ΣΥΡΙΖΑ: Aπόφασή του έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον νόμο Θεοδωρικάκου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατόπιν αίτησης ακύρωσης του Αντώνη Μαρκούλη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμου Βέροιας «Προτεραιότητα στον Πολίτη», μέλους της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και του Κωνσταντίνου Τροχόπουλου, δημοτικού συμβούλου με την ίδια δημοτική παράταξη, το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 760/2022 απόφασή του έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον νόμο Θεοδωρικάκου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Ειδικότερα, με νόμο μετά τις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2019, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλοίωσε τη σύνθεση των Επιτροπών των Δήμων (Οικονομική Επιτροπή-Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) και των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών νομικών προσώπων, έτσι ώστε η πλειοψηφία των μελών σε αυτά τα συλλογικά όργανα να προέρχεται υποχρεωτικά από την παράταξη του Δημάρχου, ανεξαρτήτως αν αυτή διέθετε την πλειοψηφία εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, μεταβιβάστηκαν σημαντικές αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο κυρίως στην Οικονομική Επιτροπή, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να μπορεί πλέον να ελέγχει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων χάρη στην υποχρεωτική πλειοψηφία που -λόγω της νομοθετικής παρέμβασης- διέθετε στην Οικονομική Επιτροπή.

Το αφήγημα της ΝΔ περί κυβερνησιμότητας στους Δήμους κατέρρευσε και ενισχύθηκε πολιτικά η επιλογή της απλής αναλογικής, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι το επιχείρημα της κυβερνησιμότητας δεν ήταν ικανό να περισώσει τη συνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων του
νόμου Θεοδωρικάκου, δεδομένου ότι η απλή αναλογική δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στην πράξη.

Είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να δεσμευθεί μετά από συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση για την επαναφορά της απλής αναλογικής, όταν κληθεί ξανά από τον Λαό να κυβερνήσει τη Χώρα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Προηγούμενο άρθροΗ Ακολουθία του Νυμφίου στο Έρντινγκτον.
Επόμενο άρθροVolley ανδρών: Πρωταθλητής Β’ Εθνικής ο Ήφαιστος Φλώρινας