Τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου2021, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συνάντηση από τις Επιτροπές Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού, Αυτοδιοίκησης και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας, μετά από ανοιχτή-δημόσια πρόσκληση για συνάντηση στο Καταφύγιο Ζώων (Κυνοκομείο) της πόλης μας.
Σκοπός μας η επαφή με το χώρο και τους εργαζόμενους του Κυνοκομείου, συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Βέροιας, καθώς και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και ενδιαφερόμενο πολίτη-φιλόζωο, Φιλοζωικό Σωματείο, προκειμένου, 1. να γίνει μια αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, 2. να επιδιώξουμε τη συνεργασία για βελτίωση των υποδομών, 3. να αναζητήσουμε την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τα ίδια τα ζώα.
Ανοιχτή πρόσκληση κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και στον Υπεύθυνο Αντιδήμαρχο, Ηλία Τσιφλίδη, την Πέμπτη 30-09-2021.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, εκτός από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων αλλά και φιλόζωοι πολίτες, που εκπροσωπούν τους πολλούς ανώνυμους της φιλοζωίας της πόλης μας και τιμούν τον εθελοντισμό καθώς προσφέρουν σε χρόνο και χρήμα.
Ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος, λόγω καθυστέρησης στην ενημέρωση του και ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεσμεύτηκε να παραστεί στην επόμενη εκδήλωση-συνάντηση στο Κυνοκομείο, που προγραμματίστηκε για τις 4 Απριλίου του 2022, Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων.
Η εικόνα που αποκομίσαμε από τα ζώα του Κυνοκομείου είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική. Ενημερωθήκαμε ότι εκεί φιλοξενούνται περισσότερα από εκατό (100) ζώα και επιπλέον στην πτέρυγα με τα κουτάβια υπάρχουν, ακόμη σαράντα (40) περίπου κουτάβια.
Αυτά τα ζώα είναι για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κλουβιά, κάποια σε όλη τους τη ζωή, κάποια άλλα σε σοκ εγκλεισμού μια και δεν έχουν χώρο να προαυλίζονται, σύμφωνα με το Νόμο. Φυλακισμένες ψυχές στις χειρότερες συνθήκες φυλάκισης, γιατί άραγε;
Για τα ζώα αυτά και όχι μόνο, δεν υπάρχει κτηνίατρος εδώ και κάποιους μήνες, παρά το σχετικό αίτημα από το Δήμο Βέροιας, ενώ δεν έχει ανοίξει ακόμη από την Πολιτεία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις κτηνιάτρων, που σημαίνει μια παράταση απουσίας κτηνιάτρου για άλλους τρεις – τέσσερις μήνες.
Όσο για το προσωπικό που απασχολείται, το υπάρχον είναι ελλιπές και ανειδίκευτο. Είναι τρεις κυνοκόμοι για όλα τα ζώα, από τους οποίους οι δύο είναι υπό συνταξιοδότηση.
Σε αντίθεση με τη λειτουργία ενός αξιοπρεπούς Κυνοκομείου που θα έπρεπε να λειτουργεί με κτηνίατρο, σε εικοσιτετράωρη βάση, για που χρήζουν άμεσα περίθαλψης, μέσα και έξω από το Κυνοκομείο – εφόσον όλα είναι στην ευθύνη του Δήμου- το Κυνοκομείο είναι ανοιχτό μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Το υπόλοιπο διάστημα τα ζώα μένουν στην τύχη τους, μέχρι την επόμενη μέρα. Και επαναλαμβάνουμε, εδώ και μήνες χωρίς κτηνίατρο.
Μια ιστοσελίδα του Δήμου, κυρίως για την προώθηση και τη διαφάνεια σε θέματα υιοθεσιών, με το όνομα «Περίτας» έκανε μιαν εμφάνιση, προτού μερικούς μήνες, με κάποιο καλό, διαφημιστικό βίντεο αλλά παραμένει στην αφάνεια, ενώ θα έπρεπε να προβάλλεται όπου υπάρχει δυνατότητα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2», προβλέπεται να δοθούν στο Δήμο Βέροιας περίπου 600.000 ευρώ για την απαραίτητη αναβάθμιση των Δημοτικού Κυνοκομείου. Αναμένουμε την αξιοποίησή τους.
Η συνολικότερη εικόνα του Νομού μας στο θέμα των ζώων δεν είναι και η καλύτερη. Ο Δήμος Νάουσας πρόκειται να αποκτήσει Κυνοκομείο το 2022, ενώ στο Δήμο Αλεξάνδρειας τα ζώα είναι ξεχασμένα στην τύχη τους έχοντας μονάχα τους εθελοντές, σα μοναδικό δίχτυ προστασίας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε, ότι η πιστή εφαρμογή του Νόμου 4039/2012, που υπήρξε πρωτοποριακό νομοθέτημα με θετικό αποτύπωμα, θα βελτίωνε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Η έλλειψη εφαρμογής του, από τους Δήμους, οδήγησε στη σημερινή επιδείνωση του προβλήματος, πανελλαδικά αλλά και στην πόλη μας.
Όσο για το νέο Νόμο, αποτελεί ένα συνονθύλευμα προβληματικών επιλογών, που θα γιγαντώσει τα υφιστάμενα προβλήματα και θα δημιουργήσει και άλλα τόσα. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (όπου υπάγονται και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί μια ακατανόητη επιλογή που μόνο ο νους του κ. Βορίδη θα μπορούσε να συλλάβει.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός δημιουργίας κυνοκομείων σε δάση και βραχώδεις περιοχές, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας «τόπων εξορίας» μακριά από «αδιάκριτα» βλέμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος Νόμος βρίσκει απέναντί του όλη τη φιλοζωική κοινότητα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, καθώς δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, ενώ πετάει το μπαλάκι, αποκλειστικά, στους ιδιώτες.
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθία Τμήμα Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού, Αυτοδιοίκησης, Παιδείας.