Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «real fm 97,8» και στο δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα πολλών είναι, αν θα πάμε στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα τύπου 1989. Το θυμόμαστε οι παλαιότεροι το κλίμα αυτό, ένα κλίμα δηλαδή σκανδάλων και οξυμένης πόλωσης. Και βέβαια η ανησυχία είναι κυρίως, για το αν θα μπορέσει να γίνει συζήτηση για τα μεγάλα και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, που φαντάζομαι, ότι την επομένη μιας μεγάλης κρίσης, την επόμενη τριών μνημονίων είναι κρίσιμο να τα συζητήσουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αυτό πρέπει να ρωτήσετε την αντιπολίτευση μιας και η σκανδαλολογία για οποιοδήποτε θέμα υπάρχει, είναι πλέον το χόμπι της Νέας Δημοκρατίας. Πριν λίγες μέρες περάσαμε στη Βουλή την κύρωση για το Θριάσιο Πεδίο. Έχουμε πάρει συγχαρητήρια από όλη την Ευρώπη, έχει περάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όλες τις βαθμίδες ελέγχου που μπορεί να υπάρχει και προφανώς υπήρχαν διαφορετικές γραμμές, ακόμη και στο κομμάτι της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά υπήρχαν και φωνές που λέγανε σκάνδαλο, σκανδαλολογία ας πούμε, και όλα τα υπόλοιπα. Άρα, κύριε Χατζηνικολάου, δεν βοηθάει κατά τη γνώμη μου ένα τέτοιο κλίμα, δεν βοηθάει τη χώρα, δεν βοηθάει και δεν τιμά αν θέλετε και τους πολιτικούς που κινούνται σε αυτή την λογική. Από κει και πέρα προφανώς έχουμε χρέος όλοι, όσοι υπηρετούμε δημόσιες θέσεις και να δημιουργούμε τις συνθήκες για να μην συγκαλύπτεται τίποτα απολύτως, να γίνεται ο έλεγχος σε οτιδήποτε και για όλους.Επομένως είναι προφανές κατά τη γνώμη μου, ότι στο τραπέζι της πολιτικής ατζέντας πρέπει να υπάρχουν τα βαριά πολιτικά θέματα, που αφορούν τον πολίτη και τη χώρα. Είναι πολλά αυτά. Είναι τα βαριά πολιτικά θέματα για να προχωρήσει η χώρα, όπως είναι η Συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι η συμφωνία με τη FYROM όπως είναι μία σειρά θεμάτων η πορεία μας και ο ρόλος που έχει να παίξει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα υπόλοιπα πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι τις συνθήκες για να μην υπάρχει ούτε συγκάλυψη, ούτε εμπόδια στη δικαιοσύνη προκειμένου όπου χρειάζεται να υπάρχουν και οι έλεγχοι και μάλιστα να είναι και πολύ σχολαστικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η αντιπολίτευση αντίθετα λέει ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει το να σκάσουν όλα μαζί τα πορίσματα από την εξεταστική επιτροπή για την υγεία αλλά και η υπόθεση Novartis και οι δικαστικές της εξελίξεις μέσα στην προεκλογική περίοδο. Και ότι επομένως δημιουργεί η κυβέρνηση ένα κλίμα ώστε να γίνουν εκλογές κάτω από σύννεφα σκανδάλων και σκανδαλολογίας. Τώρα το βασικό ερώτημα είναι μήπως είναι η στιγμή να φύγει από την αρμοδιότητα του κοινοβουλίου η ποινική δίωξη των υπουργών, να πάψει να υπάρχει αυτός ο άθλιος νόμος και να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στον φυσικό τους χώρο δηλαδή στο χώρο της Δικαιοσύνης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι είναι προφανές αυτό που λέτε, ότι χρειάζεται να έχουμε μία άλλη αντιμετώπιση στα θέματα της ευθύνης των υπουργών. Είναι μέσα στις προτάσεις μας, είναι μέσα στην πρωτοβουλία που έχει λάβει ο πρωθυπουργός για τη Συνταγματική αναθεώρηση, είναι και δέσμευσή μας. Από την άλλη μεριά όμως, κύριε Χατζηνικολάου, όπως έχετε δει δεν υπάρχει καθαρή θέση για την αλλαγή και του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των προβλέψεων του Συντάγματος για αυτό. Και θεωρώ ότι επειδή είμαστε και μία χώρα μικρή που γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά όλοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η κυβέρνηση είχε τόσο μεγάλο έλεγχο των κρατικών δομών και της δικαιοσύνης, προφανώς η Νέα Δημοκρατία ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να τα ισχυριστεί αυτά. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά όλοι ότι δεν υπάρχει ως γεγονός αυτό. Άλλοι μπήκανε μέσα στη δικαιοσύνη και είχανε, (και επιχείρησαν να έχουν και τα κατάφεραν στο τέλος, για αυτό φτάσαμε εδώ), δικές τους ομάδες ελεγχόμενες, κατευθυνόμενες. Και θεωρώ ότι αυτά τα θέματα πραγματικά αν θέλουμε σαν κοινωνία να τα ξεπεράσουμε πρέπει και με ειλικρίνεια οι πολιτικές δυνάμεις να κάτσουμε και να συζητήσουμε πως και απέναντι στον πολίτη θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Δεν γίνεται με αυτό το νόμο, περί ευθύνης υπουργών, ο πολίτης να θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα πηγαίνει καλά, υπηρετεί τα συμφέροντά του.Ο κάθε υπουργός είναι στη διάθεσή του προκειμένου να ελεγχθεί από την Δικαιοσύνη, από οποιονδήποτε για αυτά που έχει κάνει και το πως τα έχει κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πείτε μου, πώς βλέπετε το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων; Φαίνεται ότι θα τελειώσει γρήγορα η έγκριση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων της συμφωνίας των Πρεσπών και αυτή έρχεται στην Ελλάδα πλέον, για κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή η κύρωση τοποθετείται χρονικά από τους επαΐοντες εκεί γύρω στις αρχές Μαρτίου. Επομένως εκλογές το Μάιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επομένως εκλογές τον Οκτώβριο. Γιατί τον Μάη; εγώ θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ανεξάρτητα από το πότε ακριβώς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και χωρίς τους ΑΝΕΛ;
Υπουργός: Κοιτάξτε, οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, και ο Πάνος ο Καμμένος έχει πει την διαφωνία του σε σχέση με τη συμφωνία των Σκοπίων, αλλά έχει δεσμευτεί και σε συγκεκριμένα πράγματα μη συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και έχει φανεί, έχει αποδειχτεί ότι σε αυτά που οι ΑΝΕΛ έχουν δεσμευτεί για τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα, την έχουν τηρήσει τη συμφωνίατους στο ακέραιο,κύριε Χατζηνικολάου. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισπευσθούν οι εκλογές. Το ανάποδο θα έλεγα. Εγώ θεωρώ ότι η συμφωνία με τη FYROM αλλάζει πραγματικά σελίδα για τα θέματα των Βαλκανίων, της ευρύτερης περιοχής και για τη χώρα μας και για το ρόλο που παίζει η χώρα μας. Η χώρα μας επιτέλους ξεπερνά ψυχροπολεμικές αντιλήψεις, λογικές και κατευθύνσεις. Αποκτά ενδοχώρα στα Βαλκάνια, σταθεροποιεί την περιοχή μαζί με τη στάση που κρατάει και τη συνεργασία που υπάρχει με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και στη συνέχεια με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος είτε να πάμε σε εκλογές, είτε να μην φροντίσουμε να καλλιεργήσουμε περαιτέρω το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια. Πριν λίγες ημέρες, στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός με τους υπόλοιπους ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα, με πιο γρήγορα βήματα – ρυθμούς στο μεταφορικό δακτύλιο. Με τη Βουλγαρία τρέχουμε τα θέματα της διασύνδεσης της Μαύρης Θάλασσας με τα λιμάνια του Αιγαίου. Η Ρουμανία θέλει και εκείνη να ενταχθεί σε αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής. Η ηλεκτροκίνηση για την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Σκοπίων και της Σερβίας είναι σχεδόν έτοιμη. Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο όπως γνωρίζετε υλοποιείται. Ένα μεγάλο κομμάτι στο διαμετακομιστικό κέντρο έχει ολοκληρωθεί. Ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη. Η χώρα μας αποκτά άλλη γεωπολιτική δύναμη και θέση. Επομένως δεν έχουμε κανέναν πραγματικό λόγο να βιαστούμε να πάμε σε εκλογές. Ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλημέρα
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα. Να είστε καλά.
Σημείωση: Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο: https://www.youtube.com/watch?v=aquTNyxfvkI&feature=youtu.be