Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ ALPHA

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ ALPHA και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου

 ΤΖΙΜΑ: Είναι μαζί μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα μαζί μας, ειδικά σήμερα. Και βεβαίως, πάντα, η συνάδελφος Λώρα Ιωάννου μαζί μας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και καλώς σας βρήκα.

ΤΖΙΜΑ: Ευχαριστούμε πολύ. Πάμε σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής. Έχουμε τη δήλωση που περιμέναμε από τον κύριο Κόκκαλη, ο οποίος κι εκείνος λέει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πάμε, λοιπόν, κύριε Τζανακόπουλε. Μετράμε αντίστροφα για τη διαδικασία. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ο Τσίπρας δεν θα έμπαινε σε αυτό, δεν θα έπαιρνε αυτό το ρίσκο αν δεν τους «είχε», αν δεν είχε την πλειοψηφία. Τους «έχετε» κατ’ εκτίμηση ή έχετε κάνει και τις επαφές και τους έχετε «κλειδώσει»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Τζίμα. Ο κύριος Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, πήρε μια πρωτοβουλία υψηλού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και μεγάλου πολιτικού ρίσκου. Διότι στις κρίσιμες στιγμές, νομίζω ότι αυτή είναι και η κατάλληλη επιλογή, έτσι ώστε να υπάρξουν καθαρές λύσεις και καθαρές απαντήσεις. Θα σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν η τότε κυβέρνηση είχε 138 βουλευτές, η αντιπολίτευση καλούσε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τη θητεία, να προχωρήσει με ad hoc πλειοψηφίες στην εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός τότε επέλεξε ξανά μια κίνηση, επίσης, υψηλού πολιτικού συμβολισμού και μεγάλου ρίσκου, να πάει δηλαδή σε εκλογές με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι, έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει αυτή να εφαρμοστεί, να επιλέξει μεταξύ των δύο πολιτικών σχεδίων, του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια μεριά και της ΝΔ από την άλλη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εδώ που υπάρχει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι, λοιπόν, και αυτή τη φορά, με δεδομένη την απόφαση του κ. Καμμένου να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση, όπως μάλιστα είχε προαναγγείλει ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε για άλλη μια φορά να αναζητήσει καθαρές λύσεις και να θέσει πλέον όλους τους βουλευτές και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους.

ΤΖΙΜΑ: Δεν μου είπατε, όμως, τους έχετε κατ’ εκτίμηση ή από γνώση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω εδώ, σε μία τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Η εκτίμησή μου, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα μπορέσει να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας και να ολοκληρώσει το έργο της.

ΤΖΙΜΑ: Επαφές έχετε κάνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Βλέπετε ότι από τη μεριά των βουλευτών και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτικών χώρων, γίνονται πολιτικές δηλώσεις στη βάση ακριβώς της πολιτικής συγκυρίας, η οποία διαμορφώνεται. Επαφές επιμέρους ο Πρωθυπουργός δεν κάνει. Αντιθέτως, προχωρά σε πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες καθαρίζουν το πολιτικό σκηνικό και δημιουργούν μια εικόνα σαφήνειας και εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω τώρα ότι αυτό που ενδιαφέρει όλους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, πολίτες, τα πάντα, είναι, από τη στιγμή που θα ανανεώσετε την εντολή σας, μέχρι που έχετε σκοπό να πάτε; Διότι θα έχετε ακούσει και από την αντιπολίτευση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απλώς, να ολοκληρώσω. Ότι με μερικούς βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, με κάποιον από Το Ποτάμι, κλπ., δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η κυβέρνηση. Το πολύ – πολύ να έχουμε εκλογές τον Μάιο. Είναι έτσι ή θα έχετε μια δυναμική που θα σας επιτρέψει να πάτε μέχρι τέλος της τετραετίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Ιωάννου, ακούω τον κύριο Μητσοτάκη, εδώ και τρία χρόνια, να προαναγγέλλει διαρκώς πρόωρες εκλογές. Κάποια στιγμή είχα παρομοιάσει τον κ. Μητσοτάκη με κάποιους παραθρησκευτικούς ηγέτες στις ΗΠΑ, οι οποίοι προαναγγέλλουν κάθε μήνα το τέλος του κόσμου και όταν, τέλος πάντων, το τέλος του κόσμου δεν έρχεται, προβαίνουν σε απονενοημένα διαβήματα μαζί με τις σέχτες τους. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να βρίσκεται σε αυτή την λογική. Μετατρέπει την επιθυμία του σε πολιτική εκτίμηση. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω εγώ είναι ότι, εφόσον η κυβέρνηση απολάβει της εμπιστοσύνης της Βουλής, έχει δηλαδή και μάλιστα με όρους απόλυτης πλειοψηφίας, τότε είναι προφανές ότι ο στόχος μας θα είναι να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική μας θητεία, διότι έχουμε μπροστά μας μια σειρά από μεγάλες πολιτικές προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Μιλάω, προφανώς, για το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για να μη χάσουμε μία ακόμη πενταετία, μιλώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μιλώ για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον νόμο για την πρώτη κατοικία. Και, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά θα πρέπει να ξεδιπλωθούν μέσα σε ένα διάστημα οκτώ μηνών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και λήγει η συνταγματική θητεία αυτής της κυβέρνησης.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτοί που σας δίνουν το πράσινο φως για την ψήφο εμπιστοσύνης, ουσιαστικά δεν σας δίνουν το πράσινο φως και για να περάσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται κατ’ αρχήν να προεξοφλήσω τίποτα. Ακούω τις πολιτικές δηλώσεις όλων των…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Κοιτάξτε, αυτό που ακούμε τώρα, η κ. Κουντουρά είπε «ναι», ο κ. Κόκκαλης είπε «ναι». Σας λείπει τώρα ο κ. Παπαχριστόπουλος, εδώ ήταν, είπε «ναι».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω. Νομίζω ότι δεν πρέπει να συνδυάζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για δύο διαφορετικές…

ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Καμμένος τις συνέδεσε άμεσα. Είπε ότι ουσιαστικά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος έχει…

ΤΖΙΜΑ: Προφανώς κι εκείνος… για να δυσχεράνει λίγο, ας το πούμε έτσι, τη διαδικασία για τους δικούς του.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καμμένος έχει το δικαίωμα φυσικά και να ασκεί κριτική και να λέει την άποψή του και να κάνει τις πολιτικές του εκτιμήσεις. Αυτό που εγώ πρέπει να σας πω, είναι ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ψηφοφορίες. Δεν προεξοφλεί η μία ψηφοφορία την άλλη, ούτε την προοικονομεί. Η γνώμη μου είναι ότι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και με βάση τις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων, σε ό,τι αφορά ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι εξασφαλισμένη η απόλυτη πλειοψηφία της παρούσας Βουλής.

ΤΖΙΜΑ: Άρα δεν ζητάτε την εμπιστοσύνη για τις Πρέσπες.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λόγος για τον οποίο ζητά ο Πρωθυπουργός την εμπιστοσύνη, είναι πολύ συγκεκριμένος και σαφής. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κυβερνητικός του εταίρος, για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποχώρησε από την κυβέρνηση και απέσυρε τη στήριξή  του. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια συνθήκη αβεβαιότητας ως προς το αν η παρούσα κυβέρνηση απολάβει την εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επομένως, αυτή η αβεβαιότητα πρέπει άμεσα να αρθεί. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός προχώρησε σ’ αυτή την πολιτική πρωτοβουλία, να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

ΤΖΙΜΑ: Σας κατηγορούν παρ’ όλα αυτά…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά θυμηθείτε τι μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα μας κατηγορεί για άλλα πράγματα, πριν από λίγες μέρες. Ότι δεν τολμάμε να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Εμείς τολμήσαμε να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αντιθέτως, εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει πρόταση δυσπιστίας, ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Και ξέρετε γιατί; Διότι έχω την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης βαθιά μέσα του δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να αποχωρήσει πριν να πάρουν τον δρόμο τους μια σειρά από ζητήματα, κορυφαίο εκ των οποίων είναι φυσικά και η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, απλά δεν τολμά…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα την περάσετε εσείς; Θέλει να την περάσετε εσείς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, διότι είναι ένας ανεύθυνος πολιτικός, ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί μια πολιτική η οποία στο βάθος του μυαλού του γνωρίζει ότι είναι για το εθνικό συμφέρον. Και ξέρετε γιατί δεν το θέλει; Διότι έχει γίνει παρακολούθημα της ακροδεξιάς ομάδας των κκ. Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, οι οποίοι τον καθοδηγούν εδώ και ένα χρόνο στη συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.

ΤΖΙΜΑ: Σας κατηγορούν παρ’ όλα αυτά ότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης, επιτρέψτε μου κ. Τζίμα, φοβάται αφενός και αφετέρου βάζει το μικροκομματικό συμφέρον του, μετατοπίζοντας τη ΝΔ προς μια ακροδεξιά πολιτική κατεύθυνση, πάνω από το συμφέρον της χώρας.

ΤΖΙΜΑ: Το μικροκομματικό σας συμφέρον, όμως, λένε οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ότι σκέφτεστε κι εσείς. Ότι ρευστοποιείτε ουσιαστικά το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή για να επιβιώσετε εσείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν κάνουμε τίποτα τέτοιο. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε…

ΤΖΙΜΑ: …διαβολίζετε δηλαδή δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μία του Ποταμιού και μία των ΑΝΕΛ, για να διασωθείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι, με μια κίνηση, όπως σας είπα προηγουμένως, υψηλού πολιτικού ρίσκου, να θέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους βουλευτές προ των ιστορικών τους ευθυνών. Και νομίζω ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έχει τη σύνεση και τη σωφροσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάμε να δούμε…

ΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτό γίνεται χωρίς ανταλλάγματα; Συγγνώμη γιατί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι δυνατόν; Μα είναι δυνατόν να συζητάμε για ανταλλάγματα;

ΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, εντάξει. Εγώ σας μεταφέρω τι λέει η ΝΔ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μιλάμε…

ΛΑΜΠΡΟΥ: …μπορείτε να το διαψεύσετε. Εδώ λένε, ας πούμε, ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος, εδώ ήταν πριν και τον ρώτησα και τον ίδιο, θα πάρει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, γιατί ο κ. Ηλιόπουλος πάει στον Δήμο Αθηναίων. Λοιπόν, ο κύριος Ζουράρις θα πάρει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Η κυρία Παπακώστα θέλει, έχει ζητήσει, λέει, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για απίστευτες ανοησίες. Οι βουλευτές ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους. Επομένως, αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ή στη ΝΔ θεωρούν ότι έχουν υπάρξει πολιτικά ανταλλάγματα, θα πρέπει αφενός να κάνει κανείς το σχόλιο ότι μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Άρα δηλαδή, οι βουλευτές, οι οποίοι προσχώρησαν στην Κ.Ο. της ΝΔ καθ’ όλη αυτή την περίοδο των δύο ετών, ο κύριος Φωτήλας, η κυρία Μάρκου και ο κύριος Θεοχάρης, θα πρέπει να μας εξηγήσουν από τη ΝΔ τι ανταλλάγματα τους έδωσαν. Διότι δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή από τη μία μεριά, οι βουλευτές εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και ψηφίζουν με βάση τη συνείδησή τους και την πολιτική ευθύνη, έτσι όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται, υπέρ της κυβέρνησης, να έχουν λάβει ανταλλάγματα, ενώ εκείνοι, οι οποίοι προσεχώρησαν στην Κ.Ο. της ΝΔ…

ΤΖΙΜΑ: Στελέχη των ΑΝΕΛ και βουλευτές των ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …να το έχουν κάνει εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν εκείνοι πολύ υψηλά ιδεολογικά standards.

ΤΖΙΜΑ: Ρωτήσαμε πριν τον κ. Παπαχριστόπουλο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν εξαπολύουν τέτοιου τύπου κατηγορίες σε μία πολιτική δύναμη, η οποία έχει αποδείξει ότι πάντοτε λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι τους βραχυπρόθεσμους, αν θέλετε, πολιτικούς σχεδιασμούς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας λέτε με μια κουβέντα ότι δεν πρόκειται να μπουν νέα στελέχη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση; Εκτός από τους υπάρχοντες, την κ. Κουντουρά, τον κ. Κόκκαλη. Αυτό λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της. Από εκεί και πέρα, συναλλαγές, ανταλλάγματα της ψήφου με υπουργικούς θώκους, δεν υφίστανται.

ΤΖΙΜΑ: Ας μην το βάλουμε στη βάση της συναλλαγής. Ως μια πολιτική επιλογή, υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Δηλαδή, ρωτήσαμε πριν τον κ. Παπαχριστόπουλο εάν θα μπορούσε να δει τον εαυτό του στην επόμενη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μας απάντησε ότι θα είμαι πολίτης σε λίγο και θα δω τι θα κάνω. Το άφησε ανοιχτό ο κ. Παπαχριστόπουλος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Τζίμα, θα συγκροτηθούν όταν θα βαδίζουμε πια στη διαδικασία των εθνικών εκλογών. Έχουμε πάρα πολύ χρόνο μέχρι τότε και νομίζω ότι οι συλλογικές διαδικασίες του κόμματος θα είναι εκείνες στη βάση των οποίων θα συγκροτηθούν…

ΤΖΙΜΑ: Άρα, είναι ανοιχτό. Δεν το αποκλείετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, εγώ σας λέω το εξής: Αυτή δεν είναι μια συζήτηση, η οποία αφορά την τωρινή συγκυρία. Αφορά μια συγκυρία, η οποία θα έρθει σε έξι-επτά μήνες από τώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάμε λιγάκι να δούμε τις συνέπειες και τη δυναμική. Γιατί στην πραγματικότητα νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του για να αποκτήσει και μια δυναμική. Και θέλω να ρωτήσω, εάν σε αυτή τη δυναμική συμπεριλαμβάνεται και έναν μίνι ανασχηματισμό, έναν ευρύ ανασχηματισμό. Δηλαδή, η κυβέρνησή σας θα αλλάξει μια φυσιογνωμία, θα μπουν άτομα της κεντροαριστεράς για να δείξει και μια διεύρυνση ή θα πορευτείτε όπως είσαστε τώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, θα μπορούσα να σας απαντήσω, όπως πάντοτε, σε ό,τι αφορά τους ανασχηματισμούς, ότι δηλαδή αυτό είναι μια προνομία του Πρωθυπουργού και δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προφανώς. Λέμε για το θέμα της δυναμικής σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή, ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει το έργο της αυτή η κυβέρνηση με το πολιτικό στίγμα, το οποίο έχει δώσει μέχρι σήμερα. Και ποιο είναι αυτό το πολιτικό στίγμα, ανεξαρτήτως των προσώπων; Ένα στίγμα που προσπαθεί να αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας αφενός. Και αφετέρου, να δημιουργήσει όρους ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποκατάστασης των αδικιών της περιόδου της κρίσης. Με αυτό το πολιτικό στίγμα στοχεύουμε να προχωρήσουμε, εφόσον πάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι και τον Οκτώβριο που θα γίνουν εκλογές.

ΤΖΙΜΑ: Τον κ. Θεοχαρόπουλο ή τον κ. Δανέλλη θα τους βλέπατε ως συνοδοιπόρους;

 

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χρειάζεται ανασχηματισμός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι, το οποίο το κρίνει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες το βράδυ, είδαμε τον κ. Τσίπρα σε μια εκδήλωση της κεντροαριστεράς με πολλά στελέχη. Και το ξέρετε ότι γράφεται και ακούγεται ότι μπορεί να επιχειρήσει μια περαιτέρω διεύρυνση, καθώς θέλει ο κ. Τσίπρας να βάλει για τα καλά το πόδι του μέσα εκεί που λέμε, στον χώρο τον σοσιαλιστικό. Δηλαδή, ουσιαστικά εάν μπορεί να συρρικνώσει περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει οι πολιτικές πρωτοβουλίες που κάθε φορά λαμβάνονται από την κοινωνία των πολιτών, διότι ξέρετε ότι χθες η εκδήλωση έγινε από μια οργανωτική Επιτροπή ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται από την κεντροαριστερά, θα πρέπει κάθε φορά να εντάσσονται ή να ερμηνεύονται στη βάση πολιτικών σχεδιασμάτων.

ΤΖΙΜΑ: Είναι η συγκυρία, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι δημιουργείται ένα πολιτικό ρεύμα ανθρώπων που προέρχονται από την κεντροαριστερά, οι οποίοι βλέπουν ότι η μοναδική, αν θέλετε, προοδευτική λύση και πολιτική δύναμη, αυτή τη στιγμή, στη χώρα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την εκτίμηση, καταλυτικά λειτούργησε και η Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, εγώ νομίζω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τις όποιες πρωτοβουλίες παίρνονται. Και είναι προφανές και δεδομένο ότι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ως η μεγάλη αριστερά δύναμη, θέλει να λειτουργήσει ως ο κορμός γύρω από τον οποίο θα συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό αριστερό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Κοτζιάς θα μπορούσε να επιστρέψει στην κυβέρνηση τώρα που έφυγε ο κ. Καμμένος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω σχόλια σε σχέση με αποφάσεις που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Κοτζιάς έχει συμβάλει τα μέγιστα, έτσι ώστε να φτάσουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έχει αναγνωριστεί και από τον Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, όλες αυτές οι αποφάσεις αφορούν τελικά μόνο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα με βάση το Σύνταγμα.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Η Συμφωνία των Πρεσπών, πότε έρχεται στην ελληνική Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον έχουμε θετικά νέα την Τετάρτη το βράδυ, πάρα πολύ σύντομα θα έρθει στην ελληνική Βουλή, έτσι ώστε να μπορέσουμε και από τη δική μας μεριά να την κυρώσουμε και να τη θέσουμε πλέον σε ισχύ, καθώς, θα έχουν καλυφθεί…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η ημερομηνία, 25 Ιανουαρίου, είναι μια πιθανή. Πάντως, μέχρι τέλους Ιανουαρίου, θα έλεγα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας έλεγα ένα βήμα να κάνουμε τη φορά. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε ενώπιον της ψήφου εμπιστοσύνης και σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι.

ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Καμμένος ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε δίπλα στην κάλπη των ευρωεκλογών να βάλετε άλλη μια, να ρωτήσουμε το λαό κατά την εκτίμησή του το 80% των πολιτών, λέει, δεν τη στηρίζουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοψηφίσματα σε ζητήματα που αφορούν την ονομασία μιας άλλης χώρας, νομίζω ότι ακούγονται, τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά, αρκετά παράδοξα.

ΤΖΙΜΑ: Μάλιστα. Να πάμε λίγο και στην υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη; Γιατί επιλέξατε έναν άνθρωπο από το στράτευμα για τη θέση αυτή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αποστολάκης, ένας βαθιά δημοκράτης άνθρωπος, ο οποίος όσο διάστημα βρίσκεται στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και πιο πριν, έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος και υψηλό φρόνημα. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι είναι μια εξαιρετικά θετική επιλογή του Πρωθυπουργού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ακούμε και κάποιες καταγγελίες τώρα, δηλαδή άκουσα και τον κ. Παπαχριστόπουλο και συγγνώμη που επανέρχομαι στο πριν, ξέρω ότι και ο κ. Ζουράρις έχει καταθέσει ότι δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, ότι εν πάση περιπτώσει γίνονται αποδέκτες απειλητικών μηνυμάτων.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δέχονται απλώς, έτσι; Δεν πρόκειται για πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι αυθόρμητες λαϊκές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μια προσπάθεια από τη μεριά της Ν.Δ. και συγκεκριμένων στελεχών της, τα οποία, όπως ξέρετε, πλέον είναι γνωστά και στις αρχές, αλλά και στη δημόσια σφαίρα. Στελέχη, τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας ενόψει των μεγάλων πολιτικών γεγονότων που έχουμε μπροστά μας, ιδιαίτερα την ψήφο εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια για την οποία η Ν.Δ., μέχρι στιγμής, σιωπά. Είναι ενέργειες, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο σας έλεγα προηγουμένως. Ότι, δηλαδή, η Ν.Δ., με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, έχει οδηγηθεί, όχι μόνον να φλερτάρει με τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο, αλλά τελικά να υιοθετεί και ακροδεξιές πολιτικές πρακτικές. Διότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι σαφέστατα ακροδεξιά, αντιδημοκρατική. Νομίζω ότι γι΄ αυτήν ακριβώς την πολιτική μετατόπιση, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί κάποια στιγμή να δώσει λογαριασμό και στον ελληνικό λαό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Συγγνώμη, δείχνετε τη Ν.Δ. μέσα ή κάποιες δυνάμεις που είναι έξω από τη Ν.Δ.;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη δείχνουμε. Το λέμε με σαφήνεια. Φαντάζομαι ότι θα είδατε τα μηνύματα που κυκλοφόρησαν, τα οποία προέρχονται από στέλεχος της Ν.Δ.. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, φέρει ακέραια την ευθύνη, όπως σας είπα προηγουμένως, όχι μόνο για τη μετατόπιση του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. προς την ακροδεξιά, αλλά και για την υιοθέτηση ακροδεξιών πρακτικών πια, οι οποίες είναι επικίνδυνες για το δημοκρατικό Πολίτευμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εγώ θα ήθελα απλά, κ. Τζανακόπουλε, να μου πείτε το εξής: Αυτή η νέα κυβερνητική πλειοψηφία, κατά τη γνώμη σας, θα έχει ομοιογένεια; Γιατί νομίζω ότι αν δεχτείτε κάποια πυρά, θα τα δεχτείτε εκεί, ότι είναι λίγο από εδώ και λίγο από εκεί. Θα έχει ομοιογένεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «λίγο από εδώ, λίγο από εκεί»; Η ομοιογένεια της πλειοψηφίας συγκροτείται στη βάση του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης. Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι πάρα πολύ σαφές: συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία με την Εκκλησία, ενίσχυση των εργαζομένων με την αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, δημιουργία συνθηκών για την ελάφρυνση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους συγκροτείται ομοιογενώς μια κυβερνητική πλειοψηφία.

ΤΖΙΜΑ: Άρα, λέτε ότι υπάρχει μια σύγκλιση σε επίπεδο θέσεων και δεν είναι μια ευκαιριακή πλειοψηφία αυτή την οποία επιχειρείτε να συγκροτήσετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εμπιστοσύνη την οποία ζητά ο Πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο, δεν είναι μια εμπιστοσύνη απλώς και μόνο στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Είναι εμπιστοσύνη, ώστε η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει το έργο της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Επειδή κάνατε λόγο για ακροδεξιές πρακτικές, ήταν ακροδεξιά πρακτική, από ορισμένους ίσως, η συμπεριφορά της Αστυνομίας απέναντι στους καθηγητές; Την Παρασκευή είδα πολύ έντονη αντίδραση από την κυρία Γεροβασίλη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν απολύτως απαράδεκτη και κάποια στιγμή όλα τα σώματα Ασφαλείας και ιδιαίτερα η Αστυνομία, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν νόμοι, τους οποίους πρέπει να σέβονται. Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία απολύτως ανοχή σε πρακτικές, οι οποίες εκφεύγουν των ορίων του νόμου από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται.

ΤΖΙΜΑ: Επειδή είπατε «ανοχή», βέβαια, εξηγήσατε με πολλούς τρόπους γιατί ζητάτε την εμπιστοσύνη, αναρωτιέμαι τι άλλαξε, κύριε Τζανακόπουλε, από τις δηλώσεις τις δικές σας που λέγατε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει ως κυβέρνηση ανοχής και τώρα λέτε ότι χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω τι άλλαξε. Ο κ. Καμμένος επέλεξε, όχι απλώς να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά να δηλώσει ότι δεν την στηρίζει πια. Είναι εντελώς διαφορετικό το «αποχωρώ από την κυβέρνηση, αλλά συνεχίζω να τη στηρίζω και να της δίνω την εμπιστοσύνη μου» και εντελώς διαφορετικό αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει ο κ. Καμμένος και το οποίο το σέβομαι απολύτως. Δηλαδή, να πει «αποχωρώ από την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή αποσύρω και την εμπιστοσύνη μου από την κυβέρνηση».

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, σε καλό κλίμα έγινε το διαζύγιο από ό,τι είδαμε και από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Καμμένο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς έγινε σε καλό κλίμα.

ΤΖΙΜΑ: Φοβάστε ότι μπορεί να πάρει «το όπλο» του ο κ. Καμμένος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν φοβάμαι τίποτα. Ο κ. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό…

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τόσο που να λένε ότι είναι προσχεδιασμένο το διαζύγιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια έδωσαν μαζί μάχες, έδωσαν μαζί αγώνες. Μαζί διαπραγματεύτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μαζί επέλεξαν την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με βασικό γνώμονα να βγει η κοινωνία όρθια από τη μεγάλη αυτή και δύσκολη φάση των μνημονίων. Έδωσαν μαζί μάχες εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα. Επομένως, εδώ δεν μιλάμε για μια σχέση, η οποία ήταν ευκαιριακή. Μιλάμε για ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο υλοποιήθηκε και το οποίο κατέληξε εκεί που κατέληξε, με δεδομένη την πολιτική διαφωνία που έχει ο κ. Καμμένος σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, χθες, στη συνέντευξη Τύπου, είπε μακάρι όλες οι πολιτικές συμμαχίες στην Ελλάδα να γίνονταν με τους πολιτικούς όρους όπου επικράτησαν στη δική μας συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αυτά τα τέσσερα χρόνια.

ΛΑΜΠΡΟΥ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ANT1»
Επόμενο άρθροΔήλωση Σταμάτη Μαλέλη Γραμματέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής