Ένα νόστιμο φρούτο αυγουστιάτικο που χαρίζει ευεξία και κλείνει στη καρδιά του τα μυστικά της ευζωίας και της μακροβιότητας.
Η γεύση του πλούσια και δροσερή. Το σύκο αποτελούσε κύριο συστατικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και η διατροφική του αξία είχε από τότε εκτιμηθεί. Το σύκο περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο. Η υψηλή διατροφική του αξία βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών ενδείκνυται για την περίοδο της εμμηνόπαυσης, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, ανεβάζει τη λίμπιντο και χαρίζει ευεξία.
Με την Νανά ετοιμάσαμε την πιο αρωματική και γευστική μαρμελάδα Σύκου που δημιουργεί μνήμες ανεξίτηλες…
Μαρμελάδα Σύκου
Από τη Νανά Γκαμπούρα, executive chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της μαμάς ΄Αννας» , Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
2 κιλά φρέσκα σύκα Βασιλικά
Χυμό και το ξύσμα από 2 μέτρια γκρέιπ φτουτ
Χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
Μισό κουταλάκι σκόνη μαστίχας Χίου
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Ετοιμάζουμε τους φρέσκους χυμούς και τους σουρώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα λιωμένα σύκα, τους χυμούς, τη ζάχαρη και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Λίγο πριν κατεβάσουμε τη μαρμελάδα προσθέτουμε και τη μαστίχα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ανακατεύουμε με την κουτάλα και «χαράζει δρομάκι» στο πάτο της κατσαρόλας.
Με την μαρμελάδα γεμίζουμε ξέχειλα τα αποστειρωμένα βάζα μας.
Τα κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.
Το πρωί τα βάζα μας είναι έτοιμα και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
΄Ετσι θα έχουμε γευστικές πινελιές καλοκαιρινές και για τον χειμώνα.