Τα Αριστερά «άγια τοις αγίοις» & ο Συρίγος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αριστερά μπροστά στην αδυναμία της διαχρονικά να καταθέτει σοβαρή κι αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον της χώρας, φρόντιζε να δημιουργεί και να διαχειρίζεται σύμβολα από το παρελθόν. Δημιουργεί ήρωες, και μυθοποιεί γεγονότα. Το έκανε με την εθνική αντίσταση που τη μονοπωλεί λες κι οι αστικές/φιλελεύθερες δυνάμεις ήταν … απούσες, το έκανε με την πρόκληση του εμφυλίου που περίπου τον βάφτισε … απελευθερωτικό αγώνα, το έκανε με μεμονωμένα πρόσωπα, όπως ο σφαγέας Βελουχιώτης και διάφοροι άξεστοι που βαφτίστηκαν … καπετάνιοι και …ήρωες.  Αυτή είναι η Αριστερά οιασδήποτε έκφανσης.. Πες πες, κάτι θα μείνει.

Με το Πολυτεχνείο δημιούργησαν έναν μύθο,  τον μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης. Όχι ως γεγονός αντίστασης, αλλά ως παραμύθι αναφορικά με την πτώση της χούντας.  Κι ο Συρίγος στη Βουλή, τους είπε ευθέως αυτό που γράφεται πλέον σε βιβλία αλλά καταγράφει κι η πραγματική ιστορία. «Πείραξε» τα «άγια τοις αγίοις» της Αριστεράς. Κι είπε το αυτονόητο, ότι η χούντα έπεσε υπό το βάρος των εγκλημάτων της στην Κύπρο κι όχι εξ αιτίας του Πολυτεχνείου.  Φυσικά, ο υφυπουργός/ καθηγητής στοχοποιήθηκε! Μέχρι και… χουντικό τον αποκάλεσαν τα troll.

Ξέρετε κάτι; Η Αριστερά δεν θα μπορούσε να καπηλευθεί τις πραγματικές σελίδες της ιστορίας, με τις συλλήψεις από τη χούντα του πρωθυπουργού και των λοιπών αστικών δυνάμεων της χώρας (ομού με Αριστερούς), ούτε τον Μουστακλή, τον Παναγούλη, το κίνημα του Ναυτικού ή τα γεγονότα της Νομικής. Βρήκε πεδίο δράσης το Πολυτεχνείο αλλά … μετά τη μεταπολίτευση. Έτσι καλλιέργησε τον μύθο ότι περίπου εκείνη έριξε τη χούντα, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ ήταν αρχικά αντίθετο στις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις στο Πολυτεχνείο.

Στη συνέχεια, δεν ήθελε και πολύ, το καταστήσαμε και σχολική γιορτή, μ’ ένα μνημείο που έχει τόση σχέση με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όση ο Κουτσούμπας με τον φιλελευθερισμό.  Ένα μνημείο που είχε φιλοτεχνήσει ο κομμουνιστής γλύπτης Μέμος Μακρής και το παρέδωσε στον ιστορικό κι επίσης κομμουνιστή Ν. Σβορώνο, που σε συνεργασία με τον πρύτανη Βουδούρη το τοποθέτησαν εκεί! Γα να ανάβουν κεράκια τα παιδάκια του δημοτικού σχολείου που τα πάνε διάφοροι … προοδευτικοί δάσκαλοι, νομίζοντας ότι τα ανάβουν στη μνήμη  νεκρών ηρώων που τους τιμά η κεφαλή/μνημείο.

Να δείτε που μετά από 50 χρόνια έτσι ίσως θα γίνεται και στο Μνημείο νεκρών της ΕΡΤ…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2022
Επόμενο άρθροΗμαθία: Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Βέροια»
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.