Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους, Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

  Για τον στόχο του πρωθυπουργού στο αποψινό debate των πολιτικών αρχηγών

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο πρωταρχικός στόχο είναι να αναδείξουμε τη θετική μας πρόταση για την επόμενη τετραετία. Να ενημερώσουμε τους πολίτες για όσα έγιναν από το 2019 έως σήμερα. Είμαστε μια Κυβέρνηση, που δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και θεωρούμε ότι κάναμε όσα είπαμε. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, σε καμία περίπτωση. Αλλά θυμίζω μιλήσαμε για χαμηλότερους φόρους, μειώθηκαν οι φόροι, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ανάπτυξη, υψηλότερα εισοδήματα. Έχουν γίνει. Διαχείριση του μεταναστευτικού, φύλαξη των συνόρων, αναβάθμιση των εξοπλισμών. Είναι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2019. Η αξιοπιστία πρέπει να είναι στον πυρήνα οποιουδήποτε σύγχρονου κόμματος, που θέλει να αναλάβει ευθύνη διακυβέρνησης.

…Ο Πρωθυπουργός θα είναι προσανατολισμένος πολύ περισσότερο στο μέλλον, πολύ λιγότερο έως καθόλου στο παρελθόν.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αν πάσχει από κάτι – αυτή τη στιγμή – η πολιτική πρόταση της Αντιπολίτευσης, είναι ότι παραμένει εγκλωβισμένη στο παρελθόν. Και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο ιδεών και σε επίπεδο ύφους. Το βλέπουμε από το περιεχόμενο της πρόταση που προσφέρει και ο κ. Τσίπρας, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι μια επανάληψη από το 2015. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα περίφημα και ανατριχιαστικά σχέδια για τα παράλληλα νομίσματα,  που ξεφυτρώνουν από τις προτάσεις του ΜΕΡΑ25 και από διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά και στην ίδια φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται και μας προτείνει ένα πρόγραμμα εξωφρενικό, 83 δισ. ευρώ, το οποίο με το καλημέρα σας, ανοίγει την «πόρτα του φρενοκομείου» και ρίχνει την οικονομία στα βράχια, στο έλεος ουσιαστικά ξανά, των αγορών, των θεσμών, μίας νέας εποπτείας. Δεν θέλω να δημιουργήσω πανικό, όμως, ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο έχει “φάει τα μούτρα” του το 2015  με μία πρόταση η οποία ήταν ανέφικτη, μη υλοποιήσιμη – και τελικά μας φόρτωσε με ένα πρόσθετο Μνημόνιο. Επανέρχεται με μια αντίστοιχης φιλοσοφίας – σύλληψης πρόταση.

Για τη δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, γενικώς.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Όχι, γενικώς. Να ξεκαθαρίσω το εξής. Τα δικά μας μέτρα, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, είναι κοστολογημένα στα 9 δισ. ευρώ την τετραετία και ενταγμένα στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 9 δισ. ευρώ μέτρα έχουμε προτείνει σωρευτικά.

Για το πρωτοσέλιδο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που αναφέρει ότι το πρόγραμμα της ΝΔ κοστολογείται στα 36 δισ. την τετραετία και ΣΥΡΙΖΑ στα 82,7 δισ. την τετραετία

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ έχει κοστολογηθεί το πρόγραμμα μας και είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι μέρος της εθνικής μας δημοσιονομικής στρατηγικής, με στόχο να έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, να μειώσουμε περαιτέρω το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει σημειώσει μείωση ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια -παγκοσμίως και στην υπόλοιπη Ευρώπη- κατά 36 μονάδες. Να μειωθεί, δηλαδή, από το 171 % που είναι σήμερα, περαιτέρω στο 130% και κάτω από το 130% έως το 2027 και να επιτυγχάνουμε σταθερά, όπως το πετύχαμε ήδη το 2022, ένα χρόνο νωρίτερα, πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να παραμείνουμε στο μονοπάτι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με δυναμική όμως ανάκαμψη και της οικονομίας και των εισοδημάτων. Βασικός στόχος έχουμε πει ότι είναι τα εισοδήματα και ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός να αυξηθούν κατά 25%, διότι γνωρίζουμε ότι είναι χαμηλά, παραμένουν προβληματικά τα εισοδήματα των Ελλήνων, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα. Όμως, αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο και ένα άρθρο ή με μέτρα, τα οποία ανοίγουν τρύπες στον Προϋπολογισμό. Αλλάζει μόνο με μια φιλοεπενδυτική πολιτική που θέτει περισσότερες και καλύτερες ξένες και ελληνικές επενδύσεις. Και αυτό θα γίνει, με το να κατακτήσουμε, εντός του 2023, με μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, την επενδυτική βαθμίδα, που είναι ένα εργαλείο, ένα διαβατήριο, για να ανοίξουμε την πόρτα για περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις, άρα περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι βασικό συστατικό για τους νέους για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, για να έχουμε καλύτερες δουλειές και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας, που γνωρίζουμε όλοι τι προβλήματα έχει στη χώρα μας.

 

 

Για τη δημοσκόπηση της PULSE και το ενδεχόμενο να δεχθεί η ΝΔ κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν ο κύριος Ανδρουλάκης κάνει πίσω από τον όρο του να μην είναι πρωθυπουργός ο κ Μητσοτάκης.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εμείς λέμε ότι η χώρα πρέπει να τρέξει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έτρεξε και μέχρι σήμερα και τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση της τετραετίας, με αυτογνωσία και ειλικρίνεια να θεραπεύσουμε και όσα δεν πήγαν καλά, όσα λάθη κάναμε και τα αναγνωρίζουμε ένα προς ένα, έχουμε αναλάβει ευθύνη για όλα. Αλλά ακριβώς επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον εξωτερικών πολυκρίσεων, δεν μπορούμε να έχουμε  κυβερνητικά σχήματα, τα οποία δεν έχουν μια στοιχειώδη εσωτερική συνοχή, μια καλή χημεία μεταξύ των στελεχών και μια προγραμματική σύγκλιση. Εμείς αυτό που ακούμε από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν θέλει τον κ. Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό, μια θέση νομίζω αδιανόητη. Εξίσου σημαντική η  αδυναμία του  ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κράτος. Όταν το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που υποστηρίζει υποτίθεται τους αδύναμους, αρνείται και καταψηφίζει την αξιολόγηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που είναι ο πυρήνας, που είναι ο βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας για να στηρίζουμε τους αδύναμους ανθρώπους, τους αδύναμους συμπολίτες μας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει μια μετεξέλιξη που είναι αναγκαία να συμβεί σε όλες τις εκφάνσεις του Κράτους. Δεν στήριξε το ΠΑΣΟΚ την αναδιάρθρωση του Ε.Φ.Κ.Α., δηλαδή τη λειτουργία ενός νέου ασφαλιστικού Οργανισμού που δίνει συντάξεις αντί για δύο χρόνια σε δύο μήνες . Συνεπώς, με ποια βάση να συζητήσουμε με ένα κόμμα, το οποίο είναι προσκολλημένο ακόμα σε αναχρονιστικές κρατικίστικες αντιλήψεις συνδικαλιστικού τύπου, που τελικά το μόνο που έχουν σαν στόχο είναι να εξυπηρετούν τα στενά συμφέροντα κάποιων συνδικαλιστικών ομάδων εντός του Κράτους, αλλά όχι τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και των πολιτών.

Τι θα πράξει η ΝΔ σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη; Θα πάμε σε τρίτη κάλπη;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Οι πολίτες έχουν την επιλογή στα χέρια τους. Οι πολίτες θα κρίνουν τι είδους διακυβέρνηση θέλουν να έχουν. Η θέση μας είναι σαφής:  η χώρα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και όχι πιο αργά. Κυβερνήσεις συνεργασίας που δεν έχουν επιτύχει την αναγκαία προγραμματική σύγκλιση, η οποία δεν μπορεί να γίνει σε ελάχιστες μέρες, θα είναι κυβερνήσεις του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, με επιβράδυνση ή και καθήλωση αντί για επιτάχυνση.

..Εμείς θα σεβαστούμε την εντολή των πολιτών, οι πολίτες  θα κρίνουν αν θέλουν ασταθή πολιτικά σχήματα ή όχι. Επαναλαμβάνω ότι αποδείξαμε μέσα στα τέσσερα χρόνια των πολυκρίσεων, ότι αυτή η αυτοδύναμη Κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη κατάφερε να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σταθερό και να φέρει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι αναγκαίοι για να εξασφαλίσουμε καλύτερες δουλειές, καλύτερες αμοιβές, πιο ασφαλή χώρα με προοπτική. Κυβερνήσεις που δεν έχουν αυτό το στοιχείο της συνοχής της εσωτερικής, θα είναι ασταθείς και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουν οι πολίτες.

 

Για τη χθεσινές ομιλίες των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά στο Ζάππειο που κατά ορισμένα δημοσιεύματα περιείχαν υποδείξεις ή και  γκρίνια προς την Κυβέρνηση, ειδικά για τα εθνικά θέματα.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι ήταν μία γιορτή και της Δημοκρατίας και της Ευρώπης η εκδήλωση που έδειξε  ξανά, μας θύμισε η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι είναι η παράταξη που έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. …

Η  εκδήλωση στο Ζάππειο ήταν μία απόδειξη για τη συνοχή της παράταξης, η οποία είναι η πιο ευρωπαϊκή παράταξη από όλες. Έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή το στοίχημα είναι ότι η Ελλάδα, πέρα του ότι έμεινε στην Ευρώπη, να γίνει και Ευρώπη σε όλες τις εκφάνσεις, σε όλες τις πτυχές λειτουργίας και του Κράτους και της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, εμείς γι’ αυτό παλεύουμε, αυτό είναι το όραμα του κυρίου Μητσοτάκη: Να αισθανόμαστε όλοι Έλληνες, αλλά και περήφανοι Ευρωπαίοι για τη χώρα στην οποία ζούμε.

…Οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει η Κυβέρνησης, ο κύριος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Δεν συζητάμε τίποτα που να έχει να κάνει με κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η Ελλάδα έχει σύνορα, τα σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και σ’ αυτό υπάρχει πλήρης σύμπνοια  μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά των πρώην πρωθυπουργών.

Προηγούμενο άρθρο“Women of Passion, Women of Greece”: Η πολυταξιδεμένη αγγλόφωνη θεατρική παράσταση επιστρέφει στο Τρένο στο Ρουφ
Επόμενο άρθροΑυστραλία: Η θανάτωση των καγκουρό, ένας τρόπος να γλιτώσουν την πείνα