Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής μίλησε σήμερα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν προμήθειες σε φάρμακα και εμβόλια θα πρέπει να εξεταστούν από την προκαταρτική επιτροπή ή να ερευνηθούν αυτοτελώς ο κ. Κοντονής δήλωσε:
«Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη αν δεν έχω τα στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Φτάνουν συνεχώς νέα στοιχεία και εμπλουτίζουν τη δικογραφία. Επομένως όσοι με ευκολία μίλησαν σαν να είχε κλείσει η υπόθεση και σαν να είχαμε μπροστά μας το σύνολο των στοιχείων, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος. Το είχα επισημάνει και στη Βουλή. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρώ ότι τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι πάρα πολύ σημαντικά».
Όσον αφορά το αν η προανακριτική επιτροπή μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης ή εξαντλείται σε διαδικαστικά θέματα, ο Υπουργός υπογράμμισε:
«Έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μία σύγχυση: Δεν πρόκειται για μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής αλλά για μια προανακριτική επιτροπή. Οι κανόνες λειτουργίας της διέπονται όχι μόνο από τον κανονισμό της Βουλής αλλά και από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επομένως η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να ελέγξει πρώτα τα νομικά ζητήματα και, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, να προχωρήσει στην ουσία. Η διαδικασία δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η Αντιπολίτευση μάλλον βρίσκεται σε σύγχυση και μιλά για τις εργασίες της επιτροπής της Βουλής, σαν να επρόκειτο για εξεταστική και όχι προανακριτική επιτροπή».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση του Β. Μαρινάκη ο οποίος μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του είπε ότι πρόκειται για σκευωρία ο Υπουργός τόνισε:
«Δεν απαντάω σε ιδιώτες. Έχω ακούσει τον κ. Μαρινάκη πάμπολλες φορές να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη Θα περίμενα λοιπόν να επαναλάβει και τώρα αυτή τη δήλωσή του. Την ώρα που η διερεύνηση μιας υπόθεσης καταλήγει σε πόρισμα, υπάρχει επίθεση εναντίον των εισαγγελικών ή δικαστικών λειτουργών και εκφορά ενός περισσότερο πολιτικού λόγου. Είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος ότι υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης εναντίον του κ. Μαρινάκη; Τι είναι ο κ. Μαρινάκης, είναι ανταγωνιστής της Κυβέρνησης; Επιχειρηματίας είναι. Ορισμένοι νομίζουν ότι επειδή έχουν ομάδες ή εφημερίδες ή κανάλια θα μένουν χωρίς έλεγχο. Κάθε φορά που η Δικαιοσύνη ελέγχει τις πράξεις τους αυτό συνιστά επίθεση της κυβέρνησης εναντίον τους;»
Όσον αφορά τη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για σκευωρία στην υπόθεση Novartis ο κ. Κοντονής ανέφερε:
«Δεν υπάρχει κατηγορία. Υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων που αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα. Και αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Πικραμένος που δεν είναι πολιτικός ανταγωνιστής της κυβέρνησης. Ενώ υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα που είναι πολιτικοί ανταγωνιστές της κυβέρνησης όπως ο κ. Βορίδης και η κα. Μακρή ή άλλοι υπουργοί που είχαν θητεύσει το Υπουργείο Υγείας, που δεν αναφέρονται. Τι θέλουν να μας πουν ότι η κυβέρνηση κάνει επιλεκτικές τοποθετήσεις κατηγορουμένων, όταν αυτά προκύπτουν από την ίδια την εισαγγελική έρευνα; Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται πουθενά».
Όσον αφορά την αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε:
«Δεν έχω λάβει ακόμη τα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης. Εάν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ευσταθούν και είναι αληθές ότι ειπώθηκε πως ο Μητροπολίτης θα πυροβολούσε αν είχε όπλο, δεν παραβιάζεται μόνο ο ποινικός νόμος αλλά και ο Θείος νόμος. Θα πρέπει και η Ιερά Σύνοδος να είναι λίγο πιο αυστηρή και να έχει αντανακλαστικά που να ανταποκρίνονται και στον θεσμικό της ρόλο. Ο θεσμικός της ρόλος δεν είναι μόνο να εκδίδει ανακοινώσεις όταν διαφωνεί με την κυβέρνηση, αλλά και όταν υπάρχει πρόκληση του δημοσίου αισθήματος από Ιεράρχες. Δεν είναι δυνατόν Ιεράρχης να λέει ότι «αν είχα πιστόλι, θα σκότωνα». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά νόμο μπορεί να ελέγξει τον τρόπο που ελήφθη αυτή η απόφαση από τους δικαστές. Παρόμοια πρωτοβουλία είχα λάβει και στην υπόθεση Σώρρα, και είχα διαβιβάσει την απόφαση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ευτυχώς, με αυτή την παρέμβασή μου αναιρέθηκε εκείνη η απόφαση, η οποία αποτελούσε ντροπή».