Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εκπομπή του ρ/σ «Αθήνα 9,84» «Μην πυροβολείτε την πολτική» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάϊκο.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε υπουργέ καλή σας μέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Πάικο.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, πως αξιολογείτε εσείς την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά; Σας προκάλεσε έκπληξη η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές τώρα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, νομίζω ότι το έχουμε σχολιάσει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.
ΠΑΪΚΟΣ: Γιατί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχει μια πολύ μεγάλη αντίφαση στο αίτημα των εκλογών και στο ταυτόχρονο αίτημα για αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο πριν από λίγο καιρό είχε καταθέσει η κ. Γεννηματά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι εντάσσεται σε μια προφανή πολιτική επιλογή της κ. Γεννηματά να στρίψει προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ΝΔ και στη συγκρότηση ενός μετώπου μαζί της, πιθανώς υποχωρώντας και στις πιέσεις τις οποίες της ασκεί στο κόμμα της ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος. Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω ακριβώς την πολιτική λογική αυτού του αιτήματος, με την έννοια ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, στην τελική διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα και οποιαδήποτε πια πολιτική εξέλιξη, πραγματικά θα είχε και ένα στοιχείο παρανοϊκό, ένα στοιχείο παραλογισμού. Αδυνατώ να καταλάβω την πολιτική λογική που επέβαλε αυτό το αίτημα.
ΠΑΪΚΟΣ: Η ΝΔ, εν προκειμένω, εμφανίζεται πιο υπεύθυνη δύναμη, με την έννοια ότι ζητάει, έστω, εκλογές τον Σεπτέμβριο μετά την έξοδο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ολα αυτά δεν έχουν καμία σημασία διότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την έξοδο από το πρόγραμμα. Διαπραγματεύεται με πολύ συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν τεθεί και στην κρίση του ελληνικού λαού το 2015.Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες ανατροπές σε σχέση με αυτά τα οποία γνωρίζαμε ότι θα γίνουν, ήδη όταν υπογράφαμε τη συμφωνία το 2015. Ίσως αν υπάρχουν ανατροπές, είναι προς το καλύτερο, με την έννοια ότι και η ελληνική οικονομία έχει ανατάξει περισσότερο από όσο περιμέναμε και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από ό,τι κανείς θα περίμενε και η πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ καλύτερη από όσο κανείς θα περίμενε. Επομένως, αν έχει γίνει κάτι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, είναι ότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι όροι με τους οποίους διαπραγματευόμαστε την έξοδο από το πρόγραμμα. Επομένως, η πολιτικολογία, η εκλογολογία, οι σχολιασμοί γύρω από τις θέσεις των κομμάτων έχουν μια σημασία, το κύριο όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση εξόδου από το πρόγραμμα με ορίζοντα τις εκλογές το 2019, όπως έχει πει πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που μας απασχόλησε όλους τον τελευταίο καιρό είναι αυτή η σύγκρουση, η αντιπαράθεση στα όρια της σύγκρουσης, της κυβέρνησης με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο παίρνει και ευρύτερες διαστάσεις. Θα ήθελα να μου πείτε, με ποια τεκμήρια λέτε ότι ο κ. Μαρινάκης καθοδηγεί τη ΝΔ, πρώτα-πρώτα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες του κ. Μαρινάκη, στα ΝΕΑ, στο ΒΗΜΑ, αλλά και στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, οι οποίες δίνουν τον τόνο και επί της ουσίας «στρώνουν το χαλί» στη ΝΔ, σε μια σειρά από ζητήματα, είτε πρόκειται για διάφορα συκοφαντικά δημοσιεύματα τα οποία υποτίθεται ότι παρουσιάζουν σκάνδαλα, είτε πρόκειται για τη με τη στενή έννοια πολιτική γραμμή. Γράφουν την πολιτική γραμμή στις εφημερίδες, στη συνέχεια την ξεσηκώνει ο κ. Μητσοτάκης….
ΠΑΪΚΟΣ: Με αυτή την έννοια….
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: με συγχωρείτε, η κινδυνολογία, η καταστροφολογία την οποία ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί διαρκώς για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση….
ΠΑΪΚΟΣ: ξεκινούν από τον Τύπο του κ. Μαρινάκη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: είναι έμπνευση του συγκεκριμένου επιχειρηματία και άλλων εντύπων ή ηλεκτρονικών Μέσων, τα οποία συγκροτούν αυτό το οποίο και ο πρωθυπουργός έχει ονομάσει «το μαύρο μέτωπο».
ΠΑΪΚΟΣ: Το περί «μαύρου μετώπου» δεν είναι λίγο υπερβολικό ή λίγο κινδυνολογικό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Υπάρχει το «μαύρο μέτωπο» της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο επιδιώκει με οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς να ορρωδεί προ ουδενός να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση, να προκαλέσει ζημιά στη χώρα, με μοναδικό στόχο την παραγωγή, αν θέλετε, καταστάσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποβούν πολιτικά αξιοποιήσιμες από τον κ. Μητσοτάκη. Η γνώμη μου είναι, βεβαίως, ότι δεν έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο η πρακτική είναι δεδομένη και είναι πολύ εύκολο στον καθένα να διακρίνει ποιοι ακριβώς είναι οι συμμέτοχοι σε αυτό το «μαύρο μέτωπο». Αν θέλετε, η συγκεκριμένη έκφραση είναι ένα αναποδογύρισμα του καλέσματος του κ. Βενιζέλου να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
ΠΑΪΚΟΣ: Ευρωπαϊκό το έλεγαν παλιότερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι διαφορετικό το να συγκροτούνται πολιτικά μέτωπα με πραγματικά πολιτικούς όρους και είναι εντελώς διαφορετικό διάφορα πολιτικά, δημοσιογραφικά στελέχη να μιλούν για μια υποτιθέμενη «χούντα της Αριστεράς». Δηλαδή, δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να εξοργιστεί με αυτού του τύπου τις αναλύσεις. Για μας αυτό το μέτωπο που έχει συγκροτηθεί εδώ και αρκετό καιρό με σκοπό να προκαλέσει ζημιά στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακριβώς χαρακτηριστικά «μαύρου μετώπου».
ΠΑΪΚΟΣ: Θα δεχτείτε, φαντάζομαι, όμως, ότι η αφορμή, δεν λέω η αιτία η βαθύτερη, η αφορμή της τελευταίας σύγκρουσης είναι ένας πράγματι ατυχής χαρακτηρισμός που περιλαμβανόταν στο non paper το κυβερνητικό..
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αφορμή της τελευταίας σύγκρουσης, είναι ένα ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για δήθεν χρηματισμό. Επομένως, δεν μπορούμε να ξαναγράφουμε την ιστορία, επειδή κάποιοι έχουν την επικοινωνιακή δυνατότητα να βομβαρδίζουν μια συγκεκριμένη ανάλυση ολόκληρης …
ΠΑΪΚΟΣ: Ωστόσο δεν ήταν ατυχής ο χαρακτηρισμός ως «ναρκεμπόρου» του επιχειρηματία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ατυχές κ. Πάϊκο ήταν το γεγονός ότι επελέγη να πληγεί η κυβέρνηση στη βάση ψευδών και συκοφαντικών καταγγελιών ενός προσώπου, το οποίο χρησιμοποιούν οι εφημερίδες και του κ. Μαρινάκη, αλλά και άλλες εφημερίδες για να πλήξουν την κυβέρνηση χωρίς οποιαδήποτε σχέση με την αλήθεια.
ΠΑΪΚΟΣ: Πάντως δεν αποκλείετε να είναι ατυχές και το ένα και το άλλο, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ‘ότι ατυχής είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένα συγκεκριμένο σύστημα Τύπου σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και συγκροτεί αυτό το οποίο μπορώ να ξαναπώ ότι είναι ένα «μαύρο μέτωπο» που κάνει κακό στη χώρα και στη δημοκρατία.
ΠΑΪΚΟΣ: Είστε απολύτως σαφής. Πάμε παρακάτω. Για τις 21 Ιουνίου έχουν θέσει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών, το τέλος των πάντων, δηλαδή, και της αξιολόγησης και του χρέους και της μορφής της επιτήρησης. Αυτό το διάστημα, το θεωρείτε ρεαλιστικό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η συζήτηση έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε μία σειρά από τομείς και σε ό,τι αφορά το χρέος και σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αν θέλετε, αλλά και ως προς την 4η αξιολόγηση, έχει γίνει μία πολύ μεγάλη πρόοδος. Επομένως, το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση από όλες τις μεριές και νομίζω ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Δεν θεωρώ, ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα τα οποία θα μας οδηγούσαν σε καθυστερήσεις. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση. Και η πολιτική βούληση απ’ ό,τι έχετε δει και από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει και είναι σαφής.
ΠΑΪΚΟΣ: Δεν βλέπετε ενδεχόμενο να σκοντάψουμε σε αυτό που ονομάζεται ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας για την μεταμνημονιακή φάση; Το λέω αυτό, γιατί…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γιατί να σκοντάψουμε;
ΠΑΪΚΟΣ: Να σας πω γιατί. Κάποιες πληροφορίες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Αυτό παρουσιάστηκε στο Eurogroup και χαιρετίστηκε από όλα τα κράτη – μέλη ως ένα πολύ θετικό βήμα εκ μέρους της χώρας μας.
ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι. Κάποιες πληροφορίες, όμως, εκείθεν λένε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις ως προς το κοινωνικό σκέλος του σχεδίου. Δηλαδή…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι παρουσιάστηκε στο Eurogroup και χαιρετίστηκε από όλα τα κράτη – μέλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Επομένως, από κει και πέρα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό σκέλος ή οποιοδήποτε άλλο σκέλος, πρέπει να κατανοήσει ότι δεν περιγράφει με σαφήνεια μέτρα το σχέδιο αυτό αλλά, αντιθέτως, κατευθύνσεις και στρατηγικούς στόχους με δεδομένο το δημοσιονομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα, και λέτε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε αυτό απ’ ότι και εσείς εκτιμάτε. Μάλιστα. Η συζήτηση ή αυτό που μας απασχολεί όλους και συζητείται πάρα πολύ παρ’ ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να το θίξει, πιθανώς καλά κάνει, αλλά να σας το θέσω. Για την επαναδιαπραγμάτευση αυτών που μας απασχολούν, τη μεώση των συντάξεων το ’19, του αφορολογήτου το ’20 κ.λ.π. Μπορεί να προχωρήσει τώρα, παράλληλα, έστω ατύπως ή θα περιμένουμε μετά τον Αύγουστο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Από κει και πέρα, εάν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει, θα μπορούσαμε να λάβουμε αργότερα μέτρα για την χαλάρωση πολιτικών λιτότητας και αυτό είναι δεδομένο, το έχει πει και ο πρωθυπουργός, το έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση.
ΠΑΪΚΟΣ: Θα παίξει ρόλο εν προκειμένω η συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα; Το λέω αυτό, γιατί ήταν αυτό, το ταμείο, που ζήτησε επιμόνως αυτές τις δεσμεύσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόγραμμα κύριε Πάϊκο, λήγει στις 20 Αυγούστου του 2018. Από κει και ύστερα, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα γίνει με βάση τους όρους που περιγράφονται και στο καταστατικό του ESM και στο καταστατικό του ΔΝΤ και θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εποπτεία που υπάρχει για τις υπόλοιπες χώρες. Ωστόσο, η συμμετοχή του ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα, δεν νομίζω ότι παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο ως προς το ζήτημα που θέτετε.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε υπουργέ, κοντεύουμε να ξεχάσουμε τους στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν τους ξεχνάμε.
ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς δεν τους ξεχνάτε. Γενικώς έχει πέσει εντελώς και η δημοσιότητα και η συζήτηση γι’ αυτούς. Είναι δύο μήνες και, εκεί πέρα. Υπάρχει κάποιο νεότερο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιοι νεότερο. Αναμένουμε τις εξελίξεις στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχουν κινήσει στην τουρκική δικαιοσύνη. Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας σε σχέση με αυτό, συνεχίζουμε να πιέζουμε. Από κει και πέρα, νομίζω ότι η Τουρκία και το έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό, είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα για πολιτικούς λόγους, για διαπραγματευτικούς λόγους. Δεν νομίζω ότι είναι μία ορθή πολιτική επιλογή, ούτε ότι θα βγει σε καλό στην Τουρκία. Αντιθέτως εκτιμώ, ότι η κίνησή της αυτή την απομονώνει περαιτέρω στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.
ΠΑΪΚΟΣ: Και μιας και μαζεύει ο χρόνος για τις τουρκικές εκλογές, πυκνώνουν και οι ενδείξεις, ότι δεν θα είναι περίπατος για τον Ερντογάν όπως φαινόταν ως τώρα, ως πριν από λίγο. Φοβάστε κάποιο επεισόδιο; Έχουμε και το τελευταίο ατύχημα, να το πούμε, με την «επακούμβηση». Φοβάστε κάποιο επεισόδιο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, σε ό,τι αφορά το τελευταίο περιστατικό, η ενημέρωση που έχουμε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι ότι, δεν έχουν υπόνοια περί σκόπιμης ενέργειας αλλά, αντιθέτως, πρόκειται για ένα ατύχημα. Τώρα σε ό,τι αφορά την ανησυχία, όχι, δεν ανησυχώ. Βεβαίως, όπως και όλη η κυβέρνηση προβληματιζόμαστε, παρακολουθούμε την κατάσταση στενά, προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Ωστόσο, η ανησυχία δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει. Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, έχει λόγο η Τουρκία να οξύνει περαιτέρω. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος σε σχέση με τις τακτικές και τις επιλογές της Τουρκίας και του κυρίου Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά ευελπιστώ, ότι δεν θα συμβεί κάτι, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά και είμαστε σε διαρκή εγρήγορση.
ΠΑΪΚΟΣ: Για τις 12 Μαΐου που συναντώνται στην Αθήνα οι κύριοι Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς περιμένετε κάτι περισσότερο από αυτά που ξέρουμε; Σας το λέω αυτό, γιατί έδωσε ένα παράθυρο ο κύριος Ζάεφ με την προοπτική αλλαγής του Συντάγματος, παράλληλα με την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως να υποχωρούσαμε λίγο στις ανελαστικές αξιώσεις μας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι ανελαστικές αξιώσεις;
ΠΑΪΚΟΣ: Το να αλλάξει τώρα το Σύνταγμα. Κάτι που δεν γίνεται.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι, κύριε Πάϊκο.
ΠΑΪΚΟΣ: Πείτε μας πως είναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ότι χρειάζεται μία συμφωνία, η οποία θα περιγράφει με σαφήνεια τα βήματα της επίλυσης. Αλλαγή του ονόματος στις διεθνείς σχέσεις, στη συνέχεια αναγνώριση, για παράδειγμα από την ελληνική μεριά, στη συνέχεια αλλαγή του Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να ενταχθεί στο Σύνταγμα η νέα ονομασία και στη συνέχεια η υποστήριξη από τη μεριά της Ελλάδος της ένταξης της γείτονος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτή είναι η θέση την οποία έχουμε παρουσιάσει στη διαπραγμάτευση. Αυτή τη θέση θεωρούμε ότι μπορεί να την αποδεχθεί και είναι και τεχνικά δυνατό να την υλοποιήσει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για να μπορέσουμε να βρούμε μία βιώσιμη λύση.
ΠΑΪΚΟΣ: Είπατε τρεις, τέσσερις φορές «στη συνέχεια, στη συνέχεια». Αυτό το «στη συνέχεια» πως ορίζεται, δηλαδή; Αν πούμε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα ακούστε με, μα ακούστε με. Μία διεθνής συμφωνία η οποία προσπαθεί να επιλύσει ένα διμερές πρόβλημα, το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο, περιγράφει ένα χρονοδιάγραμμα, αμοιβαίες υποχρεώσεις μεταξύ των μερών και εξαρτά την υλοποίηση της συμφωνίας από συγκεκριμένα ορόσημα. Αυτό θα γινόταν για παράδειγμα και αν μπορούσαμε – θα ήταν ευχής έργο κάτι τέτοιο – να επιλύσουμε το Κυπριακό. Θα είχαμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα περιγραφόταν σε μία διεθνή συμφωνία και στη βάση του οποίου θα δημιουργούνταν υποχρεώσεις και δικαιώματα για τα μέρη τα οποία θα υπέγραφαν τη Σύμβαση. Αυτό συζητάμε και σε αυτή τη φάση.
ΠΑΪΚΟΣ: Επομένως, αυτό που είπε ο Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος στην ενταξιακή πορεία της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί και να μας καλύπτει, έτσι δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε τεχνική λεπτομέρεια. Σας είπα, ότι προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος είναι, να δεχθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας την υποχρέωση αλλαγής της συνταγματικής της ονομασίας.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα, ακριβώς αυτό, ακριβώς αυτό. Και πριν σας ευχαριστήσω, κύριε υπουργέ, για πείτε μου. Όντως μελετά η κυβέρνηση το «σπάσιμο» της β’ περιφέρειας Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής; Είναι ένα ερώτημα που το μελετά αυτήν την ώρα η κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν επεξεργασίες, υπάρχουν ιδέες, δεν υπάρχουν ωστόσο αποφάσεις. Αυτές θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό, εφόσον υπάρξει μία τέτοια προοπτική από την ίδια τέτοια απόφαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω σε σχέση με αυτό.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να στε καλά κύριε Πάϊκο.