Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ρ/σ news24/7

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ρ/σ news24/7 και τους δημοσιογράφους Αντώνη Φουρλή και Στέλλα Γκαντώνα

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σε μια μέρα, που έχει τόσα πολλά να απαντήσετε, που δεν φτάνει ο χρόνος πραγματικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Λοιπόν, να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά; Να ξεκινήσουμε λίγο με τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο, κύριε Υπουργέ, χθες. Γιατί είδαμε πολύ κόσμο να κατεβαίνει στο Σύνταγμα, αλλά, ταυτόχρονα, και εκτεταμένη χρήση χημικών από την Αστυνομία και θέλω λίγο το σχόλιό σας. Να ξεκινήσουμε από αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν ήταν τα χημικά της Αστυνομίας που σημάδεψαν το χθεσινό συλλαλητήριο, αλλά, αντίθετα, η ακραία βία που χρησιμοποιήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία και στοιχεία τα οποία λειτούργησαν με έναν τρόπο απίστευτα επιθετικό. Και από εκεί και πέρα, η Αστυνομία έκανε αυτό που  όφειλε να κάνει, για να μπορέσει να διατηρήσει την τάξη. Δεν ξέρω, εσείς είδατε μόνο χημικά; Γιατί εγώ είδα εικόνες που πραγματικά δεν τιμάνε τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους, πιθανά καλοπροαίρετα, θέλησαν να κατέβουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, τις διαφωνίες τους, τις επιφυλάξεις τους με τη Συμφωνία. Νομίζω, όμως, ότι ήταν μαζικά τα φαινόμενα της βίας και αυτό είναι το δυστυχές στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι αυτά δεν καταδικάστηκαν από τη μεριά της ΝΔ και από τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος φάνηκε χθες, σαν έτοιμος από καιρό, να επιρρίψει ευθύνες στην Αστυνομία, ενώ ήταν ηλίου φαεινότερο ποιος ευθύνεται για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε χθες στο Σύνταγμα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Στο σημείο αυτό, πάντως, η κυρία Βούλτεψη, την οποία είχαμε πριν από λίγο εδώ τηλεφωνικά, επικαλέσθηκε ότι ως βουλευτής της ΝΔ πήγε στο συλλαλητήριο, τη χτύπησαν, η κυρία Βούλτεψη προπηλακίστηκε, στοχοποιήθηκε από μια ομάδα κουκουλοφόρων, κυρίως ανθρώπων οι οποίοι δεν πρόλαβε να δει τα χαρακτηριστικά τους, γιατί ήταν σκεπασμένα τα πρόσωπά τους και λέει: «Εγώ είμαι βουλευτής της ΝΔ. Πώς εγώ που είμαι βουλευτής της ΝΔ…».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτές τις καταστάσεις οδηγεί το φλερτ με τον φασισμό και τον εθνικισμό, κύριε Φουρλή. Όταν η ΝΔ, εδώ και έναν χρόνο, κινητοποιεί τα πιο ακραία αντανακλαστικά ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, καλύπτει και αγκαλιάζει ακροδεξιές πρακτικές, ακροδεξιές αντιλήψεις και φυσικά έχει υιοθετήσει η ίδια μια ακροδεξιά ρητορική, τελικά, καταλήγει να πέφτει ακριβώς θύμα των πολιτικών πρακτικών, τις οποίες εκείνη έχει εκθρέψει, εδώ και έναν περίπου χρόνο. Φυσικά η επίθεση στην κυρία Βούλτεψη είναι καταδικαστέα χωρίς την οποιαδήποτε επιφύλαξη. Όμως, οφείλουμε να πούμε ότι –σας ξαναλέω- η υιοθέτηση, από τη μεριά της ΝΔ, τέτοιου τύπου λόγου και πρακτικών ήταν μοιραίο ότι θα οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Το συλλαλητήριο ως συλλαλητήριο και το γεγονός ότι βγήκαν άνθρωποι στον δρόμο, εγώ δεν θέλω να μπω ούτε σε καταμέτρηση, ούτε στο, βγήκαν άνθρωποι στον δρόμο, φώναξαν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως δικαιούνται.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κατά τη γνώμη σας, παράγει το παραμικρό πολιτικό αποτέλεσμα ή μηδέν για σας …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που για κάποιους λόγους αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση, από τη δική της μεριά, έχει εξηγήσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει με όρους μικροπολιτικών σχεδιασμάτων και στρατηγημάτων. Αλλά, αντίθετα, θα λειτουργήσει με βάση αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε ως πατριωτικό μας καθήκον, για να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον. Επομένως, βεβαίως οι διαμαρτυρίες είναι απολύτως θεμιτές, αλλά από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική της και την οποία θα υλοποιήσει. Και νομίζω ότι αυτή η πολιτική φαίνεται ότι όσο περνάνε οι μέρες κερδίζει όλο και μεγαλύτερη στήριξη, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εξάλλου, όσο περνάει ο καιρός και όσο εξηγούνται τα επιμέρους σημεία της Συμφωνίας, τα οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουν δημιουργήσει και την πολύ μεγάλη ένταση, διότι δεν μιλάω τώρα για εκείνους οι οποίοι αντιτίθενται στην εθνική γραμμή, η οποία μιλάει για σύνθετη ονομασία. Διότι, ξέρετε, υπάρχει και ένα κομμάτι κόσμου το οποίο λέει καμία χρήση του όρου Μακεδονία.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Περισσότερο από αυτό ίσως υπάρχει, όμως, μια ανησυχία που εγώ απλώς θέλω να την καταγράψω, για να την απαντήσετε, ότι λειτουργεί διχαστικά η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι για μένα το πιο σοβαρό ίσως, πολιτικά, ζήτημα που θα έπρεπε κανένας να δει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Διχαστικά λειτουργεί η ΝΔ η οποία αντί να συνεχίσει να υπηρετεί την εθνική γραμμή, έτσι όπως και η ίδια βοήθησε να διαμορφωθεί, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes, συνταγματική αναθεώρηση, για λόγους που έχουν να κάνουν με την εσωτερική συνοχή της ΚΟ της ΝΔ, για να ικανοποιηθεί ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Γεωργιάδης και οι διάφοροι ακροδεξιοί βουλευτές του κυρίου Μητσοτάκη. Για να ικανοποιηθούν, όμως, και κάποιοι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί, που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να πετύχει τη μεγαλύτερη, εν πάση περιπτώσει, δυνατή συσπείρωση του χώρου της δεξιάς, έχει επιλέξει εδώ και έναν χρόνο, πράγματι, να λειτουργεί διχαστικά, να μιλά για προδοσίες, να μιλά για μειοδοσίες. Να υιοθετεί, δηλαδή, έναν ακροδεξιό λόγο, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, δεν βοηθά ώστε να γίνει μια ψύχραιμη και νηφάλια συζήτηση και τούτο είναι πάρα φυσικό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να καταθέσει συγκεκριμένα επιχειρήματα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Είστε σαφής, κύριε Υπουργέ. Να πάμε λίγο, όμως, και στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Γιατί και εκεί έχουμε πολλά και διάφορα. Χθες είχαμε τη διαγραφή του κυρίου Θεοχαρόπουλου. Σήμερα, νωρίς το πρωί, είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του κυρίου Αμυρά. Θέλω να ξεκινήσουμε από το τελευταίο και να μας πείτε λίγο και τι ακριβώς θα γίνει και στις Επιτροπές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ο κύριος Αμυράς φαντάζομαι γνωρίζετε ότι εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνεννόηση και σε συζήτηση με τη ΝΔ. Ούτως ή άλλως, το έχει πει και σχεδόν καθαρότατα και ο ίδιος. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή ήταν μια εξέλιξη που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν. Δεν έχω να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο σε σχέση με αυτό. Σε ό,τι αφορά τον κύριο Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ, νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ χθες πήρε μια ορθή πολιτική απόφαση, η Κεντρική της Επιτροπή, η οποία οδήγησε -για λόγους τους οποίους θα πρέπει να εξηγήσουν στο ΚΙΝΑΛ- και στη διαγραφή του κυρίου Θεοχαρόπουλο από την ΚΟ και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή εν πάση περιπτώσει απ’ όπου διαγράφηκε, διότι έχει γίνει και ένα σχετικό μπλέξιμο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Διαβάζουμε ότι ο κύριος Θεοχαρόπουλος, δηλαδή υπάρχουν ρεπορτάζ ήδη, που λένε ότι είναι σε επαφή με τον κύριο Θεοδωράκη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω ρεπορτάζ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δούμε τον κύριο Θεοχαρόπουλο να συνομιλεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το αποκλείετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, το σημαντικό, κατ’ αρχήν, είναι ότι θα πρέπει να στηλιτεύσουμε αυτά τα οποία συνέβησαν μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και του κυρίου Θεοχαρόπουλου και τα οποία κατήγγειλε ο κύριος Θεοχαρόπουλος. Δηλαδή, φαίνεται ότι εκείνοι που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για συναλλαγή, είναι οι ίδιοι που αρέσκονται στις πολιτικές συναλλαγές. Ο κύριος Θεοχαρόπουλος ξέρετε ότι κατήγγειλε πως, ή εν πάση περιπτώσει, η ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε ότι έγινε πρόταση στον κύριο Θεοχαρόπουλο να έχει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα την αρνητική του ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Είναι πράγματα που διέψευσε το ΚΙΝΑΛ, κ. Υπουργέ, λέγοντας ότι δεν μπαίνουν σε παζάρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ακούω τον κ. Θεοχαρόπουλο ωστόσο και δεν βλέπω να έχει κάποιον λόγο ο κ. Θεοχαρόπουλος να προχωρά –αν θέλετε- σε ψευδείς καταγγελίες. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι, στη συνέχεια, όταν δεν μπήκε σε αυτή την πολιτική συναλλαγή ο κ. Θεοχαρόπουλος, άρχισαν οι απειλές, οι εκβιασμοί, ότι θα τον διαγράψουν κλπ. κλπ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα του μιλήσετε εσείς; Ως ΣΥΡΙΖΑ, θα του μιλήσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, κ. Φουρλή, νομίζω ότι αυτό είναι το δεύτερο σημείο. Θα σας απαντήσω και σε αυτό.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μας ενδιαφέρει, όμως, εμάς πολύ. Καταλαβαίνετε. Δημοσιογράφοι είμαστε. Εμείς πρέπει να το ρωτήσουμε τώρα αυτό, δεν μπορεί να το αφήσουμε έτσι. Μας καταλαβαίνετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, επί δέκα ημέρες, υποστήκαμε την κριτική ότι έχουμε κάνει συναλλαγές, ότι έχουμε δώσει ανταλλάγματα, ενώ, τελικά, αυτός ο οποίος φαίνεται ότι τάζει και υπόσχεται και όταν δεν τα καταφέρνει με τα ταξίματα και τις υποσχέσεις, απειλεί και εκβιάζει, είναι εκείνος που μας κατήγγειλε για συναλλαγές όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ και η κ. Γεννηματά.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεκτό, αλλά τώρα, εδώ πέρα που είμαστε, έχει…

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Σας ενδιαφέρει να συνομιλήσετε με τον κ. Θεοχαρόπουλο;

ΦΟΥΡΛΗΣ: …ο κ. Θεοχαρόπουλος τώρα είναι καθαρός. Βγήκε και είπε: «Εγώ φεύγω από εκεί. Τελείωσε, φεύγω». Και τον διαγράφουν. Άρα, είναι ελεύθερος. Τώρα μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει. Έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, φυσικά μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει, αλλά επιτρέψτε μου να σας απαντήσω.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ανυπομονώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Θεοχαρόπουλος πήρε μια πολιτική θέση και η ΔΗΜΑΡ πήρε μια πολιτική θέση, στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό είναι και θετικό και καλοδεχούμενο. Από εκεί και πέρα, από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ,  βρίσκεται και θέλει να βρίσκεται σε επαφή και σε συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, υπάρχει χώρος για διάλογο και με τη Δημοκρατική Αριστερά.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μάλιστα. Λοιπόν τώρα, με τα νέα δεδομένα κ. Υπουργέ, η εκτίμησή σας είναι τελικώς ότι η Συμφωνία θα περάσει με πάνω από 151 θετικές ψήφους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται από τις δηλώσεις των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων, έτσι όπως έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει περισσότερες από 151 ψήφους.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πότε θα ψηφιστεί; Έχετε εικόνα; Πέμπτη, Παρασκευή; Πότε να περιμένουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τέλος της εβδομάδας. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα καθοριστούν από τη διάσκεψη των προέδρων και από την κοινοβουλευτική συνεννόηση, που θα γίνει μεταξύ των κομμάτων.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Και αμέσως μετά, ανασχηματισμός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Ούτως ή άλλως, ο ανασχηματισμός, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν από εμάς να γνωρίζει αν και πότε ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Λοιπόν, να έρθουμε τώρα λίγο στον πρώην κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Καμμένο. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Τον ακούσαμε χθες όλοι, σε συνέντευξή του στον Τάκη Χατζή, να προειδοποιεί ότι αν δεν διώξετε τα στελέχη του, αν ο κ. Τσίπρας δεν απομακρύνει, δηλαδή, τον κ. Κουίκ από την κυβέρνηση, ότι ο ίδιος θα σας μπλοκάρει από εδώ και πέρα τα νομοσχέδια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Με τον κ. Καμμένο είχαμε μια τετραετή συνεργασία, έντιμη, ειλικρινή, η οποία είχε και πολύ θετικά αποτελέσματα, την έξοδο από το μνημόνιο, τη δυνατότητα να μπουν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Καμμένος μετά τη διαφωνία που, ούτως ή άλλως, εδώ και ένα χρόνο είχε καταθέσει σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει και τη στήριξή του σε αυτή. Νομίζω λοιπόν ότι, με δεδομένη αυτή την κίνηση και με δεδομένο ότι κάποια άλλα στελέχη του κόμματός του, τα οποία έχουν πλέον, απ’ όσο ξέρω, διαγραφεί, δεν επέλεξαν αυτό τον πολιτικό δρόμο, αλλά αντίθετα θεώρησαν ότι είναι εύλογα και ορθά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ότι, δηλαδή, πρέπει να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία, να φτάσει δηλαδή στην λήξη της η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης, νομίζω ότι είναι μάλλον οξύμωρο το γεγονός ότι θα μπορούσε κάποιος εκτός κυβέρνησης να θέλει να καθορίσει τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, λέω ότι βεβαίως αυτά είναι και ζητήματα, που σε τελευταία ανάλυση τα κρίνει πάντοτε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα πώς είναι; Έχουν μιλήσει καθόλου μετά από το διαζύγιο της περασμένης εβδομάδας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν είχαν κάποια συνομιλία. Ωστόσο, όπως βλέπετε, από τη μεριά και του κ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Καμμένου, οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι στο πλαίσιο μίας καλής σχέσης, η οποία σημαδεύτηκε, φυσικά, από αυτή την τετραετή κοινή πορεία.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Άλλο. Επειδή γνωρίζουμε και ακούμε διαρκώς τον Αλέξη Τσίπρα, τακτικά, δεν αλλάζει σε αυτό, μέχρι στιγμής.  Μιλάει σταθερά για τέλος της τετραετίας, ολοκλήρωση της τετραετίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Βέβαια, μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει σε αυτό τη λογική ότι: Ε, καλά, ο Μάης δεν απέχει και τόσο πολύ από τον Σεπτέμβριο, ένα καλοκαίρι απέχει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Φουρλή, ο πολιτικός σχεδιασμός και ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να την επηρεάσει; Ή θα σταθμίσει ο Πρωθυπουργός, ενδεχομένως; Ως δεδομένο πολιτικό, κατά τη γνώμη σας, λέω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ σαφής η απάντησή μου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω σε σχέση με αυτό.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μάλιστα. Τώρα να σας ρωτήσω εγώ κάτι άλλο, κ. Υπουργέ. Ακούσαμε πάλι τον κ. Καμμένο –θα ξαναγυρίσω σε αυτό- να επιμένει στις καταγγελίες του για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, για τον κ. Νίκο Κοτζιά. Και μάλιστα συνέδεσε χθες τον διαγωνισμό για τις βίζες στο υπουργείο Εξωτερικών, με εταιρείες συμφερόντων του κ. Σόρος, όπως είπε. Και μάλιστα ο κ. Καμμένος είπε ότι όλα αυτά τα είπε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εσείς ακούσατε κάποια τέτοια συζήτηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις δεν συμβάλλουν στο να υπάρχει ένα θετικό κλίμα και ένα ήπιο κλίμα. Και το μόνο που έχω να προσθέσω σε σχέση με αυτό είναι, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΑΥΓΗ, ότι η τιμιότητα, η ακεραιότητα του κ. Κοτζιά, του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει σκιές ως προς τις πολιτικές του δράσεις, αλλά και την ηθική του ποιότητα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μάλιστα. Τελευταία ερώτηση, από εμένα τουλάχιστον. Επειδή σήμερα έχουμε την έλευση των επικεφαλής των θεσμών, θα ήθελα να μας πείτε σε τι φάση βρισκόμαστε για τον κατώτατο μισθό και για τις 120 δόσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού βαίνει προς το τέλος της. Έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως, νομίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και την τελική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις ρυθμίσεις για οφειλές, αυτά είναι ζητήματα τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία θα προχωρήσουν όταν είναι έτοιμες όλες οι επεξεργασίες και όλα τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των επεξεργασιών.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Και αφού φτάσαμε στο τελευταίο, στην οικονομία, για να σας καλημερίσουμε, με την έξοδο στις αγορές θα δούμε κάτι γρήγορα πιστεύετε ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος έχει δημοσιοποιήσει κιόλας τα σχέδιά του, σε σχέση με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου για το 2019. Νομίζω ότι είναι τεχνικές αποφάσεις που σχετίζονται και με την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί, κατά τη γνώμη μου, ένα επίπεδο επιτοκίων που έχει δώσει προσβασιμότητα του ελληνικού δημοσίου στις αγορές χρήματος. Και με αυτή την έννοια, είναι ο ΟΔΔΗΧ ο οποίος μπορεί να επιλέξει μια πιθανή έξοδο στις αγορές, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ εγώ να το προσδιορίσω μελλοντικά.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μάλιστα. Πολύ ωραία. Ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Τα ρωτήσαμε όλα.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Νομίζω ότι τα είπαμε όλα. Δεν ξεχάσαμε κάτι.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Και ευχαριστούμε που ήσασταν γρήγορος. Πολύ γρήγορος και κοφτός στις απαντήσεις. Βοήθησε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελπίζω.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Να είστε καλά.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. κ. Γ. Βρούτση για την ΕΡΓΑΝΗ Δεκεμβρίου 2018
Επόμενο άρθροΓραφείο Τύπου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας: Αναφορές για τραυματίες στο συλλαλητήριο