Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην τηλεόραση του ALPHA και την εκπομπή «ALPHA ΡΕΠΟΡΤΑΖ» με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και με τη συμμετοχή της Λώρας Ιωάννου
ΤΖΙΜΑ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Τζανακόπουλο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλή σας μέρα, κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.
ΤΖΙΜΑ: Θέλω να ξεκινήσω λίγο με το χθεσινό Υπουργικό και από την έκκληση του Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και μάλιστα σε πρώτο ενικό, ο κύριος Τσίπρας είπε: «Περιμένω για την άμεση επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτών». Αυτό, όμως, έγινε δύο ημέρες αφότου τον αποκαλέσαμε «σουλτάνο». Δηλαδή, κάνουμε μία έκκληση στον «σουλτάνο»;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακούστε. Η δική μας στάση, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι στάση πολιτική, είναι στάση εμβληματική, είναι στάση που πάντα αφήνει περιθώρια συζήτησης, περιθώρια διαλόγου. Όμως, όταν η Τουρκία ξεπερνά συγκεκριμένα όρια, πρέπει να γίνεται σαφές ότι θα λαμβάνει τις απαντήσεις που της οφείλονται.
ΤΖΙΜΑ: Σε αυτό τον τόνο λέτε, κύριε Τζανακόπουλε; Και το λέω, γιατί το ξέρετε και εσείς ότι έγινε αυτή η κουβέντα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ερντογάν και την Κυριακή και τη Δευτέρα έκανε προκλητικότατες δηλώσεις, επιθετικότατες δηλώσεις, δηλώσεις όξυνσης, που σε πολλούς ακούστηκαν ακόμα και προσβλητικές απέναντι στη χώρα μας, απέναντι στην πολιτική της ηγεσία, απέναντι στην ελληνική πολιτεία. Επομένως, η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι σαφής και να αναδεικνύει το γεγονός ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια συγκεκριμένα όρια. Και εάν είδατε στη συνέχεια -διότι έχω ακούσει τον διάλογο των τελευταίων ημερών- η ανταπάντηση της τουρκικής πλευράς ήταν σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους…
ΤΖΙΜΑ: Ακριβώς. Αυτό μας έκανε εντύπωση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … απ’ ό,τι ήταν οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, είτε την Κυριακή είτε τη Δευτέρα.
ΤΖΙΜΑ: Εάν έφερε αποτέλεσμα, εννοείτε, ουσιαστικό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, από τη δική μας μεριά, δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε, ούτε σε επίπεδο ρητορικό, το ξεπέρασμα συγκεκριμένων ορίων στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συζήτηση, ο διπλωματικός και πολιτικός διάλογος.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και ο κύριος Καμμένος, όμως, ξεπέρασε τα όρια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τον ακούσατε;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ε, αυτό είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
ΤΖΙΜΑ: Άρα, λέτε ότι δεν μπορεί να το είπε έτσι;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Μπορεί και να μην το είπε; Αν έχουμε κάνει λάθος, να το πάρουμε πίσω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω, κυρία Τζίμα, ότι η συζήτηση αυτή δεν ήταν δημόσια. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τις λέξεις ακριβώς που χρησιμοποίησε ο κύριος Καμμένος. Είναι εντελώς διαφορετικό να γίνεται μία συζήτηση off the record, είναι εντελώς διαφορετικό να γίνονται επίσημες δηλώσεις on camera, οι οποίες τελικά καταλήγουν να είναι ακόμα και προκλητικές.
ΤΖΙΜΑ: Τηλεφώνημα έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου στον κύριο Καμμένο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα τηλεφώνημα δεν υπήρξε.
ΤΖΙΜΑ: Γιατί σας το ρωτάω; Διότι θεωρώ ότι κανένας νοήμων άνθρωπος και πολιτικά, δεν θα ακούσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μιας χώρας να λέει, να αποκαλεί κάποιον τρελό και δεν θα το πάρει αυτό στα σοβαρά. Δηλαδή, εάν εγώ ακούσω τον Αμερικανό υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Γάλλο, τον Γερμανό, θα θεωρήσω ότι αυτό που λέει είναι γραμμή της χώρας. Είναι γραμμή της κυβέρνησης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, επειδή κανένας δεν άκουσε, σας ξαναείπα ότι υπήρξε μία συζήτηση, εξ όσων γνωρίζω, η οποία έγινε off the record. Από εκεί και πέρα, αυτό που μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι οι δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει από την τουρκική πλευρά, είναι και πολύ επιθετικότερες και οδηγούν σε μία όξυνση της κατάστασης. Και αυτό το οποίο πρέπει να μένει και να γίνεται διαρκώς σαφές, είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε, από τη μεριά της Τουρκίας, να υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια. Όταν, λοιπόν, οξύνεται μία κατάσταση, είναι δεδομένο ότι μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μία και ρητορική κλιμάκωση. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, να πέσουν οι τόνοι, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα διμερή και διεθνή ζητήματα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών, κατά τη γνώμη σας, η Τουρκία -στην αρχή δείξαμε μια ψυχραιμία, περιμέναμε- έχει ξεπεράσει τα όρια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη μου, βεβαίως έχει ξεπεράσει τα όρια. Θέλω να σας πω το εξής, σε σχέση με τους δύο στρατιωτικούς. Από τη δική μας πλευρά, η αρχική αντιμετώπιση του προβλήματος είχε το εξής το χαρακτηριστικό. Δεν θελήσαμε να ανάγουμε το περιστατικό σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, διότι το να το κρατήσεις σε μία χαμηλή στάθμη, διευκολύνει και την απέναντι πλευρά, αν δεν θέλει να κλιμακώσουμε την κρίση. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, φαίνεται ότι οι διαθέσεις της Τουρκίας δεν είναι να επιλύσει άμεσα, να διευθετήσει άμεσα το θέμα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Εκβιάζουν με αυτό το θέμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν εκβιάζουν, με την έννοια ότι δεν ζητούν κάτι. Νομίζω ότι είναι περισσότερο μία κίνηση γοήτρου, μία επίδειξη δύναμης και λιγότερο ένας εκβιασμός. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς αποσκοπεί η επίδειξη δύναμης.
ΤΖΙΜΑ: Απλώς, επειδή σας άκουσα πριν από δύο ημέρες να λέτε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια. Όταν λες στον άλλο «ξεπερνάς τα όρια», γιατί ακούνε τι λέμε, μετά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκετές φορές έχουν ξεπεράσει τα όρια.
ΤΖΙΜΑ: Οπότε, μετά κάνουμε τι; Αρχίζουν και ξεπερνούν τα όρια, λέτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς συνεχίζουμε τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, αυτή τη στιγμή, να κάνουμε κάτι περισσότερο. Αναμένουμε από τη μεριά της Τουρκίας, όπως είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης, ώστε να πέσουν οι τόνοι, να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το προδιαγράψει ή να το προεξοφλήσει. Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των γεγονότων και της έντασης, την οποία παρατηρούμε όλοι στα νότια σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, που επικαθορίζει -αν θέλετε- συνολικά την εξωτερική της πολιτική. Η Τουρκία βρίσκεται σε μία φάση, όπου καλείται να επιλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Απ’ ό,τι βλέπετε, υπάρχει μία έντονη κλιμάκωση των σχέσεών της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις ΗΠΑ, οι οποίες προέβησαν σε αντιδράσεις…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Τις ΗΠΑ. Σήμερα είδαμε την αντίδραση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, εάν θα χρησιμοποιούσα αυτή την έκφραση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εξέφρασαν τον προβληματισμό ή ακόμα και τη δυσαρέσκεια, θα μπορούσε κανείς να πει, για τα όσα πιθανό να συζητήθηκαν μεταξύ του κυρίου Πούτιν και του κυρίου Ερντογάν. Άρα, λοιπόν, το ζήτημα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που έχει να κάνει με τις στρατηγικές στοχεύσεις της Άγκυρας, συνολικά. Και γι’ αυτό τον λόγο, ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση, να πέσουν οι τόνοι, να μειωθεί η ένταση, είναι μία συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στην οποία προφανώς πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα για την εξομάλυνση των σχέσεων.
ΤΖΙΜΑ: Ο κύριος Πούτιν το έβαλε το θέμα; Ξέρετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εμείς, ο Πρωθυπουργός δηλαδή, μίλησε με τον κύριο Πούτιν, τον συνεχάρη για την εκλογή του και από εκεί και πέρα, είχαν μια γενική σύντομη συζήτηση για μια σειρά από ζητήματα.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ήταν μέσα και αυτό το ζήτημα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να παρέμβει ο κύριος Πούτιν;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, ναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ανέφερε το περιστατικό, χωρίς να υποβάλει κανένα αίτημα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κλείνοντας την ιστορία των δύο αξιωματικών. Συνεπώς, κύριε Τζανακόπουλε, λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και καμία πρόβλεψη πια, γιατί δεν είναι στο δικό μας χέρι για το πότε θα επιστρέψουν και πότε όχι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, δεν είναι στο χέρι κανενός. Και όποιος κάνει χρονικές προβλέψεις -άλλο πράγμα να βάζεις ένα όριο και να λες ότι περιμένω μέχρι τότε να το έχεις διευθετήσει- και είναι διαφορετικό…
ΤΖΙΜΑ: Έχουμε εμείς τέτοιο όριο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Αυτά τα όρια χρησιμοποιούνται και αναφέρονται και μπαίνουν στο τραπέζι, για να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις. Τώρα, θα σας πω το εξής: Κατά τη γνώμη μου -και προηγουμένως σας το είπα- έχουν ξεπεραστεί τα χρονικά όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί το ζήτημα.
ΤΖΙΜΑ: Δεν προχωρά δικονομικά το πράγμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Δηλαδή ότι έχουμε ένα περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί εντός δύο ή τριών εικοσιτετραώρων και ακόμα δεν έχουμε απαγγελία κατηγοριών εναντίον των δύο στρατιωτικών. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και μπορεί κανείς να υποθέσει, όπως όλοι υποθέτουμε και βασίμως, ότι είναι πολιτικά μάλλον τα κίνητρα. Είναι κίνητρα εξωτερικής πολιτικής, αυτά που δεν επιτρέπουν τη διευθέτηση του ζητήματος.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Άρα, όχι τελείως άδικα ο κύριος Καμμένος…
ΤΖΙΜΑ: Αυτό μπορεί να πάει και δέκα και δεκαπέντε χρόνια, αν δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Καμμένος, εφόσον είπε κάτι τέτοιο για τα δεκαπέντε χρόνια, το διάβασα κι εγώ, προφανώς είναι ένας τρόπος του λέγειν. Δηλαδή ότι δεν μπορεί να προδιαγράψει, δεν μπορεί να προεξοφλήσει, τον χρόνο κατά τον οποίο θα διευθετηθεί το ζήτημα. Διότι δεν είναι στο δικό μας χέρι, δεν είναι στο χέρι του ελληνικού κράτους. Και βλέπετε ότι η τουρκική πλευρά βάζει μπροστά -τώρα το θυμάται βεβαίως- τις ανεξάρτητες διαδικασίες της τουρκικής δικαιοσύνης.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Άκουσα χθες τον κύριο Τσίπρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, να απευθύνεται και στον ελληνικό λαό και να λέει -επειδή καταλαβαίνει πως υπάρχει ένας προβληματισμός- ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες, ότι η αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας είναι δεδομένη και είναι πολύ καλή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Όταν λέμε να μην ανησυχεί. Να μην ανησυχούμε για κάποιο πιθανό επεισόδιο ή εμπλοκή; Ή να μην ανησυχούμε, αν γίνει εμπλοκή, ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Είναι εντελώς διαφορετικό να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, να είμαστε αποτρεπτικά, αν θέλετε, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Και είναι διαφορετικό πράγμα να «τσιμπήσουμε» -αν θέλετε- στην επιχείρηση, τέλος πάντων, της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα αίσθημα φόβου στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, λοιπόν, να ανησυχούμε για κάτι τέτοιο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, αλλά οι στρατιωτικοί ζήτησαν το ένα δις για να…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Όλα τα προγράμματα συντήρησης του εξοπλισμού του ελληνικού στρατεύματος είναι προϋπολογισμένα και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα. Θα μπορούσαν να τα έχουν ζητήσει δύο μήνες πριν και δύο μήνες μετά. Δεν είναι αυτό το ζήτημα αυτή τη στιγμή. Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι ότι και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία.
ΤΖΙΜΑ: Κύριε Τζανακόπουλε, θέλω να περάσουμε και στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και να σας ρωτήσω πόση βάση έχουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει ένα plan B για μία διεθνή συμφωνία, η οποία θα πάει στους διεθνείς οργανισμούς και θα παρακαμφθούν κατά αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, τα Κοινοβούλια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, για να συνεννοηθούμε. Δεν υπάρχει κανένα διεθνές ζήτημα. Καμία διεθνής διαφωνία, αν θέλετε, η οποία μπορεί να λυθεί χωρίς διεθνή συνθήκη. Όλα τα διμερή ή πολυμερή ζητήματα των διεθνών σχέσεων επιλύονται με την υπογραφή νομικά δεσμευτικών κειμένων, δηλαδή συνθηκών. Το ίδιο πράγμα θα γινόταν στο Κυπριακό. Το ίδιο πράγμα γίνεται. Το ίδιο πράγμα έγινε στην περίπτωση του ελληνικού προγράμματος. Δηλαδή, μια διεθνή συνθήκη υπέγραψε η χώρα. Το ίδιο πράγμα θα γίνει και με την Αλβανία. Θα υπογραφούν διμερείς διεθνείς συμφωνίες, μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Το ίδιο πράγμα, η ίδια διαδικασία, η ίδια νομικά αυτονόητη διαδικασία θα ακολουθηθεί εφόσον υπάρξει λύση και με την ΠΓΔΜ.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω. Όταν έχεις να επιλύσεις ένα διμερές πρόβλημα, τι κάνεις; Συμφωνείς σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο που περιγράφει τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις των μερών. Δηλαδή, η ελληνική πλευρά θα αναγνωρίσει τη γείτονα με την ονομασία, η οποία θα συμφωνηθεί. Η γείτονα θα συμφωνήσει ότι για να υιοθετηθεί από την ελληνική ή μάλλον για να αναγνωριστεί από την ελληνική πλευρά, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μία εκ των οποίων θα πρέπει να είναι, όπως έχουμε πει με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια, η αλλαγή της συνταγματική της ονομασίας.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα πρέπει να περάσει και τη Βουλή, τι γίνεται εκεί; Μπορεί να περάσει; Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται να μην γίνει. Πώς μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση; Εξ όσων γνωρίζω, δηλαδή, για το συνταγματικό δίκαιο της γείτονος. Επομένως, η ΠΓΔΜ θα αναλάβει τη νομική υποχρέωση να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία, εφόσον θέλουμε να καταλήξουμε σε λύση.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Μόνο της ονομασίας ή και κάποια άλλα θέματα αλυτρωτικά που υπάρχουν μέσα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν ζητήματα νομικών ερμηνειών, υπάρχουν τοποθετήσεις. Αν θέλετε, και η ενδιάμεση συμφωνία του 1995, αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος, λέει ότι καμία νομική αναφορά δεν πρέπει να ερμηνεύεται υπό την έννοια ότι υποκρύπτει αλυτρωτικές βλέψεις. Αυτό, όμως, είναι μία τεχνική συζήτηση, την οποία θα κάνουν σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο τα δύο μέρη και την οποία συνεχίζουν να κάνουν τα δύο μέρη, για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε τελικά σε μία συμφωνία, την οποία η ελληνική πλευρά θα μπορεί να υπογράψει.
ΤΖΙΜΑ: Ήθελα να ρωτήσω αν θα είναι πρόβλημα, όπως είπε κορυφαίο στέλεχός σας, ο κύριος Σκουρλέτης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μία ευρύτατη πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση στην πιθανή περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία και η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα, εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε, να δούμε κατ’ αρχήν, αν θα φτάσουμε σε συμφωνία, να δούμε τι θα εμπεριέχει αυτή η συμφωνία. Εκείνη τη στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει, θα εγερθεί πολιτικό ή κυβερνητικό πρόβλημα, εφόσον ο κύριος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ εμμείνουν στη θέση που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Το «Nova Makedonija» ξαναμπαίνει στο τραπέζι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μιλήσω σε σχέση με συγκεκριμένη ονομασία. Υπάρχουν κάποια ονόματα, τα οποία συζητούνται. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το μείζον.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Λίγο πριν τελειώσουμε, να σας ρωτήσω για την εγκληματικότητα. Ένα περιστατικό προχθές στην Κηφισιά έχει αναστατώσει όλο τον κόσμο. Στήριξη μεγάλη προς τον 52χρονο επιχειρηματία. Εσείς τι λέτε; Σηκώθηκε και πολύς ατμός με τις προτάσεις της Αστυνομίας, αν θα πρέπει να κοιμάται ο άλλος ή δεν πρέπει να κοιμάται. Ο κύριος Κοντονής είπε ότι πρέπει να αντιδράσει, τι γίνεται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η εγκληματικότητα σε μία μητρόπολη είναι ένα φαινόμενο, το οποίο προφανώς και πρέπει να το προλαμβάνεις, όσο μπορείς, με την αντιεγκληματική πολιτική και να το καταστέλλεις. Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ.. Δηλαδή, να διαλευκάνει τη συγκεκριμένη υπόθεση, να συλλάβει τους δράστες. Η γνώμη μου είναι ότι αυτά τα περιστατικά είναι προφανώς τραγικά και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι προφανώς τραγικό. Δημιουργεί μία εύλογη ανησυχία. Αυτό, όμως, το οποίο πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση, πέρα από το να τοποθετείται επί περιπτώσεων ή να περιπτωσιολογεί, είναι να βλέπει τη συνολική εικόνα.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό είναι πολύ βασικό. Εγώ θα έλεγα ότι αντί να μπούμε στο δίλημμα «αμυνόμαστε ή κοιμόμαστε», μήπως η αστυνόμευση να είναι λίγο καλύτερη, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είμαι ειδικός για να δώσω οδηγίες το τι πρέπει να κάνει κανείς. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο του λογικού. Δεν έχουμε εγκλήματα τέτοιου χαρακτήρα μόνο στη χώρα μας.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν έχουμε προβλήματα μόνο στα περιπολικά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Μιλάμε τώρα για την εγκληματικότητα, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολούσε τις ανθρώπινες κοινωνίες από την αρχή της διαμόρφωσής τους. Θέλω να σας πω ότι, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε και ο κύριος Τόσκας προ ημερών, έχουμε μια μείωση περίπου 30% στις διαρρήξεις σε σπίτια και φυσικά στα θύματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στατιστικοποιήσουμε και να θεωρήσουμε ότι ένα περιστατικό δεν έχει καμία σημασία. Έχει την τραγικότητά του, έχει τη σημασία του για τους ανθρώπους οι οποίοι το βίωσαν, για τους ανθρώπους οι οποίοι εξακολουθούν να το βιώνουν.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Πάντως, έχουν αλλάξει ποιοτικά, κύριε Τζανακόπουλε. Δηλαδή, δεν έμπαιναν με όπλα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε πάρα πολύ μεγάλο λάθος.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν λέω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν τα όπλα. Λέω, όμως, ότι η Αστυνομία θα πρέπει να αλλάξει ίσως τη στρατηγική της.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κατά 30% λιγότερες περιπτώσεις, που υπήρξαν ανθρώπινα θύματα σε σχετικά περιστατικά. Η Αστυνομία έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο και συγκεκριμένο δόγμα, με το οποίο αντιμετωπίζει τα περιστατικά αυτά. Τώρα, αυτό είναι ζήτημα επιχειρησιακό και ζήτημα αντιεγκληματικής πολιτικής, το οποίο δεν μπορώ να το συζητήσω σε αυτό το επίπεδο. Δεν είμαι ειδικός για να πω.
ΤΖΙΜΑ: Η αντιπολίτευση λέει ότι καταργήσατε τη ΔΙΑΣ, τη ΔΕΛΤΑ, κλπ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τώρα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Σας ξαναείπα προηγουμένως, επειδή έχει γίνει αυτή η συζήτηση και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ο Πρωθυπουργός τότε απέδειξε με στατιστικά στοιχεία ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης η μεγάλη εγκληματικότητα, αλλά και η μεσαία, έχει μειωθεί συντριπτικά σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Νομίζω ότι δεν θα αμφισβητήσουμε τα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι εάν αισθάνεται ασφαλής ο άνθρωπος στο σπίτι του.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι ο στόχος, διαρκώς, μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης. Δεν έχει στόχο καμία κυβέρνηση, είτε είναι αριστερή είτε είναι κεντροαριστερή είτε είναι δεξιά, να δημιουργείται κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας. Είναι προφανές. Αυτό προσπαθεί κάθε κυβερνητική δύναμη, κάθε πολιτική δύναμη και νομίζω ότι από εκεί και πέρα κρίνεται από τα αποτελέσματά της. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που μου είπατε, όλα τα κονδύλια που προσδιορίζονται για την ΕΛ.ΑΣ. έχουν προϋπολογιστεί και είναι πράγματα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί.
ΤΖΙΜΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό Πάσχα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.