Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Περιφερειακά ΜΜΕ στην Κοζάνη

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Περιφερειακά ΜΜΕ, στην Κοζάνη

 

Γιάννης Οικονόμου: Να ξεκινήσουμε αμέσως, πρώτη ερώτηση ο κ. Πιτσιάβας από την εφημερίδα «Πτολεμαίος» και αμέσως μετά ο κ. Πλιάτσιος από το Top Channel.

Ζ. Πιτσιάβας (εφημερίδα «Πτολεμαίος»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Σας ακούσαμε χθες μαζί με τους Υπουργούς να ανακοινώνετε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία: 380 έργα, όπως βλέπουμε, 4 δισ., σύγχρονα δίκτυα, υποδομές, αναβάθμιση αγροτικής παραγωγής, ισχυρό πανεπιστήμιο.

Η περιοχή όμως, από το 2019, το φθινόπωρο, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, μετά την απόφαση που ανακοινώσατε εσείς ο ίδιος για την απολιγνιτοποίηση, για την απεξάρτηση της χώρας.

Σε αυτό το διάστημα η περιοχή αντιμετωπίζει χαμένες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συνεχή συρρίκνωση του ΑΕΠ, απώλεια σημαντικού τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού και τηλεθερμάνσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, αν θα λειτουργούν δηλαδή οι μονάδες. Τις μεγάλες επενδύσεις ακόμα τις φανταζόμαστε, τις περιμένουμε.

Μετά από αυτή την εικόνα που δημιουργείται, είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και την τοπική κοινωνία ότι η απόφαση που λάβατε το 2019 θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε Περιφέρεια – πρότυπο πράσινης μετάβασης και όχι σε ένα πείραμα, όπως σας κατηγορούν πολλοί; Ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει μία Περιφέρεια – πρότυπο στην πράσινη μετάβαση, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γι’ αυτό εξάλλου έχουμε αφιερώσει τόση ενέργεια και τόσο σκληρές διαπραγματεύσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το σχέδιό μας θα γίνει πραγματικότητα.

Και νομίζω ότι όσοι καλόπιστοι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας κάνουν τον κόπο να διατρέξουν το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε χθες, θα πειστούν ότι υπάρχει ένα σχέδιο  το οποίο έχει εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους, φορείς υλοποίησης, σαφή χρονοδιαγράμματα και κυρίως μία συνεκτική λογική.

Διότι έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ στη Δυτική Μακεδονία τι έρχεται μετά από τον λιγνίτη. Και βέβαια, η απόφαση την οποία είχα ανακοινώσει το 2019 ουσιαστικά ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι το οποίο συνέβαινε στη Δυτική Μακεδονία εδώ και μία δεκαετία. Διότι γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε ολοένα και μειωμένη συμμετοχή στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής από το 2010, απλά κανείς πριν από εμάς δεν είχε μεριμνήσει για το τι θα ακολουθήσει μετά το λιγνίτη.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αυτό το κάνει πράξη.

Και καταλαβαίνω απόλυτα ότι μπορεί να υπάρχει μία καχυποψία και ένας δικαιολογημένος προβληματισμός σε μία Περιφέρεια η οποία είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη με τα θετικά, αλλά και με τα προφανή αρνητικά που αυτή προκαλούσε για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

Αυτό το οποίο παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με σημαντικούς πόρους υποστήριξης και ιδιωτικών επενδύσεων, το οποίο δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα -μιλήσαμε αναλυτικά γι’ αυτά χθες- αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα γίνει ένας πόλος ο οποίος θα βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής να έρθει και να ταιριάξει με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Και βέβαια πιστεύω ότι τα νούμερα αυτή τη στιγμή, αν δει κανείς τους αριθμούς, δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια τα οποία κάποιοι φαντάζονταν το 2019. Υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας σημαντική, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται περίπου στον εθνικό μέσο όρο. Άρα δεν υπήρξε κάποια καταστροφή η οποία συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια την οποία πρέπει να ανατάξουμε.

Αλλά εγώ δεν θέλω να βλέπω προβλήματα, θέλω να βλέπω ευκαιρίες. Και να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ θετική εμπειρία την οποία είχα πριν από λίγο, από την επίσκεψή μου σε ένα από τα κορυφαία οινοποιεία της περιοχής, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, παράγεται εξαιρετικό κρασί, συνδέεται η παραγωγή κρασιού με τον οινοτουρισμό.

Και βέβαια όλα αυτά γίνονται με σημαντική στήριξη από ελληνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά οινοποιεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Είναι ένα παράδειγμα μόνο του πώς ο πρωτογενής τομέας, όταν είναι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής, μπορεί πράγματι να κάνει θαύματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την απαραίτητη υποστήριξη από την πολιτεία.

Και βέβαια στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν νοείται χωρίς μεγάλα αρδευτικά έργα. Μιλήσαμε για αυτά χθες. Κατά κεφαλήν η Δυτική Μακεδονία θα έχει τα περισσότερα αρδευτικά έργα από όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες και αυτό προφανώς είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά την οποία κάνουμε στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες μας αλλά και στους κτηνοτρόφους μας.

Τέλος, θίξατε το θέμα της τηλεθέρμανσης. Η τηλεθέρμανση είναι μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο για την περιοχή.  Δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Και βέβαια η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» την οποία επισκέφτηκα πριν από λίγο είναι απόδειξη ότι ο λιγνίτης, έστω και ως στρατηγική εφεδρεία, έστω και ως μηχανισμός για να μπορεί να υποστηρίζει την τηλεθέρμανση, θα έχει έναν ρόλο να παίξει ακόμα για αρκετά χρόνια στην περιοχή.

Από την άλλη όμως, η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει ένα κέντρο των τεχνολογιών καθαρής πράσινης ενέργειας του μέλλοντος, είτε μιλάμε για υδρογόνο είτε μιλάμε για μπαταρίες -υπάρχουν ήδη μεγάλες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για κατασκευή σημαντικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην αλυσίδα κατασκευής μπαταριών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας- είτε μιλάμε για επενδύσεις σε δίκτυα ή σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση εν γένει.

Οπότε, για να μην μακρηγορώ, γιατί μίλησα πολύ αναλυτικά για τα θέματα αυτά επανειλημμένως χθες, εγώ φεύγω πιο αισιόδοξος από την Δυτική Μακεδονία, βλέποντας και την ανταπόκριση των πολιτών και βλέποντας επίσης ότι ένα μέρος αυτής της λογικής καχυποψίας έχει σε ένα βαθμό ξεπεραστεί.

Θυμάστε και εσείς μία μεγάλη συζήτηση που είχαμε κάνει πριν από 14 μήνες, πάλι στην Περιφέρεια, όπου πέρασα ένα πεντάωρο ακούγοντας τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού.

Νομίζω ότι τώρα που οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον, έχουν κάθε δικαίωμα να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Π. Πλιάτσος (Top Channel): Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία για τη συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα γιατί είναι η πρώτη φορά που θα δεχθείτε ερωτήσεις από μέσα της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς από το 2019 που έχετε αναλάβει δεν έχει δοθεί ο λόγος σε κανένα εξ ημών στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Και συνεχίζω. Χθες θεμελιώσατε τη νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης την ώρα, όμως, και τη στιγμή που το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο. Σημαντικές κλινικές του λειτουργούν συνεχώς στο όριο, όπως η Παιδιατρική, η ΜΕΘ κινδυνεύει να κλείσει γιατί έφυγε ο ενταντικολόγος.

Υποστελεχωμένα είναι όλα, και τα πέντε νοσοκομεία, της Δυτικής Μακεδονίας, με τεράστια προβλήματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβάλλουν εαυτούς.

Στο νοσοκομείο Κοζάνης, σύμφωνα με την ΠΕΔ ΔΥ.Μ., σήμερα υπάρχουν μόλις 42 γιατροί ενώ το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα προβλέπει 88, και στην Πτολεμαΐδα 45, με το οργανόγραμμα να προβλέπει 62 και τους επικουρικούς αλλά και τους ιδιώτες προσωρινά που καλύπτουν τις θέσεις να φεύγουν.

Κλείνω, επιχειρήσατε να δώσετε κίνητρα, να κάνετε κάποιες προσλήψεις αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Δεν έρχονται, κ. Πρόεδρε, γιατροί στη Δυτική Μακεδονία. Καλή η ανάπτυξη, καλό το υδρογόνο, αλλά βέλτιστη η υγεία των κατοίκων.

Πώς και γιατί να μείνει, λοιπόν, μία οικογένεια εδώ όταν τρέμει το φυλλοκάρδι της μήπως αρρωστήσει το παιδί της και το στείλουν στην Πάτρα, όπως συνέβη πρόσφατα με το τραγικό περιστατικό του 6χρονου από τα Γρεβενά; Και τι απαντάτε στα δεκάδες χθεσινά σχόλια κατοίκων της περιοχής πως πολύ ωραία τα κτίρια και οι υποδομές αλλά τι να τα κάνουμε χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές; Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς σάς ευχαριστώ που αναγνωρίζετε τη σημασία αυτών των συνεντεύξεων Τύπου για τα περιφερειακά μέσα. Είναι κάτι το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε σε κάθε Περιφέρεια και νομίζω σας δίνεται και εσάς η ευκαιρία να κάνετε στοχευμένες ερωτήσεις που αφορούν πρωτίστως τους κατοίκους της Περιφέρειας την οποία καλύπτεται από τα Μέσα σας.

Κοιτάξτε να δείτε, το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχετε δίκιο να λέτε ότι τα κτίρια είναι σημαντικά, οι υποδομές είναι σημαντικές και πράγματι υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι οι οποίοι έχουν ήδη βρεθεί και οι οποίοι εκταμιεύονται για την ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» είναι ένα μόνο παράδειγμα από τις πολλές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται.

Όμως έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κυρίως σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Είναι μια πραγματικότητα αυτή και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική. Τα κίνητρα τα οποία μέχρι στιγμής έχουμε σκεφτεί και έχουμε δρομολογήσει, σίγουρα δεν φαίνεται να επαρκούν για να μπορούμε να πείσουμε γιατρούς να έρθουν στα περιφερειακά νοσοκομεία και να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις.

Παρά ταύτα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε σήμερα περισσότερο προσωπικό από αυτό το οποίο είχαμε πριν από τρία χρόνια. Εκεί «βοήθησε» η πανδημία, δεν είμαστε όμως εκεί που θα θέλαμε.

Και επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο για το πώς μπορούμε, κατά προτεραιότητα, να στελεχώσουμε περιφερειακά νοσοκομεία, ειδικά σε ειδικότητες οι οποίες είναι απολύτως κρίσιμες. Αναφέρατε κι εσείς κάποιες και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες οι οποίες να είναι σημαντικές.

Έχετε απόλυτο δίκιο όμως να λέτε ότι η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν τα νοσοκομεία, υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση για το πώς μπορούμε να αναδιατάξουμε συνολικά τις δυνάμεις μας στη Δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε κάθε νοσοκομείο να μπορεί να κάνει καλά αυτά τα οποία πρέπει να κάνει καλά, γιατί μιλάμε για ένα δίκτυο νοσοκομείων σε μία Περιφέρεια στην οποία υπάρχει σχετικά εύκολη επικοινωνία και η οποία θα γίνει ακόμα πιο εύκολη με τα μεγάλα οδικά έργα τα οποία δρομολογούμε.

Αλλά, από εκεί και πέρα, για εμάς το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων -και για μένα προσωπικά- είναι πρώτη προτεραιότητα και θα αποτελέσει και έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για το νέο ΕΣΥ της δεύτερης τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Να πω και κάτι ακόμα πιο γενικό: τα ζητήματα που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελούν κεντρική προσωπική μου προτεραιότητα και θα έλεγα και ευθύνη.

Η πανδημία δοκίμασε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε καλύτερα από αυτό το οποίο πολλοί περίμεναν, λαμβάνοντας υπόψη τις χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανέδειξε όμως και χρόνιες παθογένειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.

Και βέβαια όταν μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση στην υγεία δεν μιλάμε μόνο για τα νοσοκομεία. Θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχουν ζητήματα στα νοσοκομεία τα οποία πρέπει να λυθούν, όμως μία προσέγγιση ολιστική για την υγεία ξεκινάει από τις πολιτικές δημόσιας υγείας, από πολιτικές που έχουν να κάνουν -παραδείγματος χάρη- με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με την υγιεινή διατροφή, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, με την πρωτοβάθμια φροντίδα, με τον προσωπικό γιατρό, περνάμε στη συνέχεια στα νοσοκομεία και φτάνουμε στην μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ολιστικό σχέδιο. Ο πιο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή, όμως, παραμένουν τα νοσοκομεία μας, η στελέχωση, όχι μόνο σε γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Γ. Σκιντζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω. Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν σήμερα να μάθουν από εσάς πώς θα αποκατασταθεί -ήδη το έχετε προαναγγείλει- η αδικία που ανέκυψε με το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά και βρέθηκαν εκτός των αυξήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω ποιο θα είναι το ύψος της παρέμβασης αυτής, πόσους τελικά θα αφορά και αν το ποσό θα δοθεί εφάπαξ. Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πράγματι, όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από 1/1/2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά.

Θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου γι’ αυτούς οι οποίοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς, όταν ήταν οι ίδιοι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πετσόκοψε τις συντάξεις θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται σήμερα και λέει ως δια μαγείας με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα μπορεί αυτή να την καταργήσει.

Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες. Διότι υπήρχαν συνταξιούχοι όχι μόνο  -θέλω να το τονίσω αυτό- με υψηλές συντάξεις, υπήρχαν και συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι επειδή για κάποιο λόγο είχαν προσωπική διαφορά δεν είδαν αύξηση.

Είμαστε σήμερα στη θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023. Επειδή, όπως έχω πει πολλές φορές, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και της τυχόν σύνταξης που έλαβαν.

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υπουργό Εργασίας.

Η παροχή αυτή, το έκτακτο βοήθημα αυτό, θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι μία σημαντική, δηλαδή, πρόσθετη βοήθεια, πάντα -τονίζω όμως- στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή δεν πρόκειται -το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα- αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες.

Και σε αυτούς οι οποίοι θα σπεύσουν να μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη μεριά, διότι ξέρετε υπάρχουν και αυτοί, ότι «δίνουμε πάλι επιδόματα και αρκούμαστε σε μια πολιτική προσωρινής στήριξης των συνταξιούχων», θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στην αρχή: αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αυτούς τους ανθρώπους, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών, οφείλει η ελληνική πολιτεία να τους στηρίξει.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή τη σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι -θέλω να θυμίσω- έχουν και μνήμη και κρίση.

Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πως έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε.

Ι. Παπαδημητρίου («Πρωινός Λόγος Κοζάνης»): Κύριε Πρόεδρε, στο δρόμο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας έχουμε αφήσει πίσω μας κάποιες εκκρεμότητες. Αυτές λέγονται μετεγκαταστάσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μας μίλησε χθες πάλι για έναν πράσινο οικισμό της Ακρινής, για ένα φωτοβολταϊκό που όλοι οι κάτοικοι θα έχουν εξασφαλίσει κάποιο ποσό. Μας είπε για βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σας εντέλει να εφαρμόσετε το νόμο μετεγκατάστασης της Ακρινής. Εσείς θα επιμείνετε στις δικές σας προτάσεις ή θα προχωρήσετε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα όπως υποχρεούστε;

Κυρ. Μητσοτάκης: Το θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών με είχε απασχολήσει από το 2008, όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στην περιοχή σας -ίσως κάποιοι από εσάς το θυμάστε- ως τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Γνωρίζουμε ποιες είναι οι νομικές μας δεσμεύσεις. Από την άλλη, θεωρούμε ότι έχουμε καταθέσει ως Κυβέρνηση στους κατοίκους της Ακρινής μια πολύ ελκυστική πρόταση για να παραμείνει ο οικισμός εκεί όπου είναι.

Θα εξακολουθούμε να έχουμε συζητήσεις με τους κατοίκους για την πρόταση αυτή. Πραγματικά θεωρώ ότι είναι μια πρόταση η οποία πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, δεν θα πω κάτι παραπάνω, το οποίο να μας φέρει σε σύγκρουση με αυτό το οποίο επιθυμεί τελικά η ίδια η τοπική κοινωνία.

Λ. Λαζαρίδης (eordaialive.com): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Να αλλάξω λίγο το κλίμα εξαρχής με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, και εκπροσωπώντας και το «Ράδιο Καψούρα» της Πτολεμαΐδας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο καψούρης είστε εσείς;

*Κυρ. Μητσοτάκης:* Επιτέλους μία ερώτηση που ταιριάζει στο κλίμα των ημερών. Κοιτάξτε, συνοδεύομαι από τη σύζυγό μου, την οποία κάλεσα να περάσει την ημέρα των ερωτευμένων μαζί μου στη Δυτική Μακεδονία, μία Περιφέρεια την οποία αγαπώ ιδιαίτερα. Οπότε νομίζω ότι από αυτά μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους σήμερα και να πω βέβαια και εγώ το κλισέ ότι οι ερωτευμένοι δεν γιορτάζουν μόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλιώς δεν θα υπήρχε «Ράδιο Καψούρα», έτσι δεν είναι; Αλλιώς θα κάνατε εκπομπή μία μέρα το χρόνο.

Λ. Λαζαρίδης (eordaialive.com): Σωστά. Να πάμε και στην ερώτηση τώρα; Λοιπόν, η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που κόστισε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι έτοιμη να μπει στο σύστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Μετά και τις παγκόσμιες εξελίξεις η εξάρτηση από το φυσικό αέριο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια η «Πτολεμαΐδα 5» πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

Με βάση, λοιπόν, τις δύσκολες καθώς και τις μη προβλέψιμες συνθήκες, πιστεύετε ότι το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο θα ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες και τους Δυτικομακεδόνες;

Κυρ. Μητσοτάκης: Μου κάνατε δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις ακόμα για την τύχη της μονάδος «Πτολεμαΐδα 5», την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ σήμερα. Είναι πράγματι μία εντυπωσιακή μονάδα και είναι μία μονάδα η οποία λειτουργεί με την βέλτιστη δυνατή τεχνολογία για την καύση του λιγνίτη.

Τι σημαίνει αυτό; Παράγει μεγαλύτερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε τόνο λιγνίτη σε σχέση με μία παλιά μονάδα, εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, άρα είναι και πιο φθηνή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στο κόστος του λιγνίτη προστίθεται προφανώς και το κόστος των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου είναι και ανταγωνιστική προς τις μονάδες του φυσικού αερίου. Θα είναι μονάδα σημαντική για τα επόμενα χρόνια και θα είναι σημαντική και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία για τη χώρα.

Άρα, απόφαση για μετατροπή της μονάδας σε μονάδα φυσικού αερίου ακόμα δεν έχει ληφθεί. Η μονάδα θα λειτουργήσει ως μονάδα η οποία για το άμεσο μέλλον θα καίει λιγνίτη.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση. Αν κάτι μάθαμε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, πόσω μάλλον από έναν προμηθευτή. Και ότι τελικά οι φθηνότερες και οι καθαρότερες μορφές ενέργειας είναι οι ανανεώσιμες πηγές: ο ήλιος, ο άνεμος, τον οποίο ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε σε αφθονία.

Κατά συνέπεια, η στροφή προς την παραγωγή ενέργειας από πράσινες πηγές, ανανεώσιμες πηγές, είναι μία στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας, η οποία πρέπει να επιταχυνθεί.

Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έχει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί ακόμα, όσο δεν έχουμε πολύ προηγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, να υποκαταστήσει τις μονάδες βάσης, είτε αυτές είναι μονάδες φυσικού αερίου, είτε είναι μονάδα -γιατί μία μονάδα τελικά θα υπάρχει στην περιοχή της Πτολεμαΐδας όταν αποσυρθούν οι υπόλοιπες- είτε μιλάμε για σύγχρονες μονάδες καύσης λιγνίτη, όπως η «Πτολεμαΐδα 5».

Πρέπει, λοιπόν, όταν σχεδιάζουμε την πράσινη μετάβαση, να έχουμε υπόψη μας και τη λογική των στρατηγικών εφεδρειών και του τι μπορεί να συμβεί σε μία περίπτωση ανάγκης. Ακριβώς αυτή την δυνητική ανάγκη έρχεται να καλύψει η «Πτολεμαΐδα 5».

Σ. Μουτίδης (εφημερίδα «Χρόνος Κοζάνης)»: Κύριε Πρόεδρε, στις 26 Ιανουαρίου βρέθηκε στην Κοζάνη ο επικεφαλής της DG Regio του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου, ο κ. Carsten Rasmussen με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο κ. Rasmussen συνεχάρη την κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, έθεσε όμως έναν βασικό προβληματισμό., αυτόν της απόστασης της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας, από το κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά, 500 χιλιόμετρα μακριά που είναι η Αθήνα.

Απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες -γιατί αυτό είναι και αίτημα των επιχειρηματιών, και το Επιμελητήριο της Κοζάνης για παράδειγμα το έχει θέσει- είπε πως «εσείς είστε αυτοί που θα υλοποιήσετε τα σχέδια και θα το βιώσετε όλο αυτό, άρα πρέπει να εμπλακείτε με σωστό και οργανωμένο τρόπο, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνία».

Πώς σχολιάζετε τον προβληματισμό του κ. Rasmussen και αν σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι στο σύστημα διακυβέρνησης του προγράμματος, που να προβλέπει τον ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών;

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία θα έρθουν πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων με το που θα ολοκληρωθεί ο Ε65 που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικός δρόμος, ο οποίος ουσιαστικά μειώνει σημαντικά την απόσταση που χωρίζει την πρωτεύουσα από την Δυτική Μακεδονία.

Αν και φαντάζομαι ότι η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είχε να κάνει τόσο με τη γεωγραφική απόσταση όσο με τον τρόπο λήψης αποφάσεων, θα πω το εξής:  κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Παπαθανάσης, έχουν βρεθεί στην περιοχή δεκάδες φορές.

Έχουν διαβουλευτεί με τους τοπικούς φορείς, με τις επιχειρήσεις εκτεταμένα προκειμένου να καταλήξουμε στο σχέδιο το οποίο έχουμε παρουσιάσει και το οποίο έχει πια την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό ήταν προϊόν μίας συνολικής διαβούλευσης, τροποποιήθηκε στην πορεία, όπως γνωρίζετε, και είναι ένα σχέδιο το οποίο δίνει σήμερα -και πρέπει να το πούμε αυτό- στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και σε ένα βαθμό στην Καστοριά και στα Γρεβενά, τα υψηλότερα κίνητρα τα οποία μας επιτρέπει ο χάρτης ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Συνήθως, ξέρετε, έχουμε το ανάποδο πρόβλημα, πάμε σε άλλες περιφέρειες και μας λένε γιατί δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα οφέλη που έχει η Δυτική Μακεδονία.

Άρα σημαντικά κίνητρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι γι΄ αυτό έχει κινητοποιηθεί συνολικά και η επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και γι’ αυτό και κοιτάνε πια να κάνουν επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία πολύ σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενη παρουσία εδώ στη Δυτική Μακεδονία και αυτό θέλουμε.

Θέλουμε να αναπληρώσουμε τις θέσεις εργασίας οι οποίες χάνονται από μία οικονομική δραστηριότητα  που φθίνει -που έφθινε ήδη, θα το ξαναπώ, δεν είναι κάτι το οποίο έγινε τα τελευταία τρία χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης- με θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μία περιοχή η οποία έχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, βρίσκεται κοντά σε δίκτυα, έχει γη, υπάρχει γη και δεν αναφέρομαι μόνο στη γη της μετάβασης, υπάρχει γενικά διαθέσιμη γη στην περιοχή για μεγάλες επενδύσεις.

Κι όπως σας είπα, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, έχει κι ένα πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί αύριο να εκπαιδεύσει τα στελέχη τα οποία θα έρθουν και θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν εδώ. Οπότε θεωρώ ότι υπάρχει ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο διαβούλευσης και η συνεργασία -θέλω να το τονίσω αυτό- και με την Περιφέρεια είναι άψογη.

Έχουμε την τύχη εδώ στην Κοζάνη να έχουμε τέσσερις εκλεκτούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα του νομού και μεταφέρουν τον παλμό, τα αιτήματα και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Και βέβαια, θα το ξαναπώ, είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα η δίκαιη μετάβαση για εμένα. Διότι όταν πήγα και μίλησα στην Ευρώπη για πρώτη φορά, όταν διαπραγματευόμασταν την αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησα τότε για την ανάγκη να υπάρχει μία στήριξη στις λιγνιτικές περιοχές για τη μετά λιγνίτη εποχή.

Και νομίζω ότι σε σχέση με το τι γίνεται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που έχουν το ίδιο πρόβλημα, παράγουν δηλαδή ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, από άνθρακα, θα έλεγα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η προετοιμασία της κυβέρνησης είναι πιο μπροστά από ό,τι είναι άλλες περιοχές που εξακολουθούν να παίζουν άμυνα. Άμυνα, όμως, απέναντι σε μία πραγματικότητα η οποία είναι αναπόδραστη, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

Χρ. Νικολαϊδης (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Τουρκία -είναι μεγάλο το κακό που βρήκε τους γείτονες. Εμείς, βέβαια, ως Έλληνες γεμίζουμε από υπερηφάνεια όταν βλέπουμε τα επιτεύγματα των ανδρών της ΕΜΑΚ και των εθελοντών. Και βλέπουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ανταπόκριση που έχει αυτή η βοήθεια, όχι μόνο στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο σήμερα -είμαι βέβαιος ότι το έχετε δει- σε μια τουρκική εφημερίδα που λέει «ευχαριστώ πολύ».

Πιστεύετε ότι αυτό το καλό κλίμα που υπάρχει λόγω της καταστροφής της προηγούμενης Κυριακής θα διατηρηθεί; Ελπίζετε ότι θα μας συνοδεύσει για τα επόμενα χρονικά διαστήματα; Πιστεύετε ότι αυτή η φράση ότι «θα έρθουμε και θα είναι βράδυ», δεν θα ειπωθεί ξανά ποτέ; Ή θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε για ακόμα ένα, δύο, τρεις μήνες και μετά θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια;

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την οδύνη μου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη μεγάλη συμφορά που βρήκε την Τουρκία και τη Συρία. Μην ξεχνάμε και τη Συρία και το συριακό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται εδώ και 12 χρόνια από έναν φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Έναν εμφύλιο πόλεμο που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή βοήθειας στη Συρία σε σχέση με την Τουρκία, όπου τουλάχιστον υπάρχει κράτος και κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Να εκφράσω βέβαια και τη χαρά μου και την υπερηφάνειά μου που οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι πολύ έμπειροι διασώστες μας, βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία, έσωσαν ανθρώπινες ζωές και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε από τον τουρκικό λαό αλλά και από την τουρκική κυβέρνηση.

Και είναι, ξέρετε, εξαιρετικά σημαντικό. Διότι αυτά τα 3,5 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τη σχέση μεταξύ των δύο λαών. Και θέλω να σας θυμίσω ότι και όταν μίλησα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι λαοί τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Έχουμε τις διαφορές μας, μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πιστεύω και αυτόν τον συναισθηματικό δεσμό τελικά μεταξύ των δύο λαών μας, ο οποίος ανεδείχθη ξεκάθαρα, μέσα από αυτή την τραγωδία.

Και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Çavuşoğlu, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην γίνει. Θέλω να ξαναπώ ότι ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσω με την Τουρκία. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε και ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε. Και γνωρίζει επίσης πολύ καλά η Τουρκία ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, πια, έχει βάθος και περιεχόμενο, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της. Όλα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας.

Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες πιστεύω ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δική τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμα η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε το ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθεια που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών. Μιλάμε για περιοχές στις οποίες κατοικούν παραπάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με πάρα πολλά κτίρια τα οποία μπορεί μεν να μην έχουν πέσει αλλά σίγουρα είναι κτίρια που είναι μη κατοικήσιμα.

Και κάτι τελευταίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές είναι μία πραγματικότητα η οποία θα συνοδεύει και την πατρίδα μας. Η σημασία την οποία έχουμε δώσει στην Πολιτική Προστασία από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα είναι, θα έλεγα, κομβικής προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας. Έχουμε σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, ένα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία.

Και, φυσικά, όταν μιλάμε για Πολιτική Προστασία, δεν μιλάμε μόνο για τις καταστροφές οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, συζητάμε προφανώς και για το ενδεχόμενο των σεισμών. Είμαστε μία σεισμογενής χώρα και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Μ. Βαχτσεβάνου (Kozanilife.gr:) Kαλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μάρω Βαχτσεβάνου από το kozanilife. Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορεί να ξεκαθάρισε την ποιότητα των εισερχόμενων φοιτητών, ωστόσο και στην δική μας Περιφέρεια μείωσε αισθητά τον αριθμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει ακόμη και αριθμός των μόλις τεσσάρων εισακτέων. Είναι γνωστό επίσης ότι για την οικονομία της περιοχής το Πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Θέλω να ρωτήσω με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξέρετε, νομίζω ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να είναι ακόμα θύματα προκαταλήψεων και έλλειψης γνώσεων εκ μέρους και των ενδιαφερόμενων για το τι πραγματικά γίνεται σε αυτά τα πανεπιστήμια.

Εγώ θα το ξαναπώ, είναι η πολλοστή φορά που το λέω: εντυπωσιάστηκα πράγματι από τη δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο. Εντυπωσιάστηκα από τις κτιριακές υποδομές, εντυπωσιάστηκα από την καθαρότητα, εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό και το μεράκι της Πρυτανικής Αρχής αλλά και των διδασκόντων.

Εντυπωσιάστηκα επίσης από αυτό το οποίο είδα ως προς τη φοιτητική ζωή, τους ίδιους τους φοιτητές με τους οποίους μίλησα, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορεί να αναβαθμιστεί το επίπεδο των σπουδών. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον φοιτητών που μπορεί να μην είχαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές τους, να σκεφτούν πολύ σοβαρά και να το επιλέξουν και πρέπει να σας πω ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως κάνει βήματα και στον τομέα της προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό μέσα από ξενόγλωσσα προγράμματα που σχεδιάζει. Κάνει σημαντικά βήματα και στον τομέα της εργαστηριακής έρευνας, των δημοσιεύσεων, της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων που ιδρύονται και της τοπικής οικονομίας. Αυτά περιμένουμε από ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι γειωμένο στις ανάγκες τής τοπικής περιοχής.

Και πιστεύω ότι όσο θα γίνονται περισσότερο γνωστά αυτά, τόσο περισσότεροι θα επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και, τονίζω, όχι μόνο φοιτητές από τη Δυτική Μακεδονία. Φοιτητές και από αλλού, οι οποίοι θα έρθουν και θα επιλέξουν να σπουδάσουν εδώ, γιατί μιλάμε πραγματικά για ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.

Όσο διευκολύνουμε και τους φοιτητές από άλλες περιοχές, με δράσεις όπως το ενισχυμένο επίδομα στέγης, 4,2 εκατομμύρια φέτος σε σχέση με 2,2 που δόθηκαν πέρσι, φοιτητικές εστίες οι οποίες κατασκευάζονται μέσα από ΣΔΙΤ, σχεδόν 80 εκατομμύρια, θα είναι έτοιμες σε τρία με τέσσερα χρόνια για παραπάνω από 600 φοιτητές. όλα αυτά θα κάνουν το πανεπιστήμιο ακόμα πιο ελκυστικό. Και πιστεύω ότι το μέλλον πραγματικά είναι μπροστά σε αυτό το πανεπιστήμιο. Μόνο βήματα προόδου θα κάνει.

Α. Αργυριάδου (OPEN): Καλό μεσημέρι. Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα. Το ένα ουσιαστικά είναι συνέχεια της ερώτησης του κ. Νικολαΐδη, που αφορά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα μας. Αν υπάρχει φόβος για μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές μετά το φονικό σεισμό τη Τουρκίας.

Ένα αυτό και ένα δεύτερο θέμα, για τους πλειστηριασμούς: αν ο συνεπής δανειολήπτης μπορεί να χάσει την πρώτη του κατοικία σήμερα, θα τον βοηθήσετε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο;

Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του τουρκικού κράτους και η βοήθεια, η διεθνής αρωγή η οποία εκ των πραγμάτων θα προκύψει, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μείνουν στην περιοχή τους ή αν πρέπει να μετεγκατασταθούν για κάποιο διάστημα, αυτό θα γίνει εντός Τουρκίας.

Άρα, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει νέα προσφυγική κρίση από ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν από τον σεισμό, έχασαν τα σπίτια τους και ξαφνικά θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Όμως, θέλω να τονίσω, πόσο σημαντική στη διαχείριση συνολικά του προσφυγικού προβλήματος ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε τόσο καθαρά από την Ευρώπη και από όλους τους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η μεγάλη σημασία που αποδίδουμε και πρέπει να αποδίδεται από την Ευρώπη στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αυτό είναι κάτι καινούριο, δεν το είχαμε δει ποτέ σε αυτήν την ένταση και σε αυτήν την έκταση, ούτε είδαμε ποτέ συμπεράσματα τα οποία δίνουν τόση μεγάλη έμφαση στον περιορισμό των πρωτογενών ροών.

Ταυτόχρονα με άλλες προτεραιότητες, όπως οι επιστροφές, η νόμιμη μετανάστευση, κατανοούμε πια στην Ευρώπη ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας. Και αυτό αποτέλεσε μία εθνική πολιτική, όπως ξέρετε, της Ελλάδος η οποία πολλές φορές κατακρίθηκε στην Ευρώπη.

Κατακρίθηκε και ως πολιτική. Δεν αναφέρομαι μόνο στα fake news και στις διάφορες ιστορίες της «μικρής Μαρίας» που έκαναν ζημιά στην εικόνα της χώρας και δυστυχώς υιοθετήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις εντός της Ελλάδος, χωρίς ποτέ να ζητήσουν συγνώμη.

Αναφέρομαι σε μία γενικότερη πολιτική θεώρηση, η οποία έχει αλλάξει στην Ευρώπη τώρα και η οποία πια αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής. Και πιστεύω τελικά ότι θα αποτυπωθεί και στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τη φύλαξη των συνόρων, κάτι το οποίο διεκδικεί η χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης φυσικών εμποδίων, φραχτών δηλαδή, αλλά και της τεχνολογίας που αυτοί πρέπει να έχουν προκειμένου η φύλαξη των συνόρων να γίνεται πιο αποτελεσματική.

Τώρα, με ρωτήσατε για το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Να ξεκινήσω με το δεύτερο και πράγματι αναγνωρίζουμε ότι σήμερα στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν.

Ένα από τα αιτήματα τα οποία μου έθεταν συχνά συμπολίτες μας είναι «τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων, γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν»;

Η απάντηση είναι ναι, ότι θα γίνεται από δω και στο εξής. Θα είναι κι αυτές ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν από τους αρμόδιους Υπουργούς αύριο. Καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει και θα περιμένετε αύριο τους αρμόδιους Υπουργούς να κάνουν κάποιες πιο λεπτομερείς εξαγγελίες.

Από την άλλη όμως, θέλω να τονίσω ότι δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις από ρυθμίσεις. Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία.

Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς. Είναι τα θύματα -θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν.

Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι είναι συμπληρωματικές παρεμβάσεις σημαντικές στα ζητήματα τα οποία αφορούν συνολικά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από αυτή την κυβέρνηση, που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Θέλω να θυμίσω ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει οδηγήσει ήδη σε ρυθμίσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου, ένα σύστημα το οποίο αρχίζει πια και δουλεύει και τρέχει και αποδέχονται οι πολίτες τις προτάσεις που το σύστημα τους κάνει.

Και βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος -θα έλεγα ότι εκεί γίνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις- που είναι οι ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των servicers κυρίως, που πλησιάζουν τα 30 δισεκατομμύρια και αφορούν σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας.

Αυτοί οι συμπολίτες μας ρυθμίζουν. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι προφανώς όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του τότε δεν υπάρχει πια και η απειλή οποιουδήποτε πλειστηριασμού.

Γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Και πρέπει να σας πω ότι είναι βαθιά υποκριτικό να ασκείται κριτική από μία αντιπολίτευση η οποία νομοθέτησε τους servicers, η οποία ουσιαστικά είχε νομοθετήσει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επί ημερών της οποίας γίνονταν 30.000 πλειστηριασμοί.

Όλα αυτά έγιναν στο παρελθόν. Δεν τα ξεχνάμε. Άρα για να έχουμε μια εικόνα και μια σύγκριση του τι λένε κάποιοι με το τι έκαναν στο παρελθόν.

Α. Παραράς (Δίκτυο1): Κύριε Πρόεδρε, χαιρόμαστε που είστε στη Δυτική Μακεδονία και θα έρθετε ξανά, από ό,τι ακούσαμε χθες. Θέλω να σας θυμίσω, απλώς επειδή αναφερθήκατε όταν επισκεφτήκατε χθες την Καστοριά, σας άκουσα να λέτε γιατί είναι ωραία περιοχή του 50% των ποσοστών. Να υπολογίσετε ότι η Καστοριά πλέον έχει γίνει μονοεδρική.

Έδρα έχει χάσει και η Κοζάνη, φαίνεται υπάρχει μια πτώση.  Δεν ξέρω αν αρκούν τα έργα τα οποία ήδη ανακοινώνετε και διαβάζουμε, να ξέρετε όμως έχουμε μια πτώση και φεύγει πάρα πολύς κόσμος.

Ταυτοχρόνως, επειδή είμαστε στη Δυτική Μακεδονία, θα ήθελα και ένα σχόλιο να κάνετε για την περίφημη υπόθεση πλέον, την ξέρετε πολύ καλά, Συμφωνία των Πρεσπών. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει λίγο. Θα ήθελα να ξέρω, εδώ από τη Δυτική Μακεδονία να το ακούσω από εσάς, εάν θα έχουμε κάποια εξέλιξη στα επόμενα χρόνια με την εφαρμογή αν θέλετε και των εκκρεμοτήτων που έχουμε από τη Συμφωνία αυτή. Γιατί νομίζω ότι έχουμε εκκρεμότητες που δεν έχουν έρθει στη Βουλή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το ζήτημα της υπογεννητικότητας μας προβληματίζει σε εθνικό επίπεδο. Και σίγουρα η απογραφή δεν έδειξε μια καλή εικόνα για την πορεία της χώρας στον τομέα αυτό συνολικά.

Και βέβαια γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Περιφέρειες όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κάποιες άλλες, λιγότερες, Περιφέρειες όπου τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα.

Και θα σας έλεγα ότι όλες αυτές οι πολιτικές τις οποίες έχουμε ανακοινώσει έχουν τελικά ως σκοπό να κρατήσουν τον κόσμο στη Δυτική Μακεδονία, να μην φεύγει και να βλέπει μέλλον στη Δυτική Μακεδονία. Και ξέρω, δεν έχω αυταπάτες, ότι και δυσκολίες υπάρχουν και καχυποψία μπορεί να υπάρχει ακόμα. Ξέρω επίσης ότι οι πολιτικές αυτές είναι πολιτικές που ωριμάζουν σε βάθος χρόνου και δεν αντιστρέφεται μία πορεία από τη μία στιγμή στην άλλη.

Όμως χρέος μας είναι να προγραμματίζουμε ακριβώς σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε στην επόμενη απογραφή. Γιατί μιλάμε εδώ; Μιλάμε για τη Δυτική Μακεδονία του 2030. Γιατί μιλάμε σε τέτοιο ορίζοντα χρόνου; Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς αυτές οι πολιτικές ωριμάζουν σε βάθος χρόνου.

Στην επόμενη απογραφή να μπορούμε να έχουμε κάνει κάποια βήματα για να αντιστρέψουμε αυτή ακριβώς την πορεία στην οποία αναφέρεστε.

Και κυρίως, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, να δώσουμε μία δόση, μία ένεση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Βλέπετε ότι προσέχω τις λέξεις μου γιατί μιλάω σε μία περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί οικονομικά.

Να ξαναπώ, όμως, ότι οι σχέσεις  εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών χτίζονται μέσα από την αξιοπιστία, χτίζονται μέσα από την υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτά τα οποία λέμε και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να το κάνουμε να αιτιολογούμε τις αστοχίες μας.

Με ρώτησε πριν ο συνάδελφός σας για τα ζητήματα της στελέχωσης των νοσοκομείων. Μίλησα ανοιχτά και είπα ότι έχουμε θέματα, δεν μπορούμε να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να θεωρούμε ότι όλα είναι καλά.

Έτσι, όμως, χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που μπορούν να κάνουν και τους πολίτες να πιστεύουν ότι, ναι, πράγματι κάποιος νοιάζεται για αυτούς και επενδύει μεγάλο κόπο και προσπάθεια στο να αντιμετωπίσει τα δικά τους τοπικά ή περιφερειακά προβλήματα.

Τώρα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχω τοποθετηθεί πολλές φορές. Η θέση η δική μου δεν έχει αλλάξει και θέλω να θυμίσω ότι και προεκλογικά, όταν μιλούσα στη Βουλή, είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για τις πτυχές της Συμφωνίας που θεωρούσα ότι ήταν κατακριτέες. Είχα πει όμως ταυτόχρονα ότι άπαξ και κυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών δεν είναι μία συνθήκη η οποία μπορεί να αλλάξει.

Όμως παρακολουθούμε προσεκτικά την υλοποίησή της. Και καθώς η γειτονική χώρα πια έχει μπει σε μία πορεία προσέγγισης προς την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο το επιθυμούσαμε, πρέπει να σας πω ότι έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών που εν πάση περιπτώσει είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων θα υλοποιηθούν από τη γείτονα χώρα.

Κ. Μαυρίδης (τηλεοπτικός σταθμός Flash): Κύριε Πρόεδρε, στις 6 Απριλίου του περασμένου έτους, του 2022 επισκεφτήκατε την περιοχή εγκαινιάζοντας ένα μεγάλο ιδιωτικό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Θέλω να πάρω τη γέφυρα από την ενέργεια και να έρθω στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας για τη μετάβαση της περιοχής ενδεχομένως αποτελεί μία από τις επιλογές. Φαντάζομαι θα συμφωνείτε.

Το ζήτημα είναι ότι οι αγρότες αυτή τη στιγμή είναι σε κινητοποιήσεις, διαμαρτύρονται για το κόστος παραγωγής, διαμαρτύρονται ακόμα και για τις αποζημιώσεις που καθυστερούν λόγω αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, που πρέπει να γίνει όπως είναι κοινά αποδεκτό. Επίσης διαμαρτύρονται γιατί η περιοχή μας, λόγω της ύπαρξης των ενεργειακών δικτύων,  ξεφυτρώνουν φωτοβολταϊκά πάρκα ακόμα και σε ζωτικό χώρο, ακόμα και σε ποτιστικά χωράφια.

Γιατί οι τεχνικές εταιρείες χρηματοδοτούν περισσότερο το ενοίκιο ενός χωραφιού και το παίρνουν από τους αγρότες. Τι θα πείτε σε αυτούς τους αγρότες εάν τους βλέπατε. Βεβαίως δεν τα καταφέρατε γιατί ήταν στους κόμβους και υπήρχε δυσκολία να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Και όμως είδα κάποιους, γιατί σταμάτησα σε ένα κόμβο έξω από την Καστοριά, λίγο πριν την Κλεισούρα, και συνομίλησα με αγρότες οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι εκεί.

Είχαν πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Ήταν μηλοπαραγωγοί και αναζητούσαν περισσότερη ορατότητα σχετικά με τη στήριξη η οποία μπορεί να υπάρχει από το κράτος για το γεγονός ότι είχαν και κακές τιμές και χαμηλές ποσότητες οι οποίες πουλήθηκαν.

Είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε. Θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντιες στηρίξεις των μηλοπαραγωγών και για ποικιλίες, όπως είπα και χθες, που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω, ήδη, δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, και για τους αγρότες αλλά και για τους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών. Και βέβαια είναι και ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και αυτό έχει περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Μιλάμε τώρα για τιμές γάλακτος οι οποίες είναι πολύ υψηλές. Το μόνο παρήγορο: από την πλευρά του καταναλωτή αυτό είναι κακό, από την πλευρά του παραγωγού είναι καλό, με την έννοια ότι τουλάχιστον υπάρχει μία υψηλή τιμή η οποία κάπως αντισταθμίζει το υψηλό κόστος παραγωγής. Ποτέ δεν είχαμε δει τόσο ψηλές τιμές γάλακτος, για τους παραγωγούς τονίζω. Σε αυτό έχει κάτι να κάνει και το γεγονός ότι πολεμήσαμε αποτελεσματικά, πιστεύω, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα τα οποία μου έθεταν οι αγρότες όταν ήμουν ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Αυτό μπορώ να σας το ανακοινώσω σήμερα. Το έχω συμφωνήσει πια με το Υπουργείο Οικονομικών και είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.

Το θέμα το οποίο θίξατε, του ανταγωνισμού μεταξύ φωτοβολταϊκών και αγροτικής γης, είναι πολύ ουσιαστικό ζήτημα. Θα σας έλεγα, ως τίτλο, ότι υπάρχουν αρκετές εκτάσεις όπου μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που δεν ανταγωνίζονται γη υψηλής παραγωγικότητος.

Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να κατευθύνουμε τις επενδύσεις προς τα εκεί. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο επισκέφθηκα, ας πούμε, είναι ένα πάρκο το οποίο κινείται σε αυτή τη λογική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε τη γη μας και να δώσουμε δυνατότητα στους αγρότες μας να εξακολουθούν να παράγουν.

Γι’ αυτό βέβαια δεν χρειάζονται μόνο οικονομική βοήθεια, χρειάζονται νερό -μιλήσαμε για τα αρδευτικά έργα- χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για ομάδες παραγωγών έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερη, θα έλεγα, διαχείριση του κόστους παραγωγής. Χρειάζεται σύνδεση με τον τουριστικό τομέα. Χρειάζεται πρώτα και πάνω απ΄ όλα ποιότητα.

Η περιοχή σας παράγει ουκ ολίγα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω, τα ξέρετε καλύτερα, προϊόντα με brand, με τοπικό brand, τα οποία μπορούν τελικά στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού να πάρουν τις τιμές που τους αξίζουν.

Αυτό είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Έχουμε πολλές «νησίδες» -το τονίζω- αριστείας, αλλά έχουμε και πολλά προβλήματα με αυτούς οι οποίοι ακόμα πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα σε καθημερινή βάση.

Αλλά η άποψή μας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και το πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός είναι πάρα πολύ σαφής. Eίναι ένα σχέδιο το οποίο θα πάρει χρόνο για να υλοποιηθεί. Aλλά πιστεύω ότι ειδικά οι νέοι αγρότες -θυμίζω ότι όλες οι αιτήσεις νέων αγροτών εγκρίθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πάνω από 1.000 αν θυμάμαι καλά, 1.007 αν δεν κάνω λάθος. Θέλουμε νέους αγρότες, θέλουμε να τους στηρίξουμε, έχουμε εργαλεία για να το κάνουμε και θέλουμε οι «νησίδες» αυτές αριστείας και διάκρισης να γίνουν από την εξαίρεση ο κανόνας.

Ν. Ρούμπος (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω, η εκτίμησή σας είναι σε ποιο κλίμα θα πάμε στις εκλογές; Το ρωτώ αυτό γιατί ήδη βλέπουμε μια σε πολύ υψηλούς τόνους πολιτική αντιπαράθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για βαρβαρότητα, για αντιδημοκρατική εκτροπή.

Και ένα θέμα για τις συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί «κυβέρνηση ηττημένων» κι εφόσον κερδίσει τις εκλογές λέει ότι θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση. Εσείς σκέφτεστε καθόλου συνεργασίες κι αν ναι με ποιους;

Τώρα για την ημερομηνία των εκλογών δεν ρωτάω, αλλά με ενδιαφέρει αν έχετε αποφασίσει μέσα σας πότε θα τις κάνετε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα είναι η ημέρα των ερωτευμένων. Στο τελευταίο ερώτημα δεν θα σας απαντήσω, αλλά νομίζω πάλι ότι μεγαλοποιούμε ένα ζήτημα. Έχω πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν-πλην κάποιες εβδομάδες, δεν νομίζω ότι θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στη φορά των πραγμάτων.

Με ρωτήσατε τώρα, κατ’ αρχάς, για το κλίμα με το οποίο θα πάμε στις εκλογές. Εγώ ξέρω με ποιο κλίμα θα κατευθυνθούμε εμείς και εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Θα είναι ένα κλίμα θετικού λόγου. Θα είναι ένα κλίμα δίκαιου απολογισμού για αυτά τα οποία έγιναν αλλά και θετικής προοπτικής για τα πολλά περισσότερα τα οποία μπορούν να γίνουν.

Θα μιλήσουμε σε εθνικό και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτή τη δουλειά την οποία κάνουμε στη Δυτική Μακεδονία, είναι η έκτη Περιφέρεια για την οποία παρουσιάζουμε το αντίστοιχο σχέδιο, θα το παρουσιάσουμε και στις 13 Περιφέρειες. Και θα γνωρίζουν οι πολίτες ότι εκτός από τις πολιτικές εθνικής εμβέλειας υπάρχουν και γι’ αυτούς συγκεκριμένα σχέδια που αφορούν τον τόπο τους, την Περιφέρειά τους και φυσικά και τον Δήμο τους.

Γιατί δεν θέλω να ξεχνάτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πρωτοφανή στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, με πάρα πολλά έργα τα οποία εκτελούνται από χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία αυτή η κυβέρνηση προσέφερε στους Δήμους, στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Εγώ, λοιπόν, θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά. Και είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσετε στον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση.  Γιατί, παραδείγματος χάρη, αναλώνει όλο του το χρόνο να μας λέει πόσο «αντιδημοκρατικοί» και «κακοί» είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο, να παρουσιάζει μια εικόνα μιας χώρας η οποία είναι σε απόλυτη καταστροφή, σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό το οποίο βιώνουν οι πολίτες.

Προσέξτε, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά δεν βουλιάζει η Ελλάδα οικονομικά σήμερα, είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη στην ανάπτυξη.

Άρα, το ερώτημα είναι για τον κ. Τσίπρα, γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική. Εγώ προσωπικά έχω απάντηση: γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του ’19. Γι’ αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά.

Αυτό βέβαια με φέρνει στο δεύτερο ερώτημά σας. «Κυβέρνηση ηττημένων». Ο κύριος Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας.

Το 2012, είχε πει τότε ότι θα έκανε κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση -ίσως το θυμάστε, την είχα κάνει στη ΔΕΘ το 2022- ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό.

Άρα οι πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει, ότι μπορεί να προέκυπτε μια τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο διότι το «προοδευτικό μέτωπο» το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες.

Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει.

Α. Τέγος (εφημερίδα «Θάρρος Κοζάνης»): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Βλέπω ότι ήδη απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα. Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αν θα υπάρξει πολιτική στήριξη από το κόμμα σας, σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Και να σας πω ότι εδώ στην Κοζάνη, μιας και βρίσκεστε στην πόλη τη συγκεκριμένη, υπάρχουν δέκα υποψήφιοι Δήμαρχοι εκ των οποίων οι  τέσσερις ή πέντε περίπου είναι από το δικό σας χώρο. Αν θα υπάρξει, λοιπόν, πολιτική στήριξη.

Και κάτι ακόμη, εάν στους βουλευτές που δεν εκλεγούν θα τους δώσετε το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να κάνουμε καταρχάς μία διάκριση μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών β’ βαθμού, Περιφέρειες, και α’ βαθμού, Δήμοι. Στις Περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον Γιώργο Κασαπίδη, με τον οποίο έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και αυτόν θα στηρίξουμε στις περιφερειακές εκλογές.

Τώρα, στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού ξέρετε ότι το κόμμα εδώ και καιρό έχει αρχίσει και παίρνει αποστάσεις από τη λογική των χρισμάτων και πιστεύω ότι σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε.

Εσείς εδώ, οι Κοζανίτες, γνωρίζετε καλύτερα ποιος από τους δέκα υποψηφίους θα είναι καλύτερος για να σας εκπροσωπήσει. Έχουμε αποδείξει εμείς ότι συνεργαζόμαστε με Δημάρχους ανεξαρτήτως κομματικής ταμπέλας. Και νομίζω ότι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας κατακρίνει ότι φοράμε κομματικές παρωπίδες στη συνεργασία μας με τους Δημάρχους.

Αλλά αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε μετά τις εθνικές εκλογές και έχω εμπιστοσύνη ότι οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουν τελικά αυτούς οι οποίοι θα θεωρούν ότι είναι οι καλύτεροι. Με ένα εκλογικό σύστημα όμως, τονίζω, το οποίο θα είναι διαφορετικό πια και δεν θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράλυσης όπως αυτά τα οποία είδαμε, προϊόν της απλής αναλογικής.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι Δήμοι, ειδικά εκεί όπου υπήρχαν πολλά ψηφοδέλτια, τι σημαίνει απλή αναλογική στη διοίκηση των Δήμων. Και αν δεν είχαμε παρέμβει δίνοντας στους Δήμους και στους Δημάρχους κάποιες δυνατότητες να παίρνουν αποφάσεις σε επίπεδο οικονομικών επιτροπών, τότε οι Δήμοι θα είχαν παραλύσει τελείως.

Λοιπόν, το ίδιο δεν θέλουμε να συμβεί στην κεντρική κυβέρνηση. Άρα υπάρχει και ένα μήνυμα εκεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τι μπορεί να συμβεί και τι δεν θέλουμε να συμβεί στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Α. Τέγος («Θάρρος Κοζάνης»): Για τους βουλευτές δεν μου απαντήσατε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές από αυτούς που είχαμε στις εκλογές του 2019. Από εκεί και πέρα το κάθε στέλεχός μας είναι, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του.

Γ. Μπαϊνέτας (Star FM και «Αετός Γρεβενών»): Να σας καλωσορίσω και εγώ από τα Γρεβενά κ. Πρόεδρε και να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μας δίνετε όπως είπε και ο κ. Πλιάτσος.

Θα περάσω να σας αναφέρω κάτι που ξέρετε πολύ καλά, γιατί έχετε επισκεφτεί και το χιονοδρομικό μας στα Γρεβενά. Ξέρετε πολύ καλά λοιπόν ότι έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε μια από τις ωραίες περιοχές της Ελλάδος, η οποία όμως προσπαθεί να αναπτυχθεί τουριστικά χρόνο με το χρόνο διαθέτοντας ένα μοναδικό όπλο στην κατοχή της, αυτό του εθνικού χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας. Της «βασίλισσας των χιονοδρομικών» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Την προηγούμενη χρονιά είχαμε ένα ιστορικό ρεκόρ εσόδων και μια πολύ μεγάλη προσέλευση επισκεπτών. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε υπάρχει κάθε χρόνο επιχορήγηση από το Υπουργείο Αθλητισμού όσον αφορά τη συντήρηση του χιονοδρομικού.

Είναι όμως επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του κέντρου και η πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού. Επίσης, είναι άκρως απαραίτητη η διόρθωση του οδικού δικτύου.

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι, αν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για τα παραπάνω και επειδή έχουν λεχθεί πολλά τον τελευταίο καιρό, ειδικά στα Γρεβενά, σκέπτεστε να λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση και έχω και μια δεύτερη. Η δεύτερη ερώτηση λοιπόν αφορά το στρατόπεδο των Γρεβενών, το 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού, που είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα της Ελλάδος και ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η επόμενή του μέρα.

Θα συνεχίσει ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών; Καθώς τα ΣΥΠΟ δρομολογούνται με κλείσιμο τους επομένους μήνες, όπως ξέρουμε. Θα μετατραπεί στη συνέχεια σε ένα απλό στρατόπεδο ή θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί σε κέντρο νεοσυλλέκτων; Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Για το δεύτερο δεν έχω την απάντηση, ακόμα, να σας δώσω διότι δεν γνωρίζω το θέμα στη λεπτομέρειά του. Αλλά επειδή θα είμαι στα Γρεβενά σε έντεκα μέρες από τώρα, το επόμενο Σάββατο, δεσμεύομαι να έχω την απάντηση όταν θα έρθω να σας δω αφού έχω τη ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, όμως, μπορώ να σας πω κάποια πράγματα από τώρα. Θεωρώ ότι ο χειμερινός τουρισμός και η χιονοδρομία είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Μας δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο και προσφέρουν ευκαιρίες στους επισκέπτες και από το εξωτερικό να γνωρίσουν τα πανέμορφα ελληνικά μας βουνά. Και βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα χιονοδρομικά πια του μέλλοντος δεν λειτουργούν μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο, αλλά είναι πόλος προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο.

Αυτό το οποίο βλέπετε να είναι ένα lift το χειμώνα για χιονοδρόμους, το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα lift για ορεινή ποδηλασία.

Άρα, αυτό είναι το μέλλον των χιονοδρομικών, όχι μόνο τη σεζόν που έχει χιόνι, αλλά και ολόκληρη την περίοδο. Και ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθώ το χιονοδρομικό, έχω πολύ καιρό να έρθω. Ξέρω ότι έχει γίνει μία σημαντική δουλειά από τη Γενική Γραμματεία για να κρατηθεί ενεργό, το μέλλον όμως του χιονοδρομικού της Βασιλίτσας -επιτρέψτε μου να σας πω- δεν μπορώ να το φανταστώ εάν δεν υπάρχει σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να επενδύσουμε ενδεχομένως σε υποδομές, αλλά θεωρώ ότι τελικά αυτού του είδους τα χιονοδρομικά, ειδικά ένα χιονοδρομικό που έχει μεγάλες προοπτικές και περαιτέρω επέκτασης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον, μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι ο σωστός δρόμος.

Μέχρι τότε όμως, δεσμεύομαι ότι η Βασιλίτσα θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Πολιτείας. Είναι ένα χιονοδρομικό το οποίο προσωπικά δεν το γνωρίζω, είμαι χιονοδρόμος αλλά δεν το γνωρίζω, ακούω ότι είναι το καλύτερο χιονοδρομικό στη χώρα, ελπίζω να έχω την ευκαιρία κάποια στιγμή να το διαπιστώσω. Άρα είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Και βέβαια, εκτός από το χιονοδρομικό πρέπει να ρυθμίσουμε το θέμα του δρόμου. Καταλαβαίνω ότι ωριμάζουν οι μελέτες, θα έχω και γι’ αυτά περισσότερα να σας πω όταν θα έρθω, αφού έχω συγκεκριμένη ενημέρωση. Πρέπει ο δρόμος να βελτιωθεί, να γίνει πιο γρήγορη η πρόσβαση στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας και οι προοπτικές πραγματικά είναι μοναδικές.

Όχι μόνο για τη Βασιλίτσα, τα Γρεβενά είναι ένας τόπος που έχουν ταυτόχρονα τη Βάλια Κάλντα, έχουν έναν πλούσιο παλαιολιθικό πλούτο, είναι από μόνος τους ένας τόπος που δικαιολογεί μία επίσκεψη και πέραν του χιονοδρομικού.

Οπότε λίγη υπομονή, θα είμαι στα Γρεβενά σε δέκα μέρες από τώρα, για να έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά επι τόπου με τους τοπικούς φορείς.

Δ. Βακρατσάς (West Channel και kozanimedia.gr): Κύριε Πρόεδρε σας καλησπερίζουμε και σας καλωσορίζουμε στη Δυτική Μακεδονία. Είναι χαρά μας, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα τα περιφερειακά μέσα να μπορούν να απευθύνουν τα ερωτήματα στον Πρωθυπουργό.

Δεν σας βλέπω πολύ υπέρμαχο του λιγνίτη, ένας λιγνίτης και μια ΔΕΗ που τα τελευταία χρόνια δώσανε χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή και συνεχίζουν. Και μένω σε αυτό που είπατε, ότι είναι μεγάλο το κόστος του λιγνίτη.

Το ερώτημά μου είναι, κ. Πρωθυπουργέ, τι θα γίνει με τους αποσυρόμενους ΑΗΣ; Δηλαδή για παράδειγμα ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έχει κάποια χρόνια που απενεργοποιήθηκε και οι εγκαταστάσεις του παραμένουν αναξιοποίητες. Θα γκρεμιστούν; Θα χρησιμοποιηθούν για βιομηχανικό τουρισμό ή για κινηματογραφικά στούντιο όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κι αν μου επιτρέπει ο κύριος Οικονόμου ένα πολύ γρήγορο ερώτημα, πότε θα δούμε να ανακοινώνονται οι «γαλάζιες» λίστες και αν εκεί δούμε να περάσουν από κόσκινο από τα χέρια σας για να μην δούμε φαινόμενα όπως είδαμε την προηγούμενη περίοδο. Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μου θέτετε ένα ερώτημα για το οποίο δεν έχω απάντηση. Μάλιστα το συζητούσα με τη σύζυγό μου καθώς ερχόμασταν βλέποντας αυτά τα παλιά εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και σκεφτόμουν τι πραγματικά μπορεί να γίνει με αυτά τα κτίρια.

Πρέπει να συνομιλήσω με τη ΔΕΗ, να δούμε προτάσεις. Δεν είμαι έτοιμος να πω για κάτι το οποίο δεν το έχω μελετήσει επαρκώς. Σίγουρα όμως πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί για να δούμε πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

Τώρα, για το μέλλον του λιγνίτη ευρύτερα νομίζω ότι έχω απαντήσει. Ο λιγνίτης θα είναι πολύ ακριβός. Είναι ήδη ακριβός και θα είναι ακριβός όσο οι εκπομπές και τα δικαιώματα θα αυξάνονται.

Και τονίζω ότι το πλεονέκτημα της «Πτολεμαΐδας 5» είναι ότι είναι όσο οικονομική μπορεί να είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα, άρα μας βοηθάει μεταβατικά. Αλλά όλοι γνωρίζουμε, τελικά, ότι κάποια στιγμή ο λιγνίτης θα είναι παρελθόν.

Τώρα, για τις γαλάζιες λίστες. Εγώ χαίρομαι και λυπάμαι διότι είμαι στην ευχάριστη και δυσάρεστη θέση να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης στελεχών, θέλουμε τα καλύτερα δυνατά ψηφοδέλτια και προφανώς ο έλεγχος του βιογραφικού αποτελεί υποχρέωση του κόμματος. Το κάνουμε πάντα, μπορεί να υπάρχουν αστοχίες, υπήρχαν αστοχίες στο παρελθόν, θέλουμε να τις ελαχιστοποιήσουμε αν όχι να τις μηδενίσουμε.

Χρ. Νατσούλης (Antennes Radio 93,6): Ναι, κύριε Πρόεδρε, εδώ. Τελευταίος ρωτάω αλλά ελπίζω την πατρίδα μου την Καστοριά να την κάνετε κάποια στιγμή πρώτη.

Ήρθατε χθες και στην Καστοριά, φαντάζομαι ότι γνωρίσατε ή μάθατε και τα καλά αλλά και τα άσχημα που συμβαίνουν.  Μονοεδρική η Καστοριά, μιλήσατε για υπογεννητικότητα, αλλά είναι και το θέμα των νέων κυρίως ανθρώπων που φεύγουν για αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Το Εργατικό Κέντρο της Καστοριάς μιλάει για έναν στους δύο νέους που δεν μπορούν να βρουν σήμερα δουλειά στην Καστοριά. Η Καστοριά που έχασε πολύτιμο χρόνο, πολύτιμα χρόνια ουσιαστικά, από τις καθιζήσεις των μεγάλων έργων υποδομής.

Χθες πήγατε στην Κλεισούρα. Ο πατέρας σας το σχεδίασε. Τριάντα χρόνια μετά, κάτι δεν πήγε καλά όλα αυτά τα χρόνια. Φράγμα, κοντά στα 10 χρόνια, στο Νεστόριο, κολλημένα τα πράγματα. Αεροδρόμιο, περιμένουμε από το 2000 την ανακαίνισή του, την ανάπλασή του.

Συναντηθήκατε με τους μηλοπαραγωγούς. 20 λεπτά, κ. Πρόεδρε, έδωσαν φέτος με 35 λεπτά κόστος παραγωγής. Στην Αθήνα τα αγοράζετε 2 ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά και εδώ. Η θέρμανση στο τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο από την Αθήνα. Το τραίνο το περιμένουμε επίσης από τη δεκαετία του ’90.

Για όλα αυτά που γνωρίσατε στην Καστοριά θέλω να μας πείτε τι δεσμεύεστε για την επόμενη ημέρα, για τα επόμενα χρόνια για τους πολίτες της Καστοριάς.

Και θέλω κάτι ιδιαίτερο για τη γούνα. Θέλω κάτι ιδιαίτερο για τη γούνα γιατί η Καστοριά πληρώνει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας πολύ άσχημα. Ο πρώτος πελάτης της Καστοριάς είναι η Ρωσία και ο δεύτερος, κ. Πρόεδρε, είναι η Ουκρανία.

Είστε ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσετε και μια εκτίμηση, με δεδομένο ότι και η γούνα στο παρελθόν ήταν δεύτερο ή και τρίτο εξαγωγικό προϊόν προς τη Ρωσία. Τι θα γίνει και πώς εκτιμάτε την κατάσταση με τον συγκεκριμένο πόλεμο. Και, από τη στιγμή που θα τελειώσει, πότε θα μπορέσουμε να έχουμε και πάλι εμπορικές συναλλαγές με τους καλύτερους πελάτες μας; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευχαριστώ για το ερώτημα και έτσι για το πάθος που μιλάτε για τον τόπο σας. Πολλά προβλήματα αλλά και ευκαιρίες, αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίζουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν ειδικά την Καστοριά, η οποία ήταν πολύ εκτεθειμένη στη γούνα.

Γι’ αυτό και έχω ζητήσει και σχεδιάζουμε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ένα ειδικό πρόγραμμα για το οποίο μίλησα και χθες, 4.000 θέσεων εργασίας ύψους 10 εκατομμυρίων, για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις πέρα και πάνω από αυτούς οι οποίοι απασχολούνταν αυτή τη στιγμή είτε στην παραγωγή είτε στην μεταποίηση της γούνας.

Μακάρι να είχα να σας πω ευχάριστα νέα για τον πόλεμο. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε αυτός θα τελειώσει και πότε θα επανέλθει η Ρωσία στη σφαίρα του να είναι μια χώρα με την οποία θα έχουμε κανονικές εμπορικές συναλλαγές. Δεν θα είναι σύντομα. Άρα δεν μπορούμε να λογαριάζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα ξεπεραστεί σε έξι, δώδεκα μήνες.

Πρέπει να σχεδιάσουμε, λοιπόν, για το μεσοδιάστημα και να δούμε άλλες εναλλακτικές για την Καστοριά οι οποίες έχουν να κάνουν με δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών επαγγελματικών διαδρομών για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μείνουν εκεί.

Αναφερθήκατε σε μια σειρά από έργα υποδομής και νομίζω ότι το τρίπτυχο για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε χθες, το οποίο είναι: φράγμα, το Νεστόριο μας παίδεψε πάρα πολύ μέχρι να βρούμε τη νομική λύση, ουσιαστικά να δώσουμε τη δυνατότητα στον τρίτο μειοδότη του παλιού διαγωνισμού να εκτελέσει το έργο. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα προχωρήσει το έργο.

Η Σήραγγα, τα είπατε μόνος σας αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε εργοτάξιο. Και έχουμε και τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα παραδοθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα από αυτό το οποίο σχεδιάζουμε.

Και βέβαια το αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώθηκα και από το οποίο θα φύγω. Το αεροδρόμιο θα είναι στην ομάδα των αεροδρομίων που θα βγουν προς αξιοποίηση στα περιφερειακά αεροδρόμια. Και πιστεύω ότι είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο έχει προοπτική. Έχει ένα μεγάλο διάδρομο, δεν χρειάζεται πολύ σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης αφού το βασικό ζητούμενο είναι ο διάδρομος και μπορεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου και εξόδου από αέρος για τη Δυτική Μακεδονία.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα είπα ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τους μηλοπαραγωγούς.

Και βέβαια η Καστοριά είναι μια πόλη η οποία έχει πολλά να δώσει στον τομέα των υπηρεσιών. Και νομίζω ότι όσο αναβαθμίζεται και το προϊόν της Καστοριάς, τόσο θα είναι ένας τόπος τον οποίον ολοένα και περισσότεροι θα θέλουν να επισκέπτονται και αυτό θα δώσει οπωσδήποτε μία διέξοδο -το τονίζω, πάλι- σε συνδυασμό με τον πολιτισμό. Απίστευτος πολιτιστικός πλούτος, δίνουμε πολλά λεφτά γενικά για έργα πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία, σχεδόν 30 εκατομμύρια.

Το τρίπτυχο πολιτισμός, τουρισμός και πρωτογενής τομέας με ποιοτικά προϊόντα συνθέτει ένα μοντέλο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει ολόκληρη η χώρα, δεν είναι μόνο για τα τουριστικά μας νησιά, είναι και για προορισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο γνωστοί.

Μ. Καναλίδου (grevenapress.gr): Καλησπέρα κι από μένα. Θα ήθελα λίγο να σας ρωτήσω σχετικά με το δημογραφικό. Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα τα Γρεβενά στην τελευταία απογραφή είχαν μία μείωση πληθυσμού γύρω στο 15%. Σύμφωνα με τα στατιστικά, τις δύο επόμενες δεκαετίες θα έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους σε ηλικία τεκνοποίησης.

Θα θέλαμε να μας πείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της μείωσης πληθυσμού στα Γρεβενά, που από εκεί είμαστε, και πώς μπορεί να γίνει ανατροπή για την πόλη μας σε θέματα τουρισμού, ανάπτυξης και αύξησης πληθυσμού.

Επίσης μιλήσατε με πάρα πολύ ωραία λόγια για το πανεπιστήμιο της Κοζάνης και ήθελα αν μπορείτε να πείτε και δυο καλά λόγια και για το πανεπιστήμιο των Γρεβενών. Όπως επίσης δεν άκουσα να πείτε τίποτα και για το Πανεπιστήμιο της Καστοριάς. Και λίγο τα σχέδιά σας και για τα δύο υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μίλησα για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, για το campus, αλλά ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει παρουσία σε πέντε πόλεις και αυτό δεν θα αλλάξει. Για τα Γρεβενά, αφήστε να πω και τίποτα όταν έρθω.

Πάντως αναγνωρίζω απόλυτα ότι είναι από τις περιοχές με μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υπογεννητικότητας.

Μ. Καναλίδου (grevenapress.gr): Λίγο κόσμο και πολλά προβλήματα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάτι καλό θα έχουμε να πούμε όταν με το καλό θα έρθουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Γ. Οικονόμου: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνια Ένωση Φιλολόγων Ανακοίνωση για την «ατομική αξιολόγηση» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5» και την πόλη της Φλώρινας