Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Σβέρκο

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου:

ΣΒΕΡΚΟΣ: Είναι μαζί μας ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλημέρα σας, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σβέρκο.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται βεβαίως σε τελική επεξεργασία και ψηφίζεται. Μιλάμε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει και την ελάφρυνση των εισφορών. Ξέρετε, η κριτική η οποία ασκείται προς την κυβέρνηση είναι ότι αυτή η ελάφρυνση των εισφορών ήρθε ίσως και πολύ αργά και ίσως μετά και από μία, θα λέγαμε, βίαιη επιβολή υψηλών ασφαλιστικών εισφορών σε μια κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι υπέστησαν τελικά πολύ μεγάλο βάρος τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, κύριε Σβέρκο, και να δούμε ποια ήταν η συνθήκη σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές από τη στιγμή που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του 2016, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτό που είχε γίνει ήταν ότι συνδέθηκαν πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων, πράγμα το οποίο για το 85% περίπου των ασφαλισμένων οδήγησε σε χαμηλότερες εισφορές, διότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τον παραλογισμό, άνθρωποι ακόμα και με μηδενικό εισόδημα να καλούνται να πληρώνουν 2, 3, 4 ακόμη και 5 χιλιάδες και ακόμη περισσότερο, εισφορές τον χρόνο. Έτσι λοιπόν, η σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα για το 85% των ανθρώπων, δημιούργησε όρους δικαιοσύνης, αλλά και χαμηλότερες τελικά ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό είναι πλέον κάτι δεδομένο που το αποδέχονται όλοι. Είναι ένα γεγονός, ένα πραγματικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα, πράγματι, για ένα τμήμα των ασφαλισμένων, η σύνδεση με το πραγματικό εισόδημα δημιούργησε ένα δυσανάλογο βάρος, το οποίο οφείλω να σας πω ότι το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Και είχαμε πει ότι από το χρονικό σημείο εκείνο που θα έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα για να προχωρήσουμε σε διορθώσεις, θα το κάνουμε. Και αυτό πραγματικά κάνουμε. Νομίζω, δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για το 2019, που φτάνει περίπου τα 900 εκατομμύρια, ένα από τα μέτρα που παίρνουμε είναι ακριβώς η προσπάθεια να εξισορροπήσουμε την κατάσταση, να μειώσουμε το βάρος στη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, των δικηγόρων, των μηχανικών, των αγροτών, που έχουν ένα μέσο εισόδημα και οι οποίοι πράγματι είχαν επιβαρυνθεί δυσανάλογα, αλλά μιλάμε για ένα περίπου 10%. Δεν μιλάμε για ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Νομίζω ότι είναι προφάσεις όλα όσα προσπαθούν να καταλογίσουν στην κυβέρνηση από τη μεριά της αντιπολίτευσης, διότι βλέπουν ότι τελικά διαψεύδονται τα καταστροφολογικά σενάρια και οι καταστροφολογικές προβλέψεις και αντιθέτως, η κυβέρνηση όχι μόνο καταφέρνει να δημιουργήσει όρους εξόδου από το μνημόνιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις αλλά, αντιθέτως, προχωρά σε μέτρα κοινωνικής στήριξης, σε μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία εξαναγκάζουν ακόμα και τη ΝΔ να τοποθετείται θετικά στη Βουλή.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Ναι. Τοποθετείται, βεβαίως, συνολικά, αλλά στο ουσιαστικό, γιατί είχαμε πριν και τον κύριο Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο που αφορά στην ελάφρυνση των εισφορών, ζητώντας από την πλευρά της κυβέρνησης να παραδεχθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν καταστροφικός, ένα έκτρωμα, όπως είπε, και μετά θα τα συζητήσουμε όλα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά, με αφήνει άναυδο το γεγονός ότι η πολιτική παράταξη και οι βουλευτές που ζήτησαν 45 μειώσεις στις συντάξεις, που μείωσαν το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 50%, κατακεραυνώνουν το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος αυτό το οποίο κατάφερε να κάνει ήταν να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το 85% των ασφαλισμένων, να δημιουργήσει έναν πλεονασματικό ΕΦΚΑ, μέσα στις συνθήκες της δημοσιονομικής καταστροφής, που είχαν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά, με αφήνει άναυδο αυτό το πολιτικό θράσος που έχουν οι βουλευτές της ΝΔ.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Μάλιστα. Πάμε λίγο τώρα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται τόσο από τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός με μια λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επέκταση, ακριβώς.

ΣΒΕΡΚΟΣ: …όπως την αναφέρατε κι εσείς πρόσφατα. Ωστόσο, έχουμε από την πλευρά και των Βρυξελλών, των επιτελών των Βρυξελλών, δύο δηλώσεις, η μία μετά την άλλη, που δημιουργούν κι έτσι περισσότερη αισιοδοξία. Και μιλάω από τη μία για τη δήλωση του κυρίου Μάριο Σεντένο, του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος προέβλεψε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πιαστούν και για το 2019. Μιλάμε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και ο Πιερ Μοσκοβισί που άφησε ανοιχτό, σε χθεσινή του συνέντευξη, το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί και η μείωση του αφορολογήτου το 2020. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό όλο αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο, ίσως και περισσότερο, η ελληνική κυβέρνηση, νομίζω από την κατάθεση ήδη του Προϋπολογισμού του 2018, ίσως και νωρίτερα, είχε κάνει ξεκάθαρο το εξής: ότι με βάση τις προβλέψεις της, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% επιτυγχάνεται για το 2019, το 2020, το 2021 και όχι μόνο επιτυγχάνεται, αλλά κάθε χρόνο δημιουργείται και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου γίνεται πια κανόνας και με αυτή την έννοια, είχαμε από τότε πει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για παρεμβάσεις δημοσιονομικής επέκτασης από τη στιγμή που θα εξέλθουμε από τα μνημόνια και μετά. Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη σήμερα επιβεβαιώνεται, όχι μόνο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, έτσι όπως κατατέθηκε και έτσι όπως εγκρίθηκε από την Κομισιόν, αλλά επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι βλέπουν ακριβώς αυτή την πορεία να διαγράφεται μπροστά μας. Το 2019, λοιπόν, είχαμε έναν δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αγγίζει το 0,5%, ένα δισεκατομμύριο περίπου, το οποίο χρησιμοποιείται για τα μέτρα που συζητούσαμε προηγουμένως, οι ασφαλιστικές εισφορές, το στεγαστικό επίδομα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, στους συνεταιρισμούς και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το πρόγραμμα της Ειδικής Αγωγής και ούτω καθεξής. Έτσι, λοιπόν, αυτή η δημοσιονομική πορεία προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και για το 2020. Δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομικούς περιορισμούς, και όχι μόνο αυτό, αλλά θα δημιουργείται και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Επομένως, όλα τα επιχειρήματα τα οποία τεκμηρίωσαν τελικά και έκαναν αποδεκτή τη θέση μας ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι αχρείαστο για την επίτευξη του 3,5% το 2019, ισχύουν και για το 2020 και το μέτρο του αφορολόγητου. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην ώρα του.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πότε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα; Διότι από ό,τι φαίνεται και από τους υπολογισμούς που γίνονται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, για το 2018 γίνεται μία πρόβλεψη ήδη στον Προϋπολογισμό ότι θα υπάρχει μια υπέρβαση του στόχου περίπου μισό τοις εκατό, 0,48%. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε λίγες ακόμη μέρες για να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και από εκεί και πέρα, θα γίνουν και οι απαραίτητες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό και από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αυτή είναι άλλη μία δέσμευση που πήρε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και η οποία θα τηρηθεί στην πορεία προς την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Τώρα, πάμε να φύγουμε από τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και πάμε και λίγο και στα υπόλοιπα του πολιτικού συστήματος. Είχαμε χθες την αναφορά, την οποία κατέθεσε στις δικαστικές αρχές, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ και, βεβαίως, είχαμε και αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είδαμε από την πλευρά σας, από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, ένα ιδιαίτερα έντονο σχόλιο αναφορικά με την αναφορά του προσώπου και του ονόματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αντιδράτε με αυτό τον τρόπο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε πει εδώ και αρκετό καιρό, ότι το ΚΙΝΑΛ μετά τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση και του Γιάννου Παπαντωνίου και μετά από μια συσσώρευση υποθέσεων οι οποίες πλέον αποδεικνύουν μια εκτεταμένη διαφθορά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη δεύτερη πια περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση, την περίοδο 1996-2004, θα έπρεπε να κρατάει λίγο πιο χαμηλούς τόνους, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε μία έστω πολιτική αυτοκριτική για όλα συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΙΝΑΛ, ως καθολικός διάδοχος του ΠΑΣΟΚ, αντί να τηρήσει αυτή τη στάση υπευθυνότητας και ηθικής αξιοπρέπειας, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολιτικό θόρυβο μιλώντας για πολιτικές διώξεις, για σκευωρίες, για ανίερες συμμαχίες, παραδοξολογώντας, συνωμοσιολογώντας για πράγματα τα οποία ουδείς μπορεί ακριβώς να κατανοήσει. Χθες έφθασε στο σημείο να εμπλέξει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μία υπόθεση, την οποία αν ήθελε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να έχει προχωρήσει στη διερεύνησή της ήδη από το 2011. Αντίθετα, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Σας θυμίζω ότι το 2011 ολοκληρώθηκε η εξεταστική επιτροπή που αφορούσε στη Siemens και ενώ το τότε κυβερνών κόμμα είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, να προχωρήσει σε περαιτέρω διερευνήσεις, να προχωρήσει σε αναφορές, πιθανόν στις εισαγγελικές αρχές ή όλα αυτά τα οποία θα όφειλε κανείς να κάνει για να προχωρήσει μια ποινική διερεύνηση μιας υπόθεσης, το μόνο το οποίο έκανε ήταν ότι κατέθεσε μια πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κυρίους Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, την οποία στη συνέχεια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισε. Επομένως, αυτή τη στιγμή, από ποιον ακριβώς ζητάει τα ρέστα το ΚΙΝΑΛ για το γεγονός ότι δεν προχώρησαν οι υποτιθέμενες διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει; Και μέσα σε όλο αυτό τον πανικό, μέσα σε όλη αυτή την αμηχανία, μέσα σε όλη αυτή την πολιτική σύγχυση εμπλέκεται και το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο νομίζω ότι αποτελεί ένα θεσμικό ατόπημα από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι και λίγο αντιπερισπασμός; Διότι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν το καταλαβαίνετε, κύριε Σβέρκο; Προφανώς αντιπερισπασμός από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το ΚΙΝΑΛ, αντί να ζητάει τα ρέστα από τον εαυτό του ζητάει τα ρέστα από την ελληνική κυβέρνηση για κάτι το οποίο δεν έπραξε το ΚΙΝΑΛ, το τότε ΠΑΣΟΚ, όταν είχε τη δυνατότητα να το πράξει. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ζητούν τώρα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Εγώ το ρωτάω και με βάση μία ακόμη πληροφορία, ότι η έρευνα για το σύστημα C4I, είχε σκοντάψει σε πολιτικό πρόσωπο, το οποίο ήταν υπουργός και μέλος του ΚΥΣΕΑ, υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αυτό τώρα αναμένουμε να το δούμε. Είδα και εγώ τα δημοσιεύματα σε σχέση με μια δικογραφία, η οποία υποτίθεται ότι σήμερα θα διαβιβαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια επί του ρεπορτάζ ή επί διαρροών, οι οποίες γίνονται από όπου γίνονται, δεν ξέρω από πού γίνονται. Περιμένουμε να δούμε αν και εφόσον διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, τι ακριβώς θα λέει αυτή η δικογραφία, για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και αν τέτοια θα υπάρχουν.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάντως, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι θα περίμενε κανείς όταν βάλλεται, για παράδειγμα, ένα κόμμα συνολικά και ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε μάλιστα και μια κυβερνητική περίοδος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όταν βάλλεται η ΝΔ, θα περιμέναμε και από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ τουλάχιστον να αντιδράσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτή την κίνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Σβέρκο. Εδώ υπάρχει ένα συγκροτημένο μπλοκ εξουσίας, το οποίο είναι το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος. Συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, που κυβέρνησαν και σήμερα βρίσκονται στις ηγεσίες τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της ΝΔ. Αυτό το μπλοκ εξουσίας κατέρρευσε με πάταγο την περίοδο της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει αναδιοργανωθεί στη βάση μιας αντιπαράθεσης ακριβώς από τη μία μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προσπάθειες που κάνει, με τα λάθη του, με τις αδυναμίες του, με τις ολιγωρίες του, αλλά με ένα σαφές δείγμα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και από την άλλη μεριά, έχουμε το μπλοκ εξουσίας του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί με τον τρόπο που έμαθε να λειτουργεί αυτά τα 40 χρόνια. Δηλαδή, υπερασπιζόμενο την ίδια του την ύπαρξη και αυτή του η ύπαρξη εξαρτάται από την αλληλοκάλυψη που παρέχεται από τη ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ. Ή τουλάχιστον στο επίπεδο των ηγεσιών τους είναι αυτή η συνθήκη, η οποία επικρατεί. Νομίζω ότι ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, ο κόσμος που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για προοδευτικές τομές και αναγνωρίζει και τον εαυτό του ως πολιτικά τοποθετημένο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, παίρνει αποστάσεις από αυτή τη λογική της πολιτικής ταύτισης της κυρίας Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι έχουν πολιτική ταύτιση, με σαφή πολιτική, αλλά και κομματική σκοπιμότητα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Και κάτι τελευταίο, το οποίο είναι μάλιστα χθεσινή είδηση και εδώ θα επικαλεστώ λιγότερο τον θεσμικό σας ρόλο και περισσότερο τον πολιτικό. Θα σας πάω στη Θεσσαλονίκη. Διότι είχαμε την ανακοίνωση από τον κύριο Γιάννη Μπουτάρη, αναφορικά με την μη υποψηφιότητά του τελικά για τον δήμο της Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι ότι πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα με αφορμή την επίθεση που είχε δεχθεί ο Γιάννης Μπουτάρης, είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, τον στήριξε και, βεβαίως, τον στήριξε και σε επίπεδο –θα λέγαμε έτσι- αυτοδιοικητικό, όσον αφορά τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δυσκολεύει τώρα το πεδίο στη Θεσσαλονίκη για την κυβερνώσα παράταξη, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, πρέπει να σας πω το εξής: Ο κύριος Μπουτάρης, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφωνιών που θα μπορούσε να έχει κανείς μαζί του, ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ηγήθηκε μιας παράταξης που κατάφερε να συσπειρώσει δημοκρατικές δυνάμεις, δυνάμεις προοδευτικές, δυνάμεις που συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη με το κλίμα της τρομο-υστερίας, το κλίμα του ακραίου εθνικισμού, της αντίδρασης της ακροδεξιάς. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε και να το καταγράψουμε ιστορικά στα θετικά. Δηλαδή, το γεγονός ότι κατάφερε να συσπειρώσει τον δημοκρατικό – προοδευτικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, να δημιουργήσει όρους για να γίνει αυτή η παράταξη και πλειοψηφική, σε μία δύσκολη πολιτική φάση. Τώρα, το γεγονός ότι ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος είναι, βεβαίως, απολύτως σεβαστό. Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Δηλαδή, να βρούμε τα πρόσωπα εκείνα που θα καταφέρουν να ξανασυσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο διότι θεωρώ ότι αυτή η πολιτική συμμαχία των αριστερών, των προοδευτικών, των αντιφασιστικών, αντιεθνικιστικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να ξαναγίνει πλειοψηφική και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σβέρκο.

Προηγούμενο άρθροΚομισιόν σε Ν. Χουντή: “Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για τα Αιολικά Πάρκα” – Απάντηση για Αιολικό Πάρκο Μονεμβασιάς
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018