Τ. Αντωνίου: «Υποτελής η κυβέρνηση στο Υπερταμείο, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη δημιουργία του!»

Χθες ακούσαμε μια είδηση η οποία απέδειξε πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι η προεκλογική περίοδος για τον λαό.

Ανακοινώθηκε στα μέσα ενημέρωσης το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για ένα έτος από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση που έκλεισε και τις τελευταίες χαραμάδες προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση που έφερε το νέο πτωχευτικό κώδικα μέσα στην πανδημία, η Κυβέρνηση που ξεπάγωσε τους πλειστηριασμούς, ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και περίπου 30 έτη, πανηγυρίζει τώρα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές για το πάγωμα των επιτοκίων στα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται.

Θετικό μέτρο, αλλά ο τρόπος και ο χρόνος που ανακοινώνεται προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών.

Και οι πολίτες θα σας τιμωρήσουν για την αμετροέπεια και την υποκρισία σας.

Θα σας τιμωρήσουν όμως και για τη ρύθμιση-απειλή κατά των μελών των ανεξάρτητων αρχών και ειδικά εναντίον του κ. Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ και του κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου, προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, που προβλέψατε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Γιατί αντιλαμβάνονται την Μακιαβελική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εκφοβίσει όσους δεν του επιτρέπουν να συγκαλύψει το κολοσσιαίο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ένα σκάνδαλο που ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο, τον «Μεγάλο Ανιψιό» και τους άλλους Πραιτοριανούς στο Μαξίμου και συνεχίζει να πληγώνει τη Δημοκρατία μας.

Και αφού μιλάμε για σκάνδαλα ας περάσουμε στην χθεσινή μεταμεσονύχτια τροπολογία σας.

Στην επιτροπή, αλλά και αρκετές φορές στο παρελθόν κ. Υπουργέ, σας είπα ότι η Κυβέρνησή σας κατέστησε το ΤΑΙΠΕΔ εθνικό φορέα ανάθεσης συμβάσεων, μέχρι και για τους καθαρισμούς των δασών.

Του ανέθεσε ακόμα και την ωρίμανση των Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με τα άρθρα 8 και 9 στην τροπολογία σας μετατρέπετε το ΤΑΙΠΕΔ σε Real Estate manager.

Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλαμβάνει την ωρίμανση και την διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για Υπουργεία, για Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, για Περιφέρειες και Δήμους, για Ασφαλιστικά Ταμεία, για τις Ανώνυμες Εταιρείες και εντός του Υπερταμείου είτε και εκτός αυτού.

Καλά τι ακόρεστη πείνα είναι αυτή;

Είναι πείνα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ;

Της Διοίκησης του Υπερταμείου;

Του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου;

Αλλά δεν μπορούμε να το μάθουμε, κύριε Υπουργέ, γιατί η Κυβέρνησή σας αλλά και η Βουλή δε μερίμνησαν ποτέ να έρθουν οι διοικήσεις αυτές στη Βουλή για να ενημερώσουν όπως προβλέπεται στους ιδρυτικούς νόμους τους.

Ούτε από εσάς, ούτε φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι συνεχίζουν ανενόχλητες να κάνουν τη δουλειά τους. Χωρίς Διαύγεια. Χωρίς Διαβούλευση. Χωρίς Λογοδοσία.

Και φυσικά με την αναγκαία ποινική ασυλία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτή που λύνει τα χέρια σε όσους θέλουν να κόβουν φιλέτα από τη δημόσια περιουσία.

Αλλά οι μεγάλοι dealers δεν είναι στο Υπερταμείο, αλλά στην Κυβέρνηση.

Γιατί πρέπει να μας πείτε κ. Υπουργέ. Τι ισχύει;

Αυτά που λέτε σήμερα ή αυτά που λέγατε στις 21/05/2016 εδώ στη Βουλή όταν ψηφιζόταν ο ν.4389/2016 με τις διατάξεις για το Υπερταμείο.

Τι λέγατε;

Να σας θυμίσω κ. Υπουργέ.

Από τα Πρακτικά της Βουλής στις 21/05/2016 τα οποία και καταθέτω:

«Ο λόγος που δεν ψηφίζουμε, είναι επειδή ιδρύει ένα νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας»

Λέγατε επί λέξει ότι:

«πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα ενός αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία»

Λέγατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργούσε «ένα πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, με ισχυρές αρμοδιότητες, στις αποφάσεις του οποίου θα ήταν αναγκαία η σύμφωνη γνώμη των μελών που επιλέγουν οι θεσμοί και το οποίο διορίζει και τον πρόεδρο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του διοικητικού συμβουλίου, ζητώντας τι; Απλή γνώμη του Υπουργού Οικονομικών. Γνώμη!»

Λέγατε ότι «τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο ταμείο δεν είναι απολύτως σαφή», και ότι «περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο δύνανται μελλοντικά να μεταβιβαστούν στο ταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών»

Τονίζατε μάλιστα την ανησυχία σας ότι «τα επόμενα εκατό χρόνια ο Υπουργός Οικονομικών, με δική του απόφαση, μπορεί να μεταβιβάζει ό,τι θέλει σε αυτό το ταμείο, στο εποπτικό συμβούλιο του οποίου θα κάνουν κουμάντο οι θεσμοί, οι ξένοι».

Αγωνιούσατε ότι «δεν τίθεται οροφή στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί».

Και στην κορύφωση του θεατρικού σας δράματος κατηγορούσατε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι

«χωρίς πόνο ψυχής πλέον, μεταβιβάζει το σύνολο της περιουσίας της χώρας για τεράστιο χρονικό διάστημα στο ταμείο, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο και λογοδοσία» και μιλούσατε για «πρωτοφανείς ρυθμίσεις, που αποτελούν και αυτές τη ρήτρα αναξιοπιστίας της αριστερής Κυβέρνησης».

Αυτά λέγατε τότε. Δικά σας λόγια ήταν!!

Αλλά στη συνέχεια επί 4 χρόνια δίνετε όλο και καινούργια αντικείμενα στο Υπερταμείο και στο ΤΑΙΠΕΔ και στο εποπτικό συμβούλιο το οποίο καταγγέλλατε κάποτε.

Αλλά η υποκρισία δεν κρύβεται πλέον και θα τιμωρηθεί ακριβά.

Αναφορικά τώρα με το νομοσχέδιο που συζητάμε.

Εμείς δεν έχουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς τον διακηρυγμένο σκοπό των διατάξεων.

Ωστόσο, επιφυλασσόμαστε ως προς το εάν ο σκοπός αυτός θα επιτελεστεί στην πραγματικότητα.

Και για να εξηγήσω τι εννοώ.

Στο Πρώτο Μέρος του νομοσχεδίου επικαιροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν το Φορέα Διαχείρισης των δεσμευμένων, κατασχεμένων & δημευμένων περιουσιακών στοιχείων.

Εμείς διατυπώνουμε έντονες αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους από το ΣΔΟΕ, ύστερα από όσα ακούσαμε από το Γενικό Διευθυντή του στην ακρόαση των φορέων.

Γιατί αυτά που ακούσαμε δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και δε συμβαδίζουν με την εικόνα της αναβάθμισης του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας.

Ο Γενικός Διευθυντής είπε ότι έχει 40% κενές οργανικές θέσεις στο ΣΔΟΕ, αφού από το 2015 και μετά έχει μείνει χωρίς σοβαρή στελεχιακή υποστήριξη.

Μας υπενθύμισε και το φιάσκο με τις 20.000 υποθέσεις που παραγράφηκαν, λόγω της μεταφοράς τους από το ΣΔΟΕ στην νεοσύστατη ΑΑΔΕ και την επιστροφή τους στο ΣΔΟΕ.

Για να μην ξεχνάμε ότι οι οργανωτικές παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 8 χρόνια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΔΟΕ επισήμανε, ότι για να λειτουργήσει το Κεντρικό Μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή μηχανικοί, υπάλληλοι πληροφορικής, νομικοί, αλλά και υπάλληλοι οικονομικής κατεύθυνσης.

Με αυτά τα δεδομένα δεν περιμένουμε να λειτουργήσει άμεσα το εργαλείο αυτό. Γι’ αυτό ρωτήσαμε,για ποιο λόγο χρειάζεται να φτιαχτεί. Δεν πήραμε όμως απάντηση στην Επιτροπή!

Ακούσαμε ότι οι νέοι εργαζόμενοι από την κινητικότητα στερούνται της απαραίτητης ελεγκτικής εμπειρίας, αλλά και των κινήτρων, ώστε να καταστούν αμέσως αποτελεσματικοί στη διαχείριση των εισαγγελικών παραγγελιών και γι’ αυτό παραιτούνται και φεύγουν.

Εμείς προτείναμε, με τροπολογία που καταθέσαμε στο προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, την προσωπική διαφορά να τη λαμβάνουν όχι μόνο οι νέοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν προσληφθεί έως τώρα, αλλά και αυτοί που θα προσληφθούν στο μέλλον.

Έτσι θα λυθεί, έστω και προσωρινά, το ζήτημα της προσέλκυσης προσωπικού υψηλών προσόντων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτή την πρόταση που καταθέσαμε εμείς δύο φορές, έρχεστε τώρα και τη βάζετε στην ίδια τροπολογία με την επαίσχυντη διάταξή σας για το Υπερταμείο.

Νομίζετε ότι έτσι θα εκβιάσετε τη ψήφο μας;

Είστε βαθιά νυχτωμένοι αν το νομίζετε αυτό!

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα στο νομοσχέδιο που δείχνουν την υποτέλειά σας στο Υπερταμείο και στο Εποπτικό του Συμβούλιο.

Αλλά η σημαντικότερη επιφύλαξή μας αφορά στο άρθρο 16, με το οποίο εμπλέκετε την ΕΤΑΔ ΑΕ στη διαχείριση δεσμευμένων ή κατασχεμένων ακινήτων μεγάλης οικονομικής αξίας.

Το Υπερταμείο είναι αχόρταγο.

Δεν του φτάνουν όσα πήρε ως προίκα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από εσάς. Θέλει τώρα να ασχοληθεί ΚΑΙ με τα δεσμευμένα ακίνητα.

Και εσείς φυσικά με το αζημίωτο του τα δίνετε.

Με αφορμή αυτό το θέμα θα σταθώ και σε κάτι άλλο.

Γνωρίζετε φυσικά κ. Υπουργέ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε προθεσμία 6 μηνών στο Υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, που τώρα βρίσκονται στο Υπερταμείο.

Άρα απορρίπτει το ν. 4964/2022,επειδή παραβιάζει τις αποφάσεις της Ολομέλειας για την αντισυνταγματικότητα της υπαγωγής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στο Υπερταμείο.

Αλλά γι’ αυτά τα θέματα,σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση. Θα πείτε κάτι. Θα κάνετε κάτι.

Περνάω τώρα στις διατάξεις του Δεύτερου Μέρους του νομοσχεδίουσχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων.

Και πάλι εδώ το ζήτημα δεν είναι οι διατάξεις, αλλά ποιοι αναλαμβάνουν να τις περιφρουρήσουν και να τις εφαρμόσουν.

Έχουμε ένα υπόμνημα των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που αναφέρουν ότι τα προβλήματα στελέχωσης είναι τόσο σημαντικά, ώστε οι νέες αρμοδιότητες οδηγούν σε μείωση της ποιότητας του έργου τους.

Σε μια χώρα που βίωσε το σοβαρό σκάνδαλο της Follie Follie την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούστε να αφήνετε την Αρχή αυτή να αποστεώνεται;

Όμως ΚΑΙ ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα με την υποστελέχωσή της.

Τόνισε επίσης, ότι ο πανευρωπαϊκός ατομικός συνταξιοδοτικός λογαριασμός θα έπρεπε να είναι στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος ως Ασφαλιστικό Προϊόν και όχι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Περιμένουμε μια απάντηση και για το θέμα αυτό.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα»
Επόμενο άρθροΣημεία συνέντευξης του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσου Γαϊτάνη στο Star Channel