«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια, που είναι καθολικό αίτημα της ελληνική κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
«Αμφιβάλει κανείς ότι η μέση ελληνική οικογένεια κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν στο πανεπιστήμιο; Και γιατί γίνεται όλο; Γιατί το πανεπιστήμιο προσφέρει γνώση για να μπουν με περισσότερα εφόδια τα παιδιά στην αγορά εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των ελληνικών οικογενειών θέλουν το πανεπιστήμιο να λειτουργεί κανονικά και με ασφάλεια» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην κατάσταση στα πανεπιστήμια: «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα θέματα με ψυχραιμία, με ηρεμία και με σχέδιο. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι για να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια, για όλους τους φοιτητές, όλους τους καθηγητές, για τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο, για τις πρυτανικές αρχές.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα πλέον να παρεμβαίνει όταν οι πρυτανικές αρχές καταγγέλλουν παράνομες πράξεις. Επί των ημερών μου, τους τελευταίους δυόμιση μήνες, η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της νομιμότητας έχει μπει 5 φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους για να γκρεμίσει παράγκες. Γκρέμισε παράγκα στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου και στη συνέχεια τρεις φορές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε μια ψευτοκατάληψη επί 34 χρόνια που δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου».
Ο υπουργός, όπως επισημαίνεται περαιτέρω, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και τηρείται το χρονοδιάγραμμα: «Ο νόμος προβλέπει ότι σε κάθε πανεπιστήμιο, οι πρυτανικές αρχές πρέπει να καταθέσουν σχέδιο ασφαλείας που πρέπει να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη είσοδο στο πανεπιστήμιο, κάμερες για να μπορείς να έχεις εικόνα αυτής της εισόδου και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα ξεκινάει η τετράμηνη εκπαίδευση των ομάδων αυτών στην Κομοτηνή.
Δεν είναι δυνατόν να στείλουμε Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση. Μετά αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι 303 αγόρια και 97 κορίτσια και είναι στο σύνολό τους πτυχιούχοι πανεπιστημίων θα αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας. Είναι η γενιά ανθρώπων που έχουν ζήσει την ταλαιπωρία στο πανεπιστήμιο από μπαχαλάκηδες».
Τέλος, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση πως ερωτηθείς για την κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Η εικόνα που μας έχει δώσει ο πρύτανης είναι ότι η κατάληψη είναι αποτέλεσμα απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Εμείς, όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να υποτιμήσουμε και να μην σεβαστούμε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Είναι φοιτητές, έχουν τις διαδικασίες τους και αυτές είναι σεβαστές. Δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας ούτε να τις κρίνει, ούτε να τις αξιολογήσει. Δουλειά του υπουργείου και της Αστυνομίας μας είναι η ασφάλεια του πολίτη. Γι’ αυτό σας λέω ξεκάθαρα ότι δεν θα παρανομήσουμε εμείς ποτέ. Εμείς θα εφαρμόζουμε τους νόμους για την ασφάλεια των παιδιών μας και των καθηγητών στο πανεπιστήμιο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ