Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή για την πολύ πλούσια επικαιρότητα ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε υπουργέ, καλό μεσημέρι. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας, Κυριακή μεσημέρι
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Σκουρή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Καταρχήν, είχαμε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και παρατηρήσαμε ένα μεγάλο άνοιγμα, όχι μόνο από τον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς την Φώφη Γεννηματά. Ήθελα το σχόλιο σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλη η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αφορά τις τεκτονικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, όπως καταλαβαίνετε, αφορά το σύνολο, σχεδόν, των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο, ακριβώς, λοιπόν, αυτών των τεκτονικών αλλαγών και των μετασχηματισμών στους πολιτικούς συσχετισμούς, υπάρχει μία ευρεία συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η σοσιαλδημοκρατία ή στην χώρα μας η κεντροαριστερά. Φαίνεται, όμως, ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνάμεις στα όρια του Κινήματος Αλλαγής, που δεν θέλουν ούτε τις ίσες αποστάσεις, αλλά ούτε πολύ περισσότερο την συμπόρευση με τη Ν.Δ. ή τη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. Αυτή η συζήτηση ακόμα δεν διεξάγεται με σοβαρούς όρους και νομίζω έχει να κάνει και με το παρελθόν των πολιτικών χώρων, που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βαρύνεται με πάρα πολλές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει καταλήξει η χώρα μας. Δεν θέλησε ποτέ να κάνει μία πολιτική αυτοκριτική για όλη την προηγούμενη περίοδο, είτε αυτή αφορούσε τον δρόμο μέχρι το 2010 είτε αυτή αφορούσε τις επιλογές που έγιναν από το 2010 μέχρι το 2015. Επομένως…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Εσείς συζητείτε να απευθύνετε πρόταση διαλόγου προς το Κίνημα Αλλαγής και αν ναι, αυτό τι θα περιλαμβάνει; Και τον εκλογικό Νόμο για παράδειγμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές καθαρές κουβέντες από τη δική τους πλευρά καταρχήν. Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές; Πρώτον, μία πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015, μια αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ. μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση και μία σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας. Και βεβαίως, μια καθαρή στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας. Όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να μπορούν να θεωρηθούν πιθανές εξελίξεις. Νομίζω ότι δεν έχει καθόλου νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από εκεί και πέρα, όμως, από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα αλλά και τα πολιτικά του λάθη.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπατε με πρόσωπα, με συγκεκριμένα πρόσωπα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με πρόσωπα, ναι. Αυτό νομίζω ότι σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα επανέλθω στα θέματα της διαφθοράς. Ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε την τοποθέτηση του κυρίου Βενιζέλου, που μιλάει για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα προηγουμένως, το Κίνημα Αλλαγής, με προεξάρχοντα εκφραστή αυτής της πολιτικής τοποθέτησης, τον κύριο Βενιζέλο, αντί να κάνει αυτοκριτική για όλα όσα έκανε τα προηγούμενα χρόνια, για τις ευθύνες του, για τις πολιτικές του επιλογές, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα, σχεδόν, στο χείλος της καταστροφής, για μια σειρά από πολιτικές επιλογές με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο, που διέρρηξαν τις σχέσεις που είχε ο συγκεκριμένος χώρος με τον κόσμο της εργασίας, μιλούν τώρα για δημοκρατικό μέτωπο, λες και ο κίνδυνος για την δημοκρατία στη χώρα μας προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται –τι να πει κανείς;- περί, μάλλον, μιας γελοίας πολιτικής τοποθέτησης, η οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω τώρα, για να πάμε στα θέματα της Novartis, γιατί εξακολουθείτε να ζητάτε παραίτηση του Άδωνη Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της Ν.Δ. από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί κάτι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Γεωργιάδη, μιλούσαν για σκευωρία, μιλούσαν για μια στημένη υπόθεση, την οποία υποτίθεται ότι ενορχήστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμπαιγνία με δικαστικούς λειτουργούς. Πέραν του προσβλητικού της τοποθέτησης αυτής για την ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, πλέον φαίνεται ότι εάν έστω και ένας πολίτης θα μπορούσε να πιστέψει αυτή την πολιτική αφήγηση, μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει ούτε ένας πια, που να συζητά περί σκευωρίας. Διότι η Novartis ήδη από το 2017, μόνη της, στην πραγματικότητα, τον Φλεβάρη του 2017, μόνη της, αναγνώρισε ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Με δεδομένη την αποκάλυψη αυτή, πια, ο κύριος Γεωργιάδης, νομίζουμε ότι είναι, μάλλον, αυτονόητο ότι θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και η διαλεύκανσή της και η απόδοση των ευθυνών. Ακούστε, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον δυτικό κόσμο. Ξέρετε, όταν υπάρχουν ενδείξεις, καταγγελίες για πολιτικά πρόσωπα ότι εμπλέκονται σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, νομίζω ότι θα ήταν περίπου αυτονόητο ο κύριος Μητσοτάκης να έχει προχωρήσει στην καθαίρεση του κυρίου Γεωργιάδη από τη θέση του Αντιπροέδρου. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένο το ήθος, αλλά και την έλλειψη ευθιξίας, που επικρατεί στη Ν.Δ. Θυμηθείτε τι έγινε με τον κύριο Αυγενάκη, ο οποίος πριν από κάποιον καιρό, είχε αποκαλυφθεί ότι είχε συνομιλίες με καταδίκους. Έκανε προσωπικές χάρες σε ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις και ο κύριος Μητσοτάκης αντί να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, αυτό το οποίο έκανε ήταν να τον καλύψει με όλη του την πολιτική ισχύ.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στα σημειώματα του κυρίου Φρουζή, πάντως, υπήρχε και το όνομα του κυρίου Τσίπρα. Ένα ραντεβού με τον κύριο Τσίπρα και γι’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αυτό..
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε κανένα ραντεβού…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στα σημειώματα το όνομα υπήρχε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό που υπήρχε στα σημειώματα ήταν η βούληση του κυρίου Φρουζή να επιδιώξει ένα ραντεβού με τον κύριο Τσίπρα, που, όπως καταλαβαίνετε, δεν έγινε ποτέ και δεν θα μπορούσε κιόλας να έχει γίνει. Επομένως, είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να θέλει να συναντήσει κάποιον και είναι εντελώς διαφορετικό κάποιος να συναντά κάποιον και μάλιστα, ιδιωτικά. Σας θυμίζω ότι ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Φρουζή, που ισχυριζόταν ότι τον έχει δει μόνο ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, αποδείχθηκε ότι αντάλλαζε ραβασάκια, στα οποία του έδινε μάλιστα και το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του τότε «θησαυροφύλακα» της χώρας, του κυρίου Σταϊκούρα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλες τις πληρωμές του δημοσίου. Εν πάση περιπτώσει, για όλα αυτά, εμείς εξηγήσεις δεν έχουμε ακούσει, αλλά, νομίζω, όμως, ότι σιγά – σιγά, όσο περνά ο καιρός και έρχονται στο φως νέα στοιχεία από τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα αποδοθεί δικαιοσύνη και όλοι πλέον θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τις πολιτικές, αν όχι και τις ποινικές τους ευθύνες.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Διάβασα το Σάββατο στα «Νέα» μια συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, είπε: ότι «η φράση καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, αφού γνωρίζετε», είπε χαρακτηριστικά, «ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση». Είναι βεντέτα πλέον μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος και κυβέρνησης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία βεντέτα… Ο κύριος Στουρνάρας επιμένει αντί να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής να λέει την πολιτική του τοποθέτηση. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεις μια φορά τη γνώμη σου και διαφορετικό πράγμα κάθε λίγο και λιγάκι να εμφανίζεσαι ως εισηγητής ενός εντελώς διαφορετικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Αν ο κύριος Στουρνάρας θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και θέλει να συνεχίσει να το κάνει, μπορεί κάλλιστα να επανέλθει στην πολιτική. Ούτως ή άλλως, από εκεί προήλθε και από εκεί τελικά οδηγήθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλά, δεν θέλω να κάνω περαιτέρω σχόλια σε σχέση με αυτό. Να μιλήσουμε για την ουσία αυτών που λέει ο κύριος Στουρνάρας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ουσία, πάντως, είναι και οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, κύριε Υπουργέ. Γι’ αυτό σας ρωτώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Σκουρή. Το να λέει κανείς ότι η υπογραφή δανειακής σύμβασης, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής, δηλαδή από μέτρα τα οποία πρέπει να παίρνει μια κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να εκταμιεύει δόσεις του δανείου, είναι η ίδια κατάσταση με την εποπτεία, με την μεταπρογραμματική εποπτεία, την οποία είχαν χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και εξακολουθούν να έχουν μέχρι να αποπληρώσουν το 75% του χρέους τους, είναι η ίδια κατάσταση, είτε είναι άγνοια που οδηγεί σε τέτοιου τύπου αποφάνσεις είτε είναι πολιτική σκοπιμότητα. Δεν ξέρω τι από τα δύο είπε ο κύριος Στουρνάρας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσω ακόμα κάτι που αφορά το ποδόσφαιρο. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για σχέσεις διαπλοκής με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σχολιάσω εγώ σε σχέση με αυτό; Αν η Ν.Δ. η οποία ήταν εκείνη που όταν ήταν κυβέρνηση, πιθανόν ορθώς πράττοντας πίεσε και είναι δεδομένο αυτό, τον κύριο Σαββίδη να επενδύσει στη χώρα και είχε αποδεδειγμένα σχέσεις ο κύριος Σαμαράς με τον κύριο Σαββίδη…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κακό, να επενδύει κάποιος στη χώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντίθετο. Σας το είπα. Πιθανόν και ορθώς πράττοντας. Εγώ σας λέω, λοιπόν, αν η Ν.Δ. θέλει να ανακαλύψει, τώρα ξαφνικά, σχέσεις διαπλοκής με τον κύριο Σαββίδη, θα πρέπει να μας πει και ποιες είναι αυτές οι σχέσεις διαπλοκής. Από την δική μας μεριά, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το να μιλάει κανείς στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί, είναι αρκετά ειρωνικό ή επικίνδυνο. Η Ν.Δ. ήταν ένας από τους δύο κυρίαρχους πολιτικούς πόλους της διαπλοκής επί 45 χρόνια. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα ή ότι κανένας Έλληνας πολίτης πιστεύει τέτοιου τύπου καταγγελίες από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη ή όποιου άλλου. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και σε αυτή την προσπάθεια ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε μαζί μας τη Ν.Δ.. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι έχουν να κάνουν με την δημοσιογραφική και πολιτική καθημερινότητα, τις εγκλήσεις και τις αντεγκλήσεις, που συνήθως ανταλλάσσονται χωρίς κανέναν συγκεκριμένο νόημα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν σας κάνω και δύο ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά, και να σας ευχαριστήσω, θέλω να σας ρωτήσω: αντέχει η κυβέρνηση ένα Grexit στο ποδόσφαιρο; Ή μια οριστική διακοπή του πρωταθλήματος;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτό το οποίο δεν αντέχει είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εκφυλισμού και παρακμής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα αντέξουμε διότι έχουμε και πολιτικό και ηθικό επιχείρημα υπέρ τους. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, σας ξαναλέω, είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, έτσι ώστε να επιβάλλουμε την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και νομίζω ότι αυτή η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, με αφορμή και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται, φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Πού το πάει ο Ερντογάν κατά τη γνώμη σας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ερντογάν βρίσκεται σε μία κατάσταση, καταρχήν το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι έχει απελευθερώσει μία δυναμική στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, η οποία τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και αυτό είναι που καθορίζει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μια πλειοδοσία εθνικισμού στην γείτονα, είτε μιλάμε για την κυβέρνηση είτε μιλάμε για την αντιπολίτευση. Αυτή είναι ούτως ή άλλως μια επικίνδυνη κατάσταση, που προφανώς την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, μας προβληματίζει, αλλά την ίδια στιγμή μας αναγκάζει να παίρνουμε και συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να παριστάνω τον μάντη. Αυτό που σας λέω είναι ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, διπλωματικά και πολιτικά, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία και να επανέλθουμε σε μία κανονική κατάσταση, σε μία κατάσταση που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν, είτε αυτά αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις είτε αυτά αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ταυτόχρονα, βλέπουμε και ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας, μία σειρά διαφορετικών γνωμών, του υπουργού Άμυνας σε σχέση με την κυβέρνηση, είτε αυτό αφορά τα Σκόπια είτε αφορά τα ελληνοτουρκικά ή αν είναι «όμηροι» ή όχι οι δύο στρατιωτικοί. Ποιες είναι τελικά οι σχέσεις σας με τον κύριο Καμμένο; Μπορεί να υπάρχει ρήξη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πράγματι ο κύριος Καμμένος έχει εκφράσει μια διαφορετική άποψη, έχει πει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του, όμως, θα ήθελα να σας πω ότι πρέπει να αναμένουμε μέχρι να υπάρξει μια τελική συμφωνία και εκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν με δεδομένη ακριβώς τη συμφωνία και όχι πάνω στις εικασίες. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά πολιτικής άποψης. Αυτό το οποίο μπορεί να υπάρχει είναι διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις ή διαφορετικές διατυπώσεις στον τρόπο με τον οποίο κανείς αναπτύσσει τις σκέψεις του, όμως στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού, στο επίπεδο των διπλωματικών ενεργειών, οι οποίες πρέπει να γίνουν, στο επίπεδο των πολιτικών διαύλων που πρέπει να ανοίξουμε και με την Ευρώπη, αλλά και με την Τουρκία για να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κρίση, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να το κάνω διαφορετικά. Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το πιστεύω. Σας ξαναλέω: Οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Είναι, όμως, δύο κόμματα τα οποία έχουν αποφασίσει να βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση διότι έχουν θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της περιόδου αυτής την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την θεσμική κάθαρση, αν θέλετε, δηλαδή την μάχη εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς. Η γνώμη μου είναι, λοιπόν, ότι αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι και εκείνες που καθορίζουν ακριβώς την συγκυβέρνηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σε σχέση με την κοινή προσπάθεια, την οποία κάνουμε ήδη από το 2015.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας κάνω και άλλη μια ερώτηση για να κλείσουμε. Δεν ξέρω αν πρέπει να την κάνω αυτή την ερώτηση, κύριε Υπουργέ, θα σας ρωτήσω ως ιδιώτη, ως πρόσωπο. Είχαμε πρόσφατα μία απόφαση της δικαιοσύνης που συζητήθηκε πολύ και όπως και τα όσα είπε ενώπιον του δικαστηρίου, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κύριος Αμβρόσιος. Κατά τη γνώμη σας, σας ρωτάω τώρα όχι ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πρέπει να προσβληθεί αυτή η απόφαση της αθώωσης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, τώρα, δεν μπορώ να κάνω τέτοιου τύπου σχόλια. Η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι εκφράσεις και στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες προσβάλλουν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, είτε για λόγους χρώματος είτε φυλής είτε θρησκείας είτε σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Και αυτό οφείλει να το λαμβάνει υπ’ όψιν της και η ελληνική δικαιοσύνη, πράγμα το οποίο δύσκολα θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι το έπραξε στην υπόθεση της απόφασης αθώωσης του συγκεκριμένου ιεράρχη.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.