Τ. Θεοδωρικάκος σε εκδήλωση για τις γυναίκες της ΕΛΑΣ: Με καινοτόμο τρόπο στηρίζουμε την Ελληνίδα αστυνομικό

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τις Ελληνίδες αστυνομικούς παρουσίασαν σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Google. Στην εκδήλωση με θέμα «I am Remarkable», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών, συμμετείχαν 40 γυναίκες της ΕΛΑΣ από διάφορες Υπηρεσίες.

Στόχος ήταν η εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες αυτοπροβολής, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αστυνομικοί στον εργασιακό τους χώρο, ώστε να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να αυξηθεί ο ρόλος και η προσφορά τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στις τάξεις της 7.900 γυναίκες, οι οποίες αποδεικνύονται καθημερινά άξια στελέχη της ΕΛΑΣ που υπηρετούν παντού, υπηρετούν σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλες τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας. Οι γυναίκες της ΕΛΑΣ είναι παντού! Στην πρώτη γραμμή, αλλά και σε σημαντικές επιτελικές θέσεις και είναι εκεί με το σπαθί τους γιατί το αξίζουν. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος στην εκτέλεση της αποστολής της ΕΛΑΣ, είναι κρίσιμος στη σχέση της με την κοινωνία και ασφαλώς είναι καθοριστικός στην ίδια την εξέλιξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Με καινοτόμο τρόπο στηρίζουμε την Ελληνίδα αστυνομικό».

Αμέσως μετά, ο κ. Θοεδωρικάκος επισήμανε: «Πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε όλοι μαζί, γυναίκες και άντρες στην Ελληνική Αστυνομία και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να διευκολύνουμε την ακόμη πιο αναβαθμισμένη συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία και την ανάδειξη του έργου της, γιατί ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Για αυτό θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία της Google με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αστυνομικοί, τόσο στον εργασιακό τους χώρο, αλλά όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, καθώς πιστεύω ότι υπάρχουν ισχυρά στερεότυπα μέσα στην κοινωνία. ‘Αλλωστε τα στερεότυπα που υπάρχουν μέσα στην Αστυνομία είναι εφαπτόμενα και συναρτημένα με τα στερεότυπα της κοινωνίας, γιατί και η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά».

Ο υπουργός παρότρυνε τις Ελληνίδες αστυνομικούς να μιλούν ανοιχτά για τα επιτεύγματά τους, τη δουλειά και τη συμβολή τους, προκειμένου να μπορεί κάθε γυναίκα αστυνομικός να ανταποκριθεί σε έναν εξαιρετικά πολυσύνθετο ρόλο, ενώ διευκρίνισε: «Τον ρόλο της αστυνομικού, της συναδέλφου για τους αστυνομικούς που είναι δίπλα της, της συντρόφου, της κόρης, της συζύγου, της μητέρας, προφανώς πολλές γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ήδη μητέρες. Τα σπουδαιότερα καθήκοντα που υπάρχουν σε αυτή τη γη. Τόσα πολλά και τόσο σημαντικά. Θέλουμε οι Ελληνίδες που υπηρετούν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας να νιώθουν περήφανες, θέλω να νιώθετε περήφανες όπως νιώθουμε και εμείς περήφανοι για σας».

Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε: «Θέλουμε οι γυναίκες της ΕΛΑΣ να είναι οι πρεσβευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, να είναι η φήμη μας, ώστε όλο και περισσότερα νέα κορίτσια, αρκετά βλέπω εδώ σήμερα ανάμεσά μας, αλλά πολύ περισσότερα νέα κορίτσια να επιλέγουν στη ζωή τους τη σταδιοδρομία στην υπηρεσία του πολίτη, στην υπηρεσία της ασφάλειας του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας. Θέλω να σας πω ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Είμαστε δίπλα σας, είμαι δίπλα σας, όπως βέβαια η πολιτική ηγεσία αυτού του υπουργείου και η ηγεσία της Αστυνομίας.

Είμαστε δίπλα σε κάθε αστυνομικό και κυρίως είμαστε δίπλα στους αστυνομικούς μας στις δύσκολες στιγμές, όταν χρειάζεται να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά για να τους στηρίζουμε ώστε να επιτελούν το εξαιρετικά σημαντικό καθήκον τους. Πιστεύω ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει η δημοκρατία μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να το κατανοούμε όλοι. Είναι προϋπόθεση και συστατικό στοιχείο της κοινωνίας που θέλουμε».

Ειδική μνεία στο σχέδιο για την οικοδόμηση μίας Αστυνομίας σύγχρονης, φιλικής στον πολίτη και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που πρέπει να γνωρίσουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και απολύτως αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος, βίας και της επιθετικότητας, έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας: «Για αυτό έχουμε περισσότερους αστυνομικούς στις γειτονιές μας.

Για αυτό κάθε μέρα είναι μέλημά μας η καλύτερη, η πιο σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση των αστυνομικών μας, θέμα για το οποίο σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο αναβάθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης συνολικά. Με αιχμή του δόρατος την μετατροπή της Σχολής Αξιωματικών σε ανώτατη σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, εφάμιλλη της σχολής Ευελπίδων και των ανώτατων παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Από την πλευρά της, η Θωμαής Γκλάρου-Σταυροπούλου, Head of Industry, Travel & Tech στη Google και μέλος της πρωτοβουλίας #IamRemarkable υπογράμμισε: «Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για τα κατορθώματά μας. Τα πολιτιστικά και έμφυλα στερεότυπα, όπως επίσης και το “σύνδρομο του απατεώνα”, μπορούν να αποτρέψουν κάποιον να αναγνωρίσει τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του και να εκφράσει τα επιτεύγματά του.

Με το πρόγραμμα “I am Remarkable” δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τα κίνητρα και τις δεξιότητες για την αυτοπροβολή των γυναικών και των εκπροσωπούμενων ομάδων, μεταβάλλοντας έτσι την κοινωνική αντίληψη για τη σημασία της αυτοπροβολής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Δίπλα σε κάθε πολίτη Smart cities πόλεις του παρόντος. Όχι του μέλλοντος
Επόμενο άρθροΤουρκία: Νέα αιτήματα της Άγκυρας προς Φινλανδία και Σουηδία για έκδοση ατόμων