Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Ρ/Σ ‘’ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7’’

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Ρ/Σ ‘’ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7’’ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού

 

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να ξεκινήσουμε, πριν πάμε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, από θέματα οικονομίας και δεν ξέρω αν θα πρέπει να πάμε και να σας κάνουμε μία ερώτηση -που πολλές φορές σας έχει γίνει, αλλά επειδή είναι αύριο και το Euro-Working Group- γιατί αυτή η εμμονή ότι μπορεί να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή. Το πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει; Θα χρειαστεί; Μπορεί να μπει από τους εταίρους; Τι πραγματικά μπορεί να γίνει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποιον υπάρχει αυτή η εμμονή, κύριε Σκουρή;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακούγεται πολλές φορές. Είναι ένα σενάριο που φαίνεται να μένει πάνω στο τραπέζι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά πράγματα -ειδικά τις τελευταίες μέρες που υπάρχει μια μείωση στη ροή των ειδήσεων-  που έχουν γραφτεί, έχουν φημολογηθεί, έχουν ψιθυριστεί, πολλές φορές θα έλεγε κανείς ότι σε μεγάλο βαθμό είναι  και αποκυήματα φαντασίας. Από την πλευρά των θεσμών, από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αρκετά πράγματα έχουν γίνει σαφή ως προς τη διαδικασία, ως προς την πορεία εξόδου και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων. Ήδη, αρκετοί από τους αξιωματούχους των θεσμών έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε μία προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς αυτό θα ερχόταν και σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup που καταλήξαμε πέρυσι τον Ιούνιο, τον Ιούνιο του 2017, η οποία προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι, το οποίο θα προκύψει και από τις εκταμιεύσεις του ESM, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, αλλά και από στοχευμένες εξόδους στις αγορές. Ήδη γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει δύο τέτοιες εξόδους συν το swap, δηλαδή η ανταλλαγή ομολόγων που έγινε στο ενδιάμεσο. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα νόημα να δίνεται συνέχεια σε τέτοιου τύπου σενάρια, τα οποία έχουν απαντηθεί. Εμείς συνεχίζουμε τη συζήτηση με βασικό θέμα τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Eurogroup της Σόφιας, το λεγόμενο Αναπτυξιακό Σχέδιο το οποίο ήδη συζητάμε με τους θεσμούς και τους εταίρους μας και στο οποίο φιλοδοξούμε να καταλήξουμε, εν πάση περιπτώσει, σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 του Απρίλη.

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει η δυνατότητα αναβολής ή παγώματος του μέτρου μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Αναπτυξιακό Σχέδιο γίνεται λόγος για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019 και μετά. Θέλω να σας πω ότι όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα να συζητήσουμε περαιτέρω για το συγκεκριμένο θέμα. Το κύριο ζήτημα, που μας απασχολεί, είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Ξέρετε ότι δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει, πράγμα το οποίο οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό νομίζω ότι θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους μας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Φαντάζομαι και προκειμένου να αποφευχθεί το μέτρο που προτείνει, που επιμένει το ΔΝΤ, να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του ΔΝΤ. Η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν ξεκινήσει. Αντιθέτως, όλοι θα κάνουν τις προβλέψεις τους, αφού…

ΣΚΟΥΡΗΣ: Να το πω διαφορετικά για χάρη της συζήτησης. Μπορεί η κυβέρνηση να δεχτεί κάτι τέτοιο; Υπάρχουν πιθανότητες και οι προϋποθέσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η γνώμη μου είναι ότι κατ’ αρχάς δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο. Διότι -θέλω να σας υπενθυμίσω- και το 2016 ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 0,5%, καταφέραμε να φτάσουμε ένα 3,5%. Πράγμα το οποίο, βεβαίως, πρέπει να συζητηθεί για ποιον λόγο συνέβη κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την υποεκτίμηση των μέτρων, που αρκετές φορές γίνεται εκ μέρους κάποιων από τους θεσμούς. Και το 2017 έχουμε ένα πολύ θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πάλι έχουμε υπέρβαση των στόχων. Επομένως, αναμένουμε στη συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 όλα αυτά τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη από το σύνολο των θεσμών. Βεβαίως, δεν προδιαγράφω ούτε προεξοφλώ τη θέση κανενός από τους θεσμούς.

ΣΠΑΝΟΥ: Αλλά λέτε ότι δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφενός δεν έχει τεθεί, δεύτερον η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρόκειται να τεθεί και τρίτον είναι ότι, ακόμη κι αν τεθεί, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μια τέτοια ανάγκη.

ΣΠΑΝΟΥ: Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός μετά το τέλος του προγράμματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η γενική στρατηγική της κυβέρνησης είναι, προφανώς, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, με την επαναφορά των ρυθμίσεων για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πρώτον. Και δεύτερον είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός σταδιακά, καθώς όλη την περίοδο του μνημονίου και ειδικά από το 2012 και μετά, όταν υπεγράφη η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που όρισε ως κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ, έχουν υπάρξει μειώσεις.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολύ μεγάλες, χωρίς να επιφέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της εργασίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και κατά την άποψη της κυβέρνησης αυτό έχει και αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα, κύριε Υπουργέ. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία, μέχρι τις 21 Ιουνίου πρέπει να έχει λήξει συνολικά όλο το θέμα και της 4ης αξιολόγησης. Θα επιτρέψετε τυχόν καθυστερήσεις, αναβολές, με τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές. Τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα και μέχρι τις 21Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία για τα μετά του προγράμματος. Δηλαδή, για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και προϋπόθεση για κάτι τέτοιο -όπως καταλαβαίνετε- είναι και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Προφανώς, υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία για τεχνικούς λόγους δεν πρέπει, δεν μπορούν, δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνονται και αποδέχονται και αναγνωρίζουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ωστόσο, ο κύριος κορμός, αν θέλετε, των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα φτάσουμε και στο τέλος –τυπικά- της διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, λέτε «δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το έλεγα καν έτσι. Δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε και δεν θα καθυστερήσουμε. Αντιθέτως, τα προαπαιτούμενα τα οποία έχουμε συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αξιολογήσεων και τα οποία προβλέπονται στη Συμφωνία του 2015, θα υλοποιηθούν στην ώρα τους.

ΣΠΑΝΟΥ: Τι θα κάνετε εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω αυτή τη στιγμή φημολογίες, δημοσιεύματα, τα οποία δεν ξέρω κιόλας πώς έρχονται στο φως, καθώς -όπως ξέρετε- η διαδικασία των διασκέψεων του ΣτΕ ορθά όφειλε να είναι μυστική. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μία ανησυχία με βάση δημοσιεύματα, όταν δεν έχουμε καν φτάσει στις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ. Δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για καθαρογραφή ή δημοσίευση της απόφασης. Βρισκόμαστε σε μία φάση που, εξ όσων γνωρίζω, οι διασκέψεις συνεχίζονται. Δηλαδή, δεν έχουμε καν απόφαση του ΣτΕ.

ΣΠΑΝΟΥ: Ναι, ως σενάριο εργασίας δεν το εξετάζετε, για να είστε έτοιμοι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι από τη δική μου μεριά δεν μπορώ να σχολιάσω δημοσιεύματα. Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν είναι αποφάσεις της μίας γραμμής. Όποια απόφαση πάρει το ΣτΕ θα τη μελετήσουμε, θα την επεξεργαστούμε, θα δούμε το σκεπτικό της, θα δούμε ποια σημεία πιθανά θα πρέπει να τροποποιηθούν. Ωστόσο, ο γενικός κορμός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν τίθεται σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω και αυτό πρέπει να γίνει σαφές από όλες τις πλευρές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, φαίνεται, πάντως, ότι το ΣτΕ πολλές αποφάσεις κυβερνητικές ανατρέπει. Μήπως δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Σκουρή. Για ποιες αποφάσεις μιλάτε; Αν θέλετε, μπορούμε να συζητήσουμε επί συγκεκριμένων αποφάσεων. Τέτοιου τύπου γενικούς χαρακτηρισμούς δεν μπορώ να τους σχολιάσω. Το ΣτΕ πρέπει να ελέγχει τις διοικητικές πράξεις, αλλά και τους νόμους στον συνταγματικό έλεγχο τον οποίο κάνει. Εφόσον βρίσκει ότι κάποιες από τις διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, θα πρέπει αυτές να τροποποιούνται δεόντως. Αυτό δεν είναι μια καινοφανής κατάσταση. Πάντοτε το ΣτΕ στον ακυρωτικό έλεγχο τον οποίο έκανε, ακύρωνε κανονιστικές πράξεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι νόμοι οι οποίοι εκδίδονταν ήταν αντισυνταγματικοί. Αυτό δεν είναι καθόλου καινοφανές. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το νομικό μας σύστημα. Από εκεί και πέρα, σε κάθε διαφορετική περίπτωση μπορεί κανείς να κρίνει, αν οι σταθμίσεις τις οποίες έχει κάνει το ΣτΕ  ή οποιοσδήποτε άλλος δικαστής, είναι εύλογες ή μη εύλογες, αν μπορούν να τεκμηριωθούν ή αν δεν μπορούν να τεκμηριωθούν. Αλλά αυτό είναι μια γενικότερη συζήτηση.

ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Τσίπρας θα καλέσει την κυρία Γεννηματά σε συνάντηση για τη συνταγματική αναθεώρηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τσίπρας στην απαντητική επιστολή που έστειλε στην πρόταση της κυρίας Γεννηματά, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε καθαρά ότι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στη διαδικασία της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση και σε διμερές επίπεδο, αλλά φυσικά και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΣΠΑΝΟΥ: Αυτό ήταν τότε. Κάτι νεότερο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι νεότερο σε σχέση με εκείνη την απαντητική επιστολή, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα συγκεντρωθούμε, θα εστιάσουμε ακριβώς στην ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είναι ώριμες οι συνθήκες για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο, γιατί αυτό υποκρύπτει ουσιαστικά μια συνταγματική αναθεώρηση στην κατεύθυνση την προοδευτική, όπως λέτε εσείς, με το Κίνημα Αλλαγής ή όχι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε πει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων, σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων, σε θέματα πολιτειακής οργάνωσης. Ωστόσο, αυτό, όπως καταλαβαίνετε, προϋποθέτει και την αντίστοιχη βούληση εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. Εγώ αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες μπορεί να είναι και πλειοψηφικές, οι οποίες δεν θα απέρριπταν ένα  τέτοιου τύπου άνοιγμα του πολιτικού ή συνταγματικού, αν θέλετε, διαλόγου. Ωστόσο, υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες με πολύ ξεκάθαρο τρόπο έχουν τοποθετηθεί όχι μόνο εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί, αν θέλετε, ηγείται μιας κατάστασης δημοκρατικής εξαίρεσης στη χώρα, πράγμα το οποίο -όπως καταλαβαίνετε- είναι μάλλον γελοίο, ειδικά όταν προέρχεται από το συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό. Εγώ θα έλεγα ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει εκείνο να ξεκαθαρίσει τη θέση του, να δει στρατηγικά προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί. Και βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αρκετά έντονη συζήτηση ως προς τις κατευθύνσεις, ως προς τις πολιτικές επιλογές τις οποίες θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής. Είδαμε και τον κύριο Σαμαρά να καλεί το Κίνημα Αλλαγής, για να κάνουν μαζί υπερβάσεις, να επιτύχουν συγκλίσεις και να κάνουν μάλιστα και συγκρούσεις, αναδεικνύοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κεντρικό στόχο της πολιτικής πολεμικής. Νομίζω, όμως, ότι αυτό έρχεται σε αρκετά μεγάλη αντίθεση και με τη βάση του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και με μεγάλη μερίδα της πολιτικής του ηγεσίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω: Είπατε ότι υπάρχουν δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής, που βλέπουν με θετικό μάτι τη συνεργασία. Εσείς συζητάτε, ως κόμμα, μόνο με το Κίνημα Αλλαγής ή προτίθεστε να συζητήσετε και με στελέχη του συγκεκριμένου χώρου, ανεξαρτήτως τι θα κάνει το κόμμα τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κοινοβουλευτικός και ο πολιτικός διάλογος -όπως γνωρίζετε- δεν μπορεί να περιοριστεί. Είναι αντιθέτως διαρκής και βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες εκφράζουν πολιτικές απόψεις και θέλουν να προωθήσουν τον διάλογο με προοδευτικό πρόσημο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορείτε να συζητήσετε και με βουλευτές του συγκεκριμένου χώρου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Ο κοινοβουλευτικός διάλογος σας είπα ότι είναι διαρκώς ανοιχτός. Αν μου λέτε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις ή συναντήσεις με βουλευτές του χώρου αυτού, θα σας έλεγα ότι κάτι τέτοιο, ούτως ή άλλως, συμβαίνει καθημερινά στο επίπεδο του Κοινοβουλίου. Και συμβαίνει, προφανώς, για να μην αφήνουμε κενά στη συζήτησή μας, με δημόσιο και καθαρό τρόπο.

ΣΠΑΝΟΥ: Πόσες πιθανότητες δίνετε να επιτευχθεί συμφωνία με τη FYROM; Εάν είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω τέτοιου τύπου μαντείες. Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Σίγουρα υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει ακόμα να καλυφθεί αρκετός δρόμος, καθώς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.

ΣΠΑΝΟΥ: Εάν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει περίπτωση να ζητήσετε αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω, είναι ότι από τη μεριά της κυβέρνησης θα ζητηθεί και θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αφήνετε ανοιχτό και το ενδεχόμενο των 180; Καλά καταλαβαίνω, ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν αφήνω ανοιχτό κανένα ενδεχόμενο. Λέω ότι θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα …

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να οδηγήσει, κατά τη γνώμη σας, σε κυβερνητική κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αυτά όλα έχουν απαντηθεί, όχι μόνο από τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά και από τη μεριά των ΑΝΕΛ και του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει προφανώς εκφράσει -αυτό το γνωρίζουν όλοι- τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, έχει πει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Εγώ θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, την κατάληξή τους. Και από εκεί και πέρα, έχω την εκτίμηση ότι όλα θα προχωρήσουν απολύτως ομαλά, διότι -όπως ξέρετε- ο βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η θεσμική ανασυγκρότηση της ελληνικής πολιτείας, αφενός και αφετέρου η έξοδος από το μνημόνιο και η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

ΣΠΑΝΟΥ: Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, κύριε Εκπρόσωπε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολουθούμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν έχει νόημα η ανησυχία. Υπάρχει προφανώς, όμως, ένας προβληματισμός, σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά σε μία περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και βλέπουμε ότι υπάρχουν γεγονότα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Αυτή τη στιγμή στη Συρία υπάρχει μια κατάσταση πάρα πολύ μεγάλης έντασης, η οποία κατάσταση φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

ΣΠΑΝΟΥ: Συμμερίζεστε την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας, ότι οι δύο έλληνες αξιωματικοί μπορεί να μείνουν για 15 χρόνια στις τουρκικές φυλακές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η δήλωση, από όσο γνωρίζω, έγινε σε μία συζήτηση με δημοσιογράφους. Θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος του λέγειν για να γίνει σαφές το ότι δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, καθώς νομίζω ότι η τουρκική πλευρά στο συγκεκριμένο μάλλον έχει υπερβεί τα όρια, καθώς κάνω την εκτίμηση ότι θα μπορούσε το περιστατικό αυτό να έχει διευθετηθεί εντός λίγων 24ωρων. Το σημαντικό για εμάς είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και τις πολιτικές μας πιέσεις, ώστε να έχουμε σύντομα κατηγορητήριο, να γίνει η δίκη και να λήξει αυτή η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Χθες είχαμε τον κύριο Δένδια, ο οποίος είπε ότι αν η Χρυσή Αυγή χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση από τη Δικαιοσύνη, να ληφθεί μια απόφαση της Δικαιοσύνης στη δίκη που διεξάγεται, δεν θα πρέπει να κατέβει με την παρούσα ηγεσία και την παρούσα μορφή της και το όνομά της φυσικά στις επόμενες εκλογές. Σας ρωτώ περισσότερο ως νομικό, τώρα. Συμφωνείτε με μια τέτοια εκτίμηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εξαρτάται από την απόφαση του δικαστηρίου. Ξέρετε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, η επιβολή μιας ποινής κάθειρξης μπορεί να συνεπάγεται και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Αν κάτι τέτοιο είναι αυτό που θα επιλέξει το δικαστήριο, αυτό και θα γίνει. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα νομικά αρκετά περίπλοκο. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχει βάση και να μπορεί να τεκμηριωθεί η άποψη, την οποία αναφέρετε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ.

ΣΠΑΝΟΥ: Καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Προηγούμενο άρθροΑν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: «Απαραίτητη μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική μηδενικών εκπομπών άνθρακα για το 2050»
Επόμενο άρθροΑπάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας στη δήλωση της Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. κυρίας Ν. Μπακογιάννη