη ότι ο δανεισμός ήταν με επιτόκιο 3,5%, την ώρα που ακόμη κι η Βουλγαρία δανείζεται με 1,5%!

Κι αυτό, δύσκολα θ’ αλλάξει.

Εξ ου κι η «καθαρή έξοδος» που οραματίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετά τον Αύγουστο, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Εξ ου και οι συνεχείς παραχωρήσεις της κυβέρνησης ακόμη και σε εθνικά θέματα, μη τυχόν και καλοπιάσει τους δανειστές. Άλλωστε, τώρα τα πουκάμισα μπήκαν μέσα….

Εξ ου και η εσωτερική ένταση και διχασμός της κοινωνίας, για να πάει στις εκλογές με άλλο αφήγημα από αυτό της οικονομίας…

Προηγούμενο άρθροΚώστας Αχ. Καραμανλής: «Δεν γίνεται και με τον Καραμανλή και με τον ΣΥΡΙΖΑ» – Γράφει ο Άκμων
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Δήλωση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, για τον δήμαρχο, Γ. Μπουτάρη
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.