ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου (1914-1923)

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα μεταξύ 1914 και 1923.

Αυτή η τραγική περίοδος, που συχνά επισκιάζεται στην ιστορία, είδε τη συστηματική εξόντωση και εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους πατρίδες.

Η γενοκτονία, μέρος μιας ευρύτερης σειράς θηριωδιών που διαπράχθηκαν κατά των χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιελάμβανε μαζικές δολοφονίες, εξορισμούς και πολιτιστική καταστροφή. Οι Έλληνες του Πόντου υπέμειναν ασύλληπτα βάσανα αυτά τα μαύρα χρόνια.

Στεκόμαστε επίσης στο αίτημά μας για διεθνή αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

Ιστορική Δικαιοσύνη: Η επίσημη αναγνώριση επιβεβαιώνει την ιστορική αλήθεια και τιμά τη μνήμη των θυμάτων.

Πρόληψη γενοκτονιών: Αναγνωρίζοντας γενοκτονίες του παρελθόντος, η διεθνής κοινότητα μπορεί να ενισχύσει τους μηχανισμούς για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων στο μέλλον.

 Η αναγνώριση αυτών των ιστορικών αληθειών δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης για τα θύματα και τους απογόνους τους, αλλά και ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη φρικαλεοτήτων.

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: π. Αντώνιος Παπανικολάου: ” …να παραμείνουμε ακέραιοι, ανυποχώρητοι και προσηλωμένοι στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. “
Επόμενο άρθροΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη για την Τελετή Υπόσχεσης και Απονομής Πτυχίων και Προαγωγών στις Εθελόντριες και στους Εθελοντές Νοσηλευτικής Σαμαρείτες -Διασώστες