Οι άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατάληψή της από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν, είναι αντιμέτωποι με επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για μαζικές λεηλασίες, καταγγέλλουν Κούρδοι αξιωματούχοι και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.
Οι αξιωματούχοι αυτοί επισημαίνουν ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη μετά την είσοδο σε αυτή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους.
«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.
«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.
Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός, ο οποίος επιδιώκει να εκδιώξει από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία την YPG που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα.
Ο Χάλεντ Χότζα, πρώην επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της βασικής συνιστώσας της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, επίσης κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές.
Στόχος της επιχείρησης της Τουρκίας ήταν «να απελευθερώσει τους Κούρδους και τους Άραβες αδελφούς μας από τον απολυταρχισμό της YPG», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter. Δεν υπάρχει θέση στις τάξεις των Σύρων ανταρτών «για τους ληστές», πρόσθεσε.
Φωτογραφίες μέσα από την Αφρίν απεικονίζουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις να ρίχνουν αγάλματα που παρουσιάζουν προσωπικότητες της κουρδικής παράδοσης. Ένας μαχητής φαίνεται να κρατά ένα μεγάλο μαχαίρι και να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του.
Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Αφρίν έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύκτας παρά το κρύο.
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η ΔΕΕΣ στον λογαριασμό της στο Twitter.
Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ, σε δηλώσεις του έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική».
Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ